1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylä

Osa kirjastoista ottaa vastaan jo lainojen palautuksia – Jyväskylässä palautus ei vielä ala, koska siitä seuraisi kirjakaaos

Kirjastoissakin odotetaan nyt hallituksen linjauksia koronarajoitusten jatkosta.

Monella on jo kaipuu näiden hyllyjen ääreen. Kirjojen fyysinen lainaaminen ja jakelu kirjastoista on toistaiseksi kokonaan kiellettyä. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Kirjastot voivat ottaa vastaan jo lainojen palautuksia, vaikka niiden ovet pysyvätkin koronavirustilanteen takia kiinni näillä näkymin ainakin 13. toukokuuta saakka.

Aluehallintovirasto teki 23. huhtikuuta päätöksen, joka mahdollistaa kirjastojen palautusluukkujen avaamisen.

Kaikki kirjastot eivät ryhdy palautuksia vielä vastaanottamaan, koska siitä saattaisi seurata kirjakaaos.

Esimerkiksi Jyväskylän kaupunginkirjastossa tilat on mitoitettu niin, että noin puolet kirjoista on koko ajan lainassa ja jos kirjoja nyt palautettaisiin, eikä uusia lainoja tehtäisi, aiheutuisi siitä huomattavaa kirjaruuhkaa, kertoo Jyväskylän kirjastotoimenjohtaja Seija Laitinen-Kuisma.

Lainojen eräpäiviä on Keski-Suomessa siirretty myös eteenpän, jopa kesäkuukausille, jotta kirjastojen avautuessakaan ei palautusryysistä tulisi.

– Jos otetatan palautuksia vastaan, ilman että saman verran kirjoista vastaavasti lähtee meiltä lainaan, niin tilat ei riitä palautusten vastaanottoon eikä kirjat kertakaikkiaan mahdu minnekään. Ilman uloslähteviä lainoja palautuskaan ei ole mahdollista, kuvailee Laitinen-Kuisma.

Laitinen-Kuisman mukaan kaupunginkirjastossa kirjojen palautus voi alkaa vasta lähempänä kirjastojen ovien avaamista. Kirjastoilla on valmius avata ovet nopeastikin, kunhan lupa siihen saadaan.

Jämsässä pääkirjaston palautusluukku avattiin jo viime perjantaina ja Äänekoskella pääkirjastoon, Suolahden, Sumiaisten ja Konginkankaan kirjastoihin voi alkaa palauttaa lainoja palautusluukkuihin tänään, 27. huhtikuuta.

Kaikkien Suomen yleisten kirjastojen ovet ovat koronavirustilanteen vuoksi tällä hetkellä kiinni.

Sulun aikana ei kerry myöhästymis- eikä muita maksuja. Uusia varauksia ei myöskään oteta vastaan. Varattu aineisto on noudettavissa sulun jälkeen.

Kirjakassitoiminta on toistaiseksi kielletty

Monella on tavallisia kirjastopalveluja jo kova ikävä. Tästä kertovat Laitinen-Kuisman mukaan kirjastoon jopa päivittäin asiakkailta tulevat puhelut ja pyynnöt esimerkiksi kirjakassitoiminnan käynnistämisestä.

– Valitettavasti kaikenlainen kirjojen fyysinen lainaaminen ja jakelu on aluehallintoviraston päätöksellä nyt yksiselitteisesti kielletty. Kyse ei ole siitä, etteikö me haluttaisi tai viitsittäisi tällaista palvelua järjestää.

Jyväskylässä kaupunginkirjasto on poikkeustilan aikana lisännyt kovan kysynnän vuoksi e-kirjojen ja -lehtien määrää, lukuoikeuksia ja monipuolistanut sähköisten aiheistojen valikoimaa.

Sähköisten aineistojen pariin ovat löytäneet nyt myös ihmiset, jotka eivät aiemmin ole niitä käyttäneet.

– E-kirjat eivät ole lyöneet läpi ikään kuin perinteisten kirjojen korvaajina, mutta kasvuprosentit on kovia. Meiltä lainataan noin kolme miljoonaa kirjaa vuodessa, ja siihen verrattuna e-kirjojen lainamäärät on tietysti pieniä, mutta huikeita kasvuprosentteja on vuoden mittaan nähty. Erityisesti äänikirjat ovat hirveän suosittuja ja niitähän ostetaankin verkosta paljon.

Kirjastoissa e-kirjojen saatavuutta jarruttavat Laitinen-Kuisman mukaan edelleen muun muassa tekijänoikeusasiat.

– Kustantajat eivät ole olleet välttämättä halukkaita antamaan kirjastojen käyttöön e-aineistoja ja heikko saatavuus on jarruttanut osaltaan niiden voimakasta läpilyöntiä. Ainakin äänikirjojen suhteen kustantajat pelkäävät, että kirjastojen kautta jakelu söisi myyntiä ja kirjojen kysyntää heidän omien jakelukanaviensa kautta. Osa kustantajista tarjoaa meille ostettavaksi e-aineistoaan ja osa ei, sanoo Laitinen-Kuisma.

Keski-Suomessa on noin 50 kirjaston toimipistettä. 23 kunnan kirjastot kuuluvat maakunnan alueen kirjastoverkostoon eli Keski-kirjastoihin. Kaikissa Keski-kirjastoissa käy yhteinen kirjastokortti.