Tampereen hakemus Euroopan kulttuuripääkaupungiksi on valmis

Tampere ja Pirkanmaa hakevat Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026.  

Pirkanmaa
Ilmakuva Ratinan stadionista Popedan keikan aikana
Arkistokuva Popedan Ratinan keikalta kesältä 2018. Tampere tunnetaan esimerkiksi järvistä, Näsinneulasta ja saunoista. Jani Aarnio / Yle

Tampereen ja 19 muun pirkanmaalaisen kunnan ensimmäinen hakemus vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungin titteliä varten on valmis. Tampereen kaupunginhallitus hyväksyi hakemuksen viikko sitten maanantaina.

Tampere ja Pirkanmaa hakevat Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026.

Tampereen ja Pirkanmaan kilpailijoina ovat Oulu ja Savonlinna. Savonlinnan haussa on mukana muitakin alueen kaupunkeja kuten Mikkeli, Kuopio ja Lappeenranta.

Seuraavaksi hakemus toimitetaan opetus- ja kulttuuriministeriöön ja sitä kautta kansainväliselle asiantuntijaraadille.

Raati haastattelee Suomen hakijakaupunkeja kesäkuussa. Raati arvioi hakemuksen ja haastattelee hakijakaupunkien edustajat. Raati tekee näiden perusteella kesäkuun lopulla päätöksen siitä, mitkä kaupungit pääsevät toiselle kierrokselle.

Jatkoon päässeet kaupungit syventävät ja täsmentävät hakemustaan syksyn aikana. Raati tekee toisen vaiheen laajemman hakukirjan perusteella lopullisen valinnan alkuvuodesta 2021.

Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihakua on työstetty Tampereen johdolla ja mukana ovat Tampereen lisäksi Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Kangasala, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi.

Lue lisää:

Tampere hakee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi yleisellä saunalla, rosolla ja leikillä: "Tehdään tästä nyt numero"