Hyppää sisältöön

Mopoilla ajetaan jopa ilman toimivia jarruja – Ylikonstaapeli: Nuorten ja heidän vanhempiensa asenteissa korjattavaa

Länsi-Uudenmaan poliisin tehovalvonnassa jäi kiinni useita liikennettä vaarantaneita mopoilijoita.

Länsi-Uudenmaan poliisin tehovalvonnassa jäi kiinni mopoilijoita, joiden ajopeleissä ei ollut toimivia jarruja. Silti tämäkin etujarruton mopo kulki koeajossa 80 kilometriä tunnissa. Kuva: Länsi-Uudenmaan poliisi.

Länsi-Uudenmaan poliisin haaviin jäi perjantaina lukuisia erilaisiin liikennerikkomuksiin syyllistyneitä mopoilijoita. Tehovalvonnassa tarkastettiin mopoja ja moottoripyöriä Espoon, Kirkkonummen, Siuntion ja Inkoon alueella.

Tarkastuksen saldona oli 40 poliisin toimenpiteitä vaatinutta mopoa. Niille kirjattiin kaikkiaan yhdeksän sakkoa, 14 rikesakkoa ja 18 valvontailmoitusta. Joukossa oli muun muassa mopoja, joissa oli niin vakavat jarruviat, että jarrut eivät käytännössä toimineet lainkaan. Yhdestä moposta puuttui kokonaan etujarru.

Lisäksi kolme kuljettajaa menetti ajo-oikeutensa, viisi mopoa luokiteltiin moottoripyöriksi ja 13 moposta otettiin kilvet pois. Poliisi joutui puuttumaan muutaman kerran myös liian suuriin kokoontumisiin. Pääosin mopoilijat olivat 15–17-vuotiaita nuoria.

– Nuorten asenteissa on huomattavan paljon parantamisen varaa mopokulttuuriin liittyen. Vieläkin on havaittavissa liikaa välinpitämättömyyttä, mikä koskee sekä nuoria itseään että heidän vanhempiaan, muistuttaa ylikonstaapeli Jan-Erik Huurne.

Poliisi saa keväisin runsaasti valvontapyyntöjä vaarallisesti ajelevista mopoilijoista. Siksi kaksipyöräisiin kohdennetaan tehovalvontaa uudestaan vielä myöhemmin keväällä. Rikkomuksista seuraa vähintään sakkoja tai jopa ajo-oikeuden menetys.

– Vanhempien tulee olla perillä nuorison toimista ja puuttua asioihin, ennen kuin jotain vakavaa sattuu, painottaa Huurne.