1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kittilä-oikeudenkäynti

Kittilä-jupakka siirtyy hovioikeuteen – Suomen suurimman kuntarikosjutun käsittely vie hovissakin kuukausia

Varsinainen pääkäsittely Rovaniemen hovioikeudessa vie arviolta kolme kuukautta. Ratkaisu tulee ensi vuonna.

Syyttäjät Katri Junnikkala-Heikkinen ja Sari Anttonen valittivat käräjäoikeuden tuomiosta, jolla virkarikoksista syytetyt Kittilän kuntapäättäjät vapautettiin syytteistä. Kuva: Maija-Liisa Juntti / Yle

Monta vuotta uutisotsikoissa ollut Kittilän kuntapäättäjien virkarikosjupakka siirtyy Rovaniemen hovioikeuden käsiteltäväksi. Hovioikeus pitää tiistaina valmisteluistunnon, jolla se pohjustaa poikkeuksellisen jutun myöhempää pääkäsittelyä.

Käräjäoikeus hylkäsi 27 kuntapäättäjää ja yhtä muuta henkilöä vastaan nostetut viime kesänä. Syyttäjä vaati lähes kaikille syytetyille vankeutta törkeästä virkavelvollisuuden rikkomisesta ja työturvallisuusrikoksesta.

Jutun laajuudesta kertoo se, että pääkäsittelyyn aiotaan alustavasti varata kolme kuukautta. Kittilä-juttua puitaisiin syyskuun alusta marraskuun loppuun saakka kolmena päivää viikossa, pois lukien mahdollinen syyslomaviikko.

Ensi marraskuussa Mäkelän potkuista tulee kuluneeksi kuusi vuotta. Se, kuinka laaja pääkäsittelystä lopulta tulee, ratkeaa tiistain valmisteluistunnossa.

Käräjäoikeudessa asian pääkäsittely kesti yhteensä 38 päivää. Hovioikeudessa asian pääkäsittely saattaa hyvinkin viedä suunnilleen saman verran aikaa.

Syyttäjä ja Anna Mäkelä valittivat hovioikeuteen

Syytteet liittyivät tapahtumasarjaan, joka huipentui Kittilän entisen kunnanjohtajan Anna Mäkelän potkuihin marraskuussa 2014. Lapin käräjäoikeus katsoi, etteivät kuntapäättäjät olleet rikkonneet rikoslakia.

Käräjäoikeus määräsi valtion korvaamaan syytettyjen oikeudenkäyntikuluja yhteensä noin 770 000 eurolla.

Syyttäjä ja Anna Mäkelä valittivat käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen.

Syyttäjät Katri Junnikkala-Heikkinen ja Sari Anttonen muun muassa pitävät käräjäoikeuden tuomiota virheellisenä ja toistavat vaativansa syytetyille rangaistuksia virka- ja työturvallisuusrikoksista. Syytetyt puolestaan kiistävät vastapuolen vaatimukset ja vaativat valitusten hylkäämistä.

Käräjäoikeus antoi tuomionsa paljon huomiota herättäneessä jutussa viime kesänä. Kuva: Maija-Liisa Juntti / Yle

Valmisteluistunto videoyhteydellä

Tiistaina hovioikeus käy läpi muun muassa asianosaisten vaatimuksia perusteluineen ja pääkäsittelyn tarkempaa aikataulua. Valmisteluistuntoon on alustavasti varattu yksi päivä.

Valmisteluistunnossa tiistaina Rovaniemen hovioikeuden salissa ovat kolme hovioikeudenneuvosta ja esittelijä. Kaikki asianosaiset tai heidän edustajansa osallistuvat valmisteluistuntoon videoyhteydellä. Asianosaisia onkin aika liuta: kaikkiaan 16 asiamiestä ja kaksi syyttäjää.

Lisäksi videoyhteyden päässä voi olla myös itse asianosaisia. Hovioikeudesta kerrotaan, että tiettävästi kukaan asianosaisista ei ole tulossa paikan päälle tiistaina.

Korona-aika tuo lisäväriä muutenkin erikoislaatuiseen oikeudenkäyntiin. Epidemian takia yleisö tai tiedotusvälineet eivät ole samassa salissa hovioikeuden jäsenten kanssa, vaan he voivat seurata oikeudenkäyntiä hovioikeuden auditoriosta videoyhteyden välityksellä.

Hovioikeudesta kerrotaan, että pääkäsittely aloitetaan näillä näkymin syyskuussa. Tuolloin tulee kaksi vuotta siitä, kun jupakan pääkäsittely alkoi Lapin käräjäoikeudessa.

Rovaniemen hovioikeus antanee ratkaisun asiassa ensi vuoden alkupuolella. Sen jälkeen Kittilä-vyyhdistä on mahdollista valittaa vielä korkeimpaan oikeuteen (KKO), mikäli KKO antaa siihen luvan.

Päättäjät pois hyllyltä

Jupakka on vaikuttanut esimerkiksi Kittilän kunnan päätöksentekoon ja lainsäädäntöön. Eduskunta sääti tapauksen vuoksi ns. Lex Kittilän, jonka avulla valtiovarainministeriö hyllytti syytteen saaneista 20 nykyistä kuntapäättäjää kesäkuussa 2018. Hyllytyksestä valitettiin ensin Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen ja lopulta korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO).

KHO päätti viime viikolla, että syytteeseen asetetut kuntapäättäjät saavat palata luottamustehtäviinsä.

Lue myös:

Kittilän lisäksi muukin Lappi riitelee, nyt kunnanjohtajan eroa vaaditaan Kolarissa – tutkija näkee taustalla pienten kuntien ylisuuret hankkeet