Miinantorjuntakoulutus tuo Naton aluksia Saaristomerelle kahdeksi päiväksi

Alusten henkilöstöt eivät ole koronatilanteen vuoksi tekemisissä toistensa kanssa.

miinanraivaus
Miinantorjunta-alus Purunpää Aurajoen varressa.
Miinantorjunta-alus Purunpää osallistuu harjoitukseen. Arkistokuva.Linus Hoffman / Yle

Rannikkolaivasto järjestää Saaristomerellä miinantorjunnan koulutustapahtuman 27.–28. huhtikuuta. Osallistujat tulevat 4. Miinantorjuntalaivueesta ja Naton miinantorjunta-alusosastosta Standing NATO Mine Countermeasures Group 1, kertoo Merivoimat tiedotteessaan.

Kansainvälinen miinantorjunnan koulutustapahtuma on mahdollista järjestää merellä, koska toiminta tapahtuu aluksilta, joiden henkilöstö ei ole lähikontaktissa keskenään.

Koulutustapahtumaan ei sisälly Naton alusten satamavierailua Suomessa.

– Koulutustapahtuma koostuu osaharjoituksista, jotka painottuvat miinantorjunnan lisäksi merimiestaitoon ja rannikkomerenkulkuun, kertoo 4. Miinantorjuntalaivueen komentaja, komentaja Juhani Lehtimäki Rannikkolaivastosta.

Kaikkien muiden Puolustusvoimien harjoitusten tapaan myös tämän tapahtuman toteuttamista harkittiin riskiarvioon perustuen koronaviruspandemian takia.

– On hyvä, että saamme toteutettua tämän tapahtuman. Se on meille tärkeää valmistautumista myöhemmin tänä vuonna toteutettavaa yhteisharjoittelujaksoa varten Naton miinantorjunta-alusosaston kanssa, Lehtimäki jatkaa.

Suomalaisia Naton joukkopooliin

Yhteistoiminta Naton miinantorjunta-alusosaston kanssa perustuu Katanpää-luokan miinantorjunta-alusten sijoittamiseen Naton nopean toiminnan joukkojen täydentävän toiminnan joukkopooliin vuodeksi 2020.

Suomesta tämän viikon harjoitukseen osallistuvat Katanpää-luokan miinantorjunta-alus Purunpää ja johtoporras 4. Miinantorjuntalaivueesta.

Naton miinantorjunta-alusosastoon kuuluvista aluksista tapahtumaan osallistuvat saksalainen johtoalus FGS Donau, hollantilainen miinanetsijä HNLMS Willemstad ja norjalainen miinanraivaaja HNOMS Otra.