1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. laboratoriot

Jopa 8 000 näytettä vuorokaudessa: Suomeen on ostettu kaksi uutta laitetta, joilla voidaan testata suurin osa koronatartunnoista

Tällä hetkellä testataan Fimlabissa noin 500–600 näytettä päivässä, eli muutos on merkittävä. 

Arkistokuva koronavirusnäytteistä. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Suomi pystyy nostamaan koronatartuntojen testausmääriä. Viiden sairaanhoitopiirin testeistä vastaava Fimlab on tehnyt ison laitehankinnan, joka nostaa koronaviruksen testauskapasiteetin monikertaiseksi. Kahdella Rochen Cobas 8800 -laboratoriojärjestelmällä on mahdollista tutkia suurin osa koko Suomen testaustarpeesta.

Fimlabin mukaan laboratoriojärjestelmä mahdollistaa jopa 8 000 näytteen tutkimisen vuorokauden aikana. Samalla testausta voidaan automatisoida ja tehostaa sekä nopeuttaa vastausten saamista. Molemmat laitteet tulevat Tampereelle toukokuussa. Ne eivät ole vielä tulleet Suomeen.

Tällä hetkellä testataan Fimlabissa noin 500–600 näytettä päivässä, eli muutos on merkittävä.

Yhdellä laitteella voidaan testata samanaikaisesti suuria määriä näytteitä.

– Kotimainen testauskapasiteetti varmasti riittää, vaikka näytemäärät kasvavat. Valmistaudumme samalla lisäämään näytteenoton kapasiteettia, kertoo Fimlabin toimitusjohtaja Ari Miettinen.

Hallituksen linjaaman hybridistrategian mukaan Suomi alkaa käyttämään testaa, jäljitä, eristä ja hoida -strategiaa. Tässä strategiassa testaus on tärkeää.

Miljoonien investointi

Sosiaali- ja terveysministeriön suunnitelma on nostaa kapasiteettia 10 000 näytteeseen vuorokaudessa.

– Ennen tavoiteltuihin testausmääriin pääsemistä pitää kuitenkin myös näytteiden ottamista lisätä merkittävästi. Kun testauksen kriteerejä väljennetään, nousee testattavien määrä vähitellen, Miettinen sanoo.

Ylilääkäri Tapio Seiskari Fimlabista sanoo, että laitteiden saaminen ei onnistunut kädenkäänteessä. Suuren globaalin kysynnän vuoksi laitteita on jouduttu odottamaan, mutta nyt ne ovat tulossa Sveitsistä Tampereelle ja testauskapasiteetti kasvaa jo toukokuun aikana.

Kapasiteetti laitteissa on valtava, mutta ylilääkärin mukaan nyt pitää lisätä myös testien ottamista.

Kyseessä on miljoonien investointi. Laitteita voidaan käyttää myös muuhun diagnosointiin.

– Rajoitustoimet ovat purreet hyvin, mutta rajoitusten asteittaisen purkamisen seurauksena ja syksyn flunssakauden käynnistyessä on odotettavissa, että oireisten potilaiden määrä kasvaa ja sen myötä testaustarve, Seiskari sanoo.

Lue lisää:

Pääministeri Marin: Suomi siirtyy koronan torjunnassa hybridistrategiaan – "testaa, jäljitä, eristä ja hoida"

THL:n Mika Salminen: Epidemian huippu vielä edessä – patistaa ihmisiä koronatestiin lievissäkin oireissa

Tartuntaketjujen selvittäminen muistuttaa rikostutkintaa – johtajalääkäri: “Se on salapoliisityötä, jossa on pakko hyväksyä, että kaikkia ei tavoiteta”