Lumilautailija Rene Rinnekangas laski X Games -voittoon nilkka murtuneena – matka mäen juurelta lajin huipulle vaati päättäväisyyttä

Rinnekangas laskee street-videoillaan kypärä päässä. Se oli tarpeen myös voittovideota kuvatessa, kun hän putosi neljästä metristä.

lumilautailu
Lumilautailija Rene Rinnekangas
Rinnekangas aloitti harjoittelun 4-vuotiaana. Iisalmessa sijaitsevan Paloisvuoren vaatimattomat puitteet kehittivät lajissa tarvittavaa mielikuvitusta.Sami Takkinen / Yle

Yhdysvaltalaisessa hotellihuoneessa on kuvaaja ja juontaja Jack Mitrani. Rene Rinnekangasta on pyydetty mukaan lumilautailija Danny Davikselle osoitettuun kiitosvideoon. Rinnekangas on mikitetty, kamerat ovat päällä ja kaikki on valmiina, kun juontaja käväisee hetken pois huoneesta.

Käy ilmi, että mitään kiitosvideota ei kuvatakaan. Sen sijaan Mitrani palaa huoneeseen kädessään Real Snow -videokilpailun voittomitali.

Yllätys on täydellinen ja saa Rinnekankaan tärisemään.

– Kyllä se hienolta tuntui. Sitten juhlittiin ja ilmakitara soi, Rinnekangas kertoo.

Real Snow -videokilpailu on osa Yhdysvalloissa järjestettävää X Games kutsukilpailua. Lumilautailussa X Games kuuluu arvostetuimpiin kilpailuihin ja sen tasoa on verrattu MM-kisoihin.

20-vuotias Rinnekangas on ensimmäinen suomalainen, joka on voittanut videokilpailun. Hän sai parhaat pisteet sekä tuomaristolta että yleisöltä.

Videon kuvasi ja leikkasi Anton Kiiski, joka palkittiin niin ikään mitalilla. Rinnekankaan mielestä oli hienoa tehdä projektia tasavertaisesti yhdessä.

– Minulle annettiin molemmat mitalit ja sain itse tehdä yllätyksen Antonille. Oli hauskaa, mitä tunteita siinä tuli esille, Rinnekangas kertoo.

Hyvällä mielikuvituksella ja kovalla työllä ammattilaiseksi

Paloisvuori on Iisalmessa sijaitseva mäki, joka nousee läheisen järven pinnasta noin 45 metrin korkeuteen. Paikalle rakennettiin 1980-luvulla laskettelukeskus, johon kuuluu kaksi rinnettä ja yksi hissi.

Siinä Rinnekangas aloitteli laskijan uraansa jo 4-vuotiaana. Tärkeänä esikuvana oli viisi vuotta vanhempi isoveli Riko ja isoveljen kaverit.

Tavoitteena oli pysyä muiden perässä ja yltää samanlaisiin suorituksiin.

– Oli iso etu, että pääsin harjoittelemaan vanhempien poikien kanssa, Rinnekangas sanoo.

Rinnekankaan mielestä lumilautailussa ei ole aina kyse siitä, missä on parhaimmat paikat laskea. Hän näyttää Paloisvuoren vasemmanpuoleista rinnettä, jossa on pieni hyppyri.

– Paljon on kiinni mielikuvituksesta ja siitä, miten käytät lumilautaa. Täällä oli hyvää lyhyt rinne ja nopea hissi, joten toistoja sai monta päivässä.

Lumilautailija Rene Rinnekangas
Paloisvuoren mäki ehti tulla Rene Rinnekankaalle lapsuudessa tutuksi. Kiinnostus lajiin syttyi isoveljen esimerkistä.Sami Takkinen / Yle

Paloisvuoren lisäksi Rinnekangas kävi laskemassa Siilinjärvellä Kasurilassa, jonne oli kotoa yli 130 kilometrin edestakainen matka.

Hän kiittää vieläkin vanhempiaan, jotka kuljettivat poikiaan harrastamaan.

– Harjoittelimme temppuja myös kisamatkoilla ympäri Suomen. Niillä reissuilla pääsi isompiin hyppyreihin.

Unelma ammattilaisuudesta alkoi vahvistua, kun Rene huomasi pärjäävänsä kotimaisissa kisoissa. Ensimmäiset ulkomaiset kilpailut olivat 11-vuotiaana Norjassa, minne Rinnekangas lähti yhdessä maajoukkueen kanssa.

Seuraavaksi tulivat kilpailut Ruotsissa ja yläasteella tähtäin oli jo Keski-Euroopassa.

– En tiedä, oliko siinä rohkeudesta kyse. Meillä oli läheinen porukka ja kaikkien kanssa pystyi olemaan oma itsensä. Lähteminen oli helppoa, kun kaikkiin pystyi luottamaan, Rinnekangas kertoo.

Parina viime kautena Rinnekangas on osallistunut lumilautailun tärkeimpiin kilpailuihin. Hän on päässyt laskemaan samojen idoleiden kanssa, joiden laskuja hän katseli pikkupoikana videoilta.

Rene Rinnekangas
Rene Rinnekangas osallistui Etelä-Koreassa järjestettyihin olympialaisiin 18-vuotiaana.AOP

Ilmalento kyljelleen ei lopettanut videon kuvaamista

Kilpailuissa kiertäminen ja temppujen harjoittelu vievät tällä hetkellä eniten aikaa kalenterissa. Muun ajan Rene Rinnekangas käyttää videoiden tekemiseen.

X Gamesin voittovideo oli tarkoitus kuvata alun perin pääkaupunkiseudulla, Lahdessa ja Kouvolassa, mutta lunta ei satanut talven aikana tarpeeksi. Lopulta Rinnekangas päätyi etsimään kuvauspaikkoja Ylä-Savosta.

– Ajelin autolla ympäriinsä ja etsin potentiaalisia paikkoja. Aika usein ne ovat kouluja ja teollisuuskyliä, sillä niissä on mielenkiintoisia rakennelmia.

Yhden kuvauspaikan, eli spotin rakentamiseen menee aikaa 1–3 päivää. Ensin kolataan lumia, ja tehdään veden avulla jäisiä pintoja. Hyppyristä ja laskupaikasta yritetään tehdä mahdollisimman turvallisia. Samalla huolehditaan, ettei kuvaamisesta ole haittaa ulkopuolisille.

Jos portailla on lunta, ne lakaistaan siistiksi, jotta paikka näyttäisi videolla mahdollisimman hyvältä. Anton Kiiski miettii kuvauskulmia videota varten ja valokuvaaja Tatu Toivanen parhaita paikkoja still-kameralle.

Ja sitten on se hetki, kun kaikki valmistelut on tehty.

– Että nyt mennään. Ei tässä mitään käy, Rinnekangas kertoo.

Voittovideolla näkyy, kuinka Rinnekangas laskee alas Kangaslammin kappelin katolta. Se on muodoltaan jyrkkä ja sitä kutsutaan paikkakunnalla viimeiseksi liu’uksi. Videon lopussa Rene pyöräyttää kahdella voltilla ison tankin yli. Tempun nimi on double miller flip.

Making of -videolla Rinnekangas ottaa jäistä koulun seinää vasten liian kovan vauhdin ja lentää kyljelleen yli 4 metrin korkeudesta.

– Siinä löin pään aika kovasti. Keuhkoihin tuli pieni ruhje ja vähän sisäistä verenvuotoa.

Rinnekangasta kuvaillaan julkisuudessa, kuinka hänet on rokotettu auringonsäteillä. Myönteinen asenne ja ystävällisyys on huomattu myös kansainvälisesti.

Hymyn takana on kuitenkin päättäväisyyttä ja kova halu tehdä töitä. Rinnekangas vietti ilmalennon jälkeen yhden yön sairaalassa, minkä jälkeen hän palasi videon tekemiseen.

Edes lokakuussa murtunut nilkka ei estänyt usean metrin hyppyjä ja laskuja.

– Jotkut jutut eivät sattuneet niin paljoa, mutta jotkut vihlaisivat vähän enemmän. Piti syödä usein buranaa, että pystyi laskemaan tuon nilkan kanssa, hän myöntää.

Rinnekankaan videota kiitellään paitsi tempuistaan, myös siitä, että hän laskee kypärä päässä. Vaikka kisarinteissä kypärä on pakollinen, näkee niitä yhä harvoin street-videoilla.

Perusteluja kypärän käytölle löytää helposti, kun katsoo making of -videon.

– Siinä koulun luona tapahtuneessa hypyssä tajusin, että oli hyvä, että minulla oli kypärä. Löin pään maahan melkein ensimmäisenä, Rinnekangas sanoo.

Some on osa lautailijan ammattia

Tavallisena talvena Rene Rinnekangas kiertää maailmalla elokuusta toukokuun loppuun. Kisakalenteri vie uusille paikkakunnille liki viikottain ja aikaerot vaativat sopeutumista.

Maailmalla ei ole yhtä tukikohtaa, vaan majoitus on joko maajoukkueen tai sponsoreiden järjestämä.

– Elämä maailmalla tuppaa olemaan aika hulinaa. Mennään paikasta toiseen, Rinnekangas kuvailee.

Sponsoreiden mahdollistama ammattilaisuus edellyttää näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa. Hän käyttää paljon Instagramia, johon voi lisätä kuvia ja tarinoita tien päältä.

Yleensä päivitykset käsittelevät lumilautailua ja sitä missä kulloinkin ollaan. Kypärä ja lasit päässä kasvoista näkyy vain osa, eikä Rinnekangas muutenkaan avaa paljoa henkilökohtaisesta elämästään.

– En ikinä kerro tarinaa itsestäni, aika usein se on vaan itse sitä tekemistä. En ole oikein kokenut sitä omalla kohdalla tarpeelliseksi, hän sanoo.

Suomalainen lumilautailija Rene Rinnekangas
Poikkeuksellisen pitkä kesäloma antaa hyvän tauon nilkan kuntoutukseen. Syksyllä on suunnitelmissa olympialaisten karsintakilpailut.Sami Takkinen / Yle

Toisaalta kyse ei ole valitusta linjastakaan, vaan enemmän siitä, mikä on tuntunut luontevimmalta tavalta tehdä työtä. Kesällä pipo jää kaappiin ja rullalautavideolla saatetaan nähdä tutun hymyn lisäksi vaaleat kiharatkin.

@renerinnekangas on saanut Instagramissa lähes 100 000 seuraajaa. Lautailija tunnistetaan monessa paikassa, ja fanit tulevat mielellään juttusille. Rinnekangas kertoo, että hän saa faneistaan positiivista energiaa.

– Jos joku tulee kysymään, että saako ottaa yhteiskuvan, on hieno kunnia olla mukana siinä tilanteessa. Tulee tunne, että on tehnyt jotain oikein, kun on päässyt siihen pisteeseen, hän sanoo.

Tavoitteena ylioppilaslakki ja olympialaiset

Lumilautailun kilpailukausi loppui tänä keväänä koronan vuoksi lyhyeen ja Rene Rinnekangas palasi Suomeen nilkkaleikkaukseen. Kesän aikana edessä on kuntoutusta ja treeniä, jotta kroppa kestää lajin vaatimat tömähdykset.

Kesällä on myös aikaa levätä ja tavata kavereita, joita talvella näkee vain harvoin. Rene ajoi viime kesänä moottoripyöräkortin ja aikoo viettää aikaa kesämökillä.

– Kotiin on mukava tulla rauhoittumaan. Tehdä vähän muitakin asioita ja päästä siitä lumilauta-arjesta pois.

Rinnekangas on ollut kirjoilla Vuokatin urheilulukiossa viisi vuotta. Vielä tänä keväänä ei lakkiaisia juhlita, sillä äidinkielestä jäi uupumaan muutama piste.

– Se oli pienestä kiinni, mutta ei se mitään. Ois se hyvä toki saada alta pois.

Jos lumilautailukausi alkaisi normaalisti, olisi maailmalle lähteminen edessä elokuussa. Vielä on kuitenkin epävarmaa, missä vaiheessa kausi päästään aloittamaan.

Tulevalla kaudella on edessä olympialaisten karsintakisat, jotka ovat Rinnekankaan kauden päätähtäin. Niiden lisäksi hän aikoo tehdä videon Anton Kiiskin ja Tatu Toivasen kanssa.

– En halua panostaa pelkästään yhteen asiaan. Lumilautailussa ei ole yhtä oikeaa tietä, mitä seurata. Se on mun mielestä yksi lautailun siisteimpiä juttuja, Rinnekangas sanoo.

Suomalainen lumilautailija Rene Rinnekangas
Jos lumilautailukausi alkaisi normaalisti, lähtisi Rene Rinnekangas maailmalle elokuussa. Kesä Ylä-Savossa saattaa venyä koronatilanteen vuoksi. Sami Takkinen / Yle

Katso Rene Rinnekankaan X Games -voittovideo täältä (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Lumilautailija Rene Rinnekankaan huimat temput poikivat voiton X Gamesin videokilpailussa: "Vähän sellaista Duudsonit-hommaa"

20-vuotias Rene Rinnekangas on "auringonsäteillä rokotettu" lumilautailupersoona – nyt hän taituroi kilpailuissa, joita hän joskus heräsi katsomaan öisin

Edes suomalaiset eivät tunteneet lumilautailulupausta, jota jenkkitähdet halailevat ja hehkuttavat silmät suurina – "Rene Rinnekangas on yksi ainutlaatuisimmista lumilautailijoista koskaan"

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus