Keräyspisteet pursuavat kotitalouksien roskia – jäteyhtiö: "Järjestelmä ei kestä"

Jätteiden synty vaihtoi paikkaa, eivätkä jäteastioiden normaalit tyhjennysvälit tahdo riittää.

jätehuolto
Täysiä vaatekeräyslaatikoita.
Vaatekeräyslaatikot Jyväskylän Keljossa ovat ääriään myöten täynnä. Vaatesäkkejä on jätetty myös niiden viereen.Jaana Polamo / Yle

Kotitalouksissa syntyy tällä hetkellä normaalia enemmän jätettä. Syynä on koronavirus, jonka vuoksi ihmiset ovat kotona tavallista enemmän.

Hyötykeräyspisteet alkavat täyttyä, osin jopa pursuta ylikin. Jätehuollolle tulee palautetta, ettei astioita tyhjennetä riittävän usein.

– Kodeissa tulee tavallista enemmän lajiteltua jätettä, lasia, metallia, pahvia, muovia, ja järjestelmä ei kestä mukana, sanoo Jyväskylän jätehuoltoyhtiön Mustankorkean viestintä- ja asiakkuuspäällikkö Piia Aho.

Vaatteiden keräykset ovat monin paikoin kokonaan keskeytyksissä. Syynä on se, että kerääjät eivät voi ottaa vastaan enempää vaatetta, sillä ketjun muut vaiheet eivät vedä.

– Vaikka siellä on laput, että tähän pisteelle ei voi jättää vaatteita, siinne jätetään kuitenkin. Yleensäkin jos jätepisteeseen ei mahdu, ei jätteitä voi sen viereen jättää, Aho sanoo.

Jätettä ei synny sen enempää kuin ennenkään, mutta se syntyy eri paikassa. Työpaikkojen, lounasravintoloiden ja koulujen jäte on vähentynyt, mutta kodeissa laitetaan esimerkiksi tavallista enemmän ruokaa.

– Järjestelmään on tehtävä muutoksia. Toivomme, että ihmiset antavat meille aikaa ehtiä muutoksen matkaan, Piia Aho sanoo.

Lisäresursseja on jo otettu käyttöön, mutta koronasäännöt pätevät jätehuollossa siinä missä muuallakin: flunssaoireissa jäädään kotiin.

Taloyhtiöiden jäteastiat täyttyvät myös

Kotoilu näkyy myös taloyhtiöiden jäteastioissa. Astioiden tyhjennykset kiinteistöissä on mitoitettu normaalin jätekertymän mukaan, eivätkä tavalliset tyhjennysvälit välttämättä riitä.

– Jonkin verran on tyhjennysvälejä tiivistetty, mutta ei kovin paljon vielä. Samoin lisätyhjennyksiä on tehty tavallista enemmän, sanoo Oulun seudulla jätteitä kuljettavan Haurun palvelupäällikkö Timo Hoikkala.

Täysien roskiksien saaminen tyhjäksi lähtee aina siitä, että jätehuollon pitää saada tieto tyhjennystarpeesta.

– Eihän siellä muuten tiedetä, että roskikset ovat täynnä, sanoo Suomen Kiertovoiman toimitusjohtaja Riku Eksymä.

Omakotiasuja voi helpommillaan muuttaa jäteasian tyhjennysväliä pelkällä ilmoituksella jätekuljettajalle. Samoin ylimääräisen tyhjennyksen saa pyytämällä.

Taloyhtiöissä ylimääräisten tyhjennysten tilaamisen ja mahdolliset sopimusmuutokset hoituvat huoltoyhtiön tai isännöitsijän kautta.

– Esimerkiksi sähköposti on hyvä väline ottaa yhteyttä isännöitsijään. Olemme usein tilanteissa, joissa emme voi vastata puhelimeen, mutta käymme kyllä kaikki saapuneet viestit läpi, sanoo Isännöintiliiton puheenjohtaja Toivo Korhonen.

Täysi pahvinkeräyslaatikko.
Kodeista tulee nyt tavallista enemmän jätettä.Greta Virranniemi / Yle

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus