1. yle.fi
  2. Uutiset

Vierumäen urheiluopisto etsii uutta suuntaa: "Korona oli liian kova vastus meille"

Liikevaihdosta on kadonnut kuukaudessa jopa 90 prosenttia.

Vierumäki
Vierumäen hotellin pihaa ja sisäänkäynti
Vierumäen hotellin pihalla oli maanantaina hiljaista.Petri Niemi/Yle

Koronavirusepidemian takia voimaan tulleet rajoitukset ovat hiljentäneet Vierumäen hallit ja areenat Heinolassa.

– Noin 85–90 prosenttia liikevaihdosta on puuttunut jo yli kuukauden ajan, arvioi Suomen Urheiluopiston Kannatusosakeyhtiön ja Vierumäen Infra oy:n toimitusjohtaja Peter Gabrielsson.

Viime perjantaina yksi Vierumäen yhtiöistä eli ravintola-, hotelli- ja majoitustoimintaa pyörittänyt Vierumäki Country Club (VCC) päätyi konkurssiin.

Kun koronan vuoksi suljettiin ravintoloita, eikä väki liikkunut entiseen malliin, se oli viime vuonna noin puoli miljoonaa euroa tappiota tehneelle yritykselle viimeinen isku.

– Kassavirta tyrehtyi. Korona oli liian kova vastus meille.

Yhtiön pääomistaja ei suostunut enää rahoittamaan lisää VCC:tä, jonka työntekijät olivat lomautettuna ja liiketoiminta pysähdyksissä.

Arviolta noin 150 työpaikkaa katoaa. Vierumäki Country Clubin pesänselvitys alkoi maanantaina.

Uusi strategia valmis kesällä

Yhden yhtiön konkurssi ei ole vienyt omistajien uskoa Vierumäen tulevaisuuteen. Uutta strategiaa on valmisteltu vuoden alusta lähtien, ja sen pitäisi valmistua kesällä.

– Mietimme, mihin Vierumäki haluaa tulevaisuudessa panostaa, missä se haluaa olla paras ja missä asioissa se haluaa erottua, sanoo toimitusjohtaja Peter Gabrielsson.

Vierumäen urheiluhallin sisäänkäynti
Vierumäen urheiluhalli on suljettu ainakin 13. toukokuuta asti. Petri Niemi/Yle

Hän myöntää, että koronatilanne ja siitä seurannut epävarmuus tuovat linjojen vetämiseen "lisää kierrettä".

Tällä hetkellä on pidetty auki joitain ulkoliikuntapaikkoja sekä golfkentät. Koulutuspalvelut ovat pyörineet etäopiskeluna.

Vierumäen juuret ovat yli 90-vuotiaassa Suomen urheiluopistossa. Se on tuottanut urheilun, liikunnan ja koulutuksen palveluita.

– VCC:n konkurssi oli valitettava päätös, mutta saamme pelastettua Vierumäen ytimen ja juuret. Niiden päälle rakennetaan tulevaisuuden kasvu ja nousu, kertoo Gabrielsson.

Energia-alalla vaurastunut Mika Anttonen tuli Vierumäen yhtiöiden pääomistajaksi noin puolitoista vuotta sitten. Anttonen kertoo Ilta-Sanomien (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa, että hän on yhä sitoutunut pitämään Vierumäen pystyssä.

– Korjausvelkaa on kuitenkin jo pelkästään arviolta 15–20 miljoonaa euroa, joten joudun pumppaamaan sinne vähintään yli 10 miljoonaa omistani, hän kertoo lehden haastattelussa.

Toimitusjohtaja Peter Gabrielsson listaa, että suurin korjausta odottava kohde on urheiluopiston päärakennus Kaskela. Lisäksi Vierumäkeen kuuluu monia 1960–1980 -lukujen kiinteistöjä, joihin pitäisi investoida.

Vierumäki-yhtiöiden toimitusjohtaja Peter Gabrielsson
Toimitusjohtaja Peter Gabrielsson kertoo, että valtaosa henkilöstöstä on edelleen lomautettuna. Petri Niemi/Yle

Tukea työllistymiseen ja kehittämishankkeisiin

Heinolan kaupunginjohtaja Jari Parkkonen harmittelee Vierumäeltä kantautunutta konkurssiuutista.

– Matkailu on yksi keskeisimpiä kasvualoja Heinolassa ja Päijät-Hämeessä.

Parkkonen on viime päivinä ollut tiivisti yhteydessä Vierumäen johtoon. Hän on myös kartoittanut Päijät-Hämeen liiton, Hämeen ELY-keskuksen ja valtion tukimahdollisuuksia.

– Ensiksi on huoli niistä ihmisistä, jotka tässä erittäin haasteellisessa työmarkkinatilanteessa joutuvat työttömäksi. Täytyy miettiä, miten pystymme heidän tilannettaan helpottamaan.

Heinolan kaupunginjohtaja Jari Parkkonen
Heinolan kaupunginjohtaja Jari Parkkonen sanoo, että koronaepidemian talousvaikutukset ovat näkyneet erityisesti majoitus- ja ravintola-alan yrityksissä. Petri Niemi/Yle

Vierumäen uuden strategian syntyä kaupunginjohtaja seuraa myös tarkasti.

– On pohdittava, miten voimme vauhdittaa matkailutoimialaa ja esimerkiksi Vierumäen erilaisia kehityshankkeita.

Parkkonen muistuttaa, että kehityshankkeissa yritysten rooli on merkittävä.

Kaupunki voi osallistua hankkeisiin muun muassa maankäytön, rakennusoikeuksien ja mahdollisten joukkoliikenneratkaisujen kautta.

Parkkonen uskoo myös, että hotelli- ja ravintolatoiminnan pyörittäminen Vierumäellä voi kiinnostaa myös uusia toimijoita.

Lue lisää:

Energiapohatta Mika Anttonen ryhtyy pelastamaan Vierumäen urheiluopistoa

Lue seuraavaksi