Lue tästä Kanta–Hämeen koronapäivitykset 27.3.-14.4.

Lue tästä Kanta–Hämeen koronapäivitykset 27.3-3.4.

Yleistä

14.4 klo 13.37 Hope ry keskittyy nyt välittämään ruoka-apua lapsiperheille

Avustusjärjestö Hope ry on aloittanut ruoka-avun välittämisen taloudellisesti tiukilla oleville lapsiperheille. Samalla yhdistys keskeytti sen normaaliin toimintaan kuuluvat vaate- ja tavaralahjoitukset koronakriisin vuoksi.

14.4 klo 10.03 Hattulan ja Janakkalan bussiliikenne supistuu

Hämeenlinnassa, Janakkalassa ja Hattulassa supistetaan seudullista joukkoliikennetarjontaa ti 14.4. alkaen.

Syynä tähän on koronatilanne. Erityisesti monet koululaisia palvelleet koulupäivävuorot ovat kulkeneet tyhjillään..

Hämeenlinnan kaupunkiliikenne sen sijaan liikennöi normaalisti voimassaolevan talviaikataulun mukaisesti.

11.4. klo 13:39: Yksinyrittäjät voivat hakea tukea pääsiäisen jälkeen

Moni kantahämäläinen kunta avaa yksinyrittäjien tukihaun pian.

Riihimäki avaa tukihaun (siirryt toiseen palveluun)yksinyrittäjille pääsiäisen jälkeen. Samoin tekevät ainakin Hausjärvi (siirryt toiseen palveluun), Loppi (siirryt toiseen palveluun), Hattula (siirryt toiseen palveluun) ja Forssan seudun kunnat (siirryt toiseen palveluun). Hämeenlinnassa tuet jakaa Linnan kehitys (siirryt toiseen palveluun) (Keski-Häme).

Yksinyrittäjä voi saada 2 000 euron suuruisen kertakorvauksen laskenallisiin yritystoiminnan kustannuksiin. Tuki koskee myös kevytyrittäjiä, kuten freelancereita.

Tuen edellytys on vähintään 20 000 euron vuotuinen laskutus tai yrittäjien eläkevakuutuksen piirissä oleminen. Tuensaajan toiminnan on täytynyt olla kannattavaa 2019.

Jos yrittäjä on kirjanpitovelvollinen, täytyy hänen ilmoittaa kirjanpitojaolla liikevaihdon lasku 16. maaliskuuta 2020 jälkeen.

11.4. klo 12:10: Rajaruuhka rauhoittui selvästi, mutta käännytysten määrä pysyi lähes samana

Uudenmaan rajan yli pyrki pitkänäperjantaina 11 471 ajoneuvoa, poliisi tiedottaa. Määrä on huomattavasti pienempi kuin torstaina, jolloin rajalle tuli lähes 46 000 ajoneuvoa.

Tästä huolimatta poliisi joutui käännyttämään takaisin 266 ajoneuvoa, eli lähes yhtä monta kuin torstaina. Sakkoja poliisi jakoi 14 henkilölle valmiuslain rikkomisesta, mikä on poliisin mukaan paljon suhteessa rajalle saapuneiden määrään.

– Uudenmaan rajaa yritettiin ylittää ajoneuvolla myös ilman ajo-oikeutta sekä huumeiden tai alkoholin vaikutuksen alaisena. Tarkastuspisteiden liikkumisrajoitusten valvonnan ohella tarkastuspisteillä jäi kiinni myös etsintäkuulutettuja, kertoo ylikomisario Mika Pöyry Helsingin poliisin tiedotteessa.

Junissa poliisi tarkisti perjantain aikana 367 henkilön matkan syyn. Seitsemän matkustajaa ohjattiin palaamaan, mutta sakkoja ei annettu.

Yksi kalastaja joutui palaamaan vesiltä. Uudenmaan maakuntarajaa merellä valvoo Suomenlahden merivartiosto.

Poliisi muistuttaa, että liikkumisrajoituksen aikana Uudenmaan maakuntarajan saa ylittää vain välttämättömästä syystä. Vapaa-ajan matkustaminen, eli esimerkiksi mökkimatka tai pääsiäisen juhlistaminen, eivät ole perusteltuja syitä.

Poliisi valvoo liikennettä pääsiäisenä tehostetusti Uudenmaan maakuntarajalla noin 40 tarkastuspisteellä ja aktiivisella liikkuvalla valvonnalla.

11.4. klo 11:54: Alueella neljä uutta tartuntaa

Kanta-Hämeen alueella on nyt todettu yhteensä 55 COVID-19-tartuntaa, sairaanhoitopiiri tiedottaa. Perjantain näytteissä oli kolme uutta positiivista tulosta, torstain näytteissä yksi.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä viisi potilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Kuusi sairaalahoidossa ollutta on jo kotiutettu, ja yli 15 tartunnan saanutta kantahämäläistä on parantunut COVID-19-taudista. Useat muut ovat paranemassa hyvää vauhtia, sairaanhoitopiiri kertoo.

9.4. klo 17.28 Poliisi: Uudenmaan rajalla tänään moninkertainen määrä "kokeilijoita"

Poliisin mukaan liikennemäärät ovat maakuntarajalla olleet tänään kasvussa. Valvonnassa on ilmennyt enemmän yrityksiä ylittää raja vapaa-ajan syihin perustuen. Tällaisia "kokeilijoita" on ollut moninkertainen määrä aiempiin päiviin verrattuna.

Helsingin poliisi pyytää Twitterissä kansalaisia noudattamaan liikkumisrajoituksia. Poliisin tietoon on tullut, että rajaa pyritään ylittämään kohdista, joissa ei ole tarkistuspistettä.

Helsingin poliisi muistuttaa, että maakuntarajaa ei tule ylittää mistään kohtaa. Asia on vakava, pysykää kotona, vetoaa Helsingin poliisi.

Poliisi kertoo myös, että valvontaa on lisätty myös pikkuteillä. Lue lisää täältä.

9.4. klo 15.55 Vanajanlinna vaikeuksissa koronaviruksen takia

Valtaosa Vanajanlinnan liikevaihdosta tulee yritysten kokouksista ja tapahtumista. Koronaviruksen vaikutukset näkyivät maaliskuussa, kun peruutusten takia Vanajanlinnan liiketoiminta pysähtyi käytännössä kokonaan maaliskuun toisella viikolla. Reilun viikon aikana keväälle ja kesälle kohdistuvaa myyntiä peruuntui yli 900 000 euroa.

Tiistaina kokoontuva Hämeenlinnan kaupunginhallitus saa ratkaistavakseen, auttaako se osaltaan Vanajanlinnan yli koronaviruksen aiheuttamasta ahdingosta.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että kaupunki myöntäisi yhtiölle kolmen kuukauden maksuvapautuksen vuokrasta.

Lue lisää täältä.

9.4. klo 14.44 Pääsiäisliikenne poikkeuksellisen hiljaista – Yle seuraa

Tieliikennekeskus ennakoi rauhallista pääsiäisviikonloppua. Kun Uudeltamaalta muualle Suomeen liikkuvat autoilijat puuttuvat, ei valtateillekään odoteta syntyvän minkäänlaisia jonoja. Yle seuraa menoliikennettä tässä jutussa.

– Tänään tuskin on tavallista torstaita enempää liikennettä, arvioi liikennepäivystäjä Kirsi Salokanto.

Hämeen poliisin mukaan liikenne vilkastunee hieman iltaa kohti, kun työmatkalaiset palaavat kotiin.

Helsingin poliisi pyytää Twitterissä kansalaisia noudattamaan liikkumisrajoituksia. Poliisin tietoon on tullut, että rajaa pyritään ylittämään kohdista, joissa ei ole tarkituspistettä.

Helsingin poliisi muistuttaa, että maakuntarajaa ei tule ylittää mistään kohtaa. Asia on vakava, pysykää kotona, vetoaa Helsingin poliisi.

9.4. klo 13.43 Koronapotilaille avattu uusi teho-osasto

Kanta-Hämeen keskussairaala on avannut toisen teho-osaston koronapotilaita varten. 11-paikkainen osasto avattiin keskiviikkona sairaalan leikkaussalin tiloihin.

Keskussairaalalla on suunnitelmia lisätilojen saamiseksi potilaiden hoitoon, mikäli tarve sitä vaatii. Lisätiloja voidaan ottaa käyttöön esimerkiksi Vanajaveden sairaalasta ja terveyskeskusten vuodeosastoilta koko maakunnan tarpeita varten. Koulutusta tehohoitoon on annettu yhteensä noin sadalle lääkärille ja hoitajalle.

Keskussairaala odottaa suojavarusteita koronapotilaiden hoitamista varten. Johtajaylilääkäri Sally Järvelä sanoo, että nykyisillä varusteilla sairaala pärjää hyvin toista viikkoa. Vielä tällä viikolla on sairaalaan tulossa tilattuja maskeja.

Sairaanhoitopiiri ennustaa koronahuipun osuvan Kanta-Hämeeseen touko-kesäkuun vaihteeseen. Ennuste on, että tuolloin keskussairaalassa olisi tehohoidossa parisenkymmentä potilasta.

Lue lisää täältä.

9.4. klo 13.18 Hämeenlinnan hoidontarpeen arviointia myös pääsiäisenä

Kaikilla Hämeenlinnan terveysasemilla tehdään pääsiäisenä hoidontarpeen arvioita puhelimitse tai sähköisen omaolo.fi -palvelun kautta. Palvelu (siirryt toiseen palveluun) on auki pitkäperjantaista toiseen pääsiäispäivään eli maanantaihin 10–16.

Hengitystietulehduspotilaille tarkoitettu pandemiavastaanotto Viipurintien terveysasemalla on myös avoinna pitkäperjantaina ja maanantaina 13.4.2020 klo 10-16. Pandemiavastaanotolle G-siipeen tullaan ajanvarauksella oman terveysaseman kautta ja oman terveysaseman kautta asiakkaat myös opastetaan oikeaan paikkaan.

9.4. klo 12.39 Kolme uutta tartuntaa

Kanta-Hämeessä on todettu 3 uutta koronavirustartuntaa.

Maakunnassa on todettu yhteensä 51 tartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä neljä potilasta, joista kolme on tehohoidossa.

Kotiutettuja potilaita on kuusi. Yli 15 kantahämäläistä on parantunut.

9.4, klo 12.34 Lastensuojelu varautuu kasvavaan palveluiden kysyntään pyhien jälkeen

Koronavirusepidemia lisää lastensuojelupalveluiden kysyntää lähiviikkojen aikana.

Suurten kaupunkien lastensuojelusta vastaavat johtajat arvioivat, että poikkeustilanne voi kärjistää perheiden kriisejä, kun esimerkiksi vanhempien taloushuolet ovat lisääntyneet.

Kunnat ovat myös reagoineet tilanteeseen esimerkiksi siirtämällä työntekijöitä tehtäviin, joissa kaivataan vahvistusta.

– Lastensuojelusta on jo siirtynyt työntekijöitä vahvistamaan sosiaalipäivystystä, mutta meille taas on tullut ja on tulossa työntekijöitä päivähoidosta. Olemme myös tehneet työnjakoa koulun työntekijöiden kanssa asioiden hoitamisesta, sanoo Hämeenlinnan lastensuojelun päällikkö Marja Hänninen.

8.4. klo 18.09 Poliisi tehostaa valvontaa Uudenmaan rajalla pääsiäisenä

Poliisi tehostaa Uudenmaan maakuntarajan valvontaa pääsiäiseksi. Poliisi tulee valvomaan liikennettä rajalla noin 40 tarkastuspisteellä ja liikkuvalla valvonnalla.

Tarkastuspisteet sijaitsevat kattavasti liikenneväylillä, ja liikkuvalla valvonnalla katetaan myös pienempiä teitä. Myös junia valvotaan.

Poliisi muistuttaa, että liikkumisrajoituksen aikana maakuntarajan saa ylittää vain välttämättömistä syistä. Vapaa-ajan matkustaminen, kuten mökille siirtyminen, ei ole perusteltu syy.

Liikkumisrajoitus on voimassa 19. huhtikuuta asti.

8.4. klo 14.03 Kanta-Hämeen hoivakodeissa ei ole todettu tartuntoja

Kanta-Hämeessä ei ole todettu yhtään koronatartuntaa hoivakodeissa.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiristä kerrotaan, että yhdessä hoivakodissa on käyty ottamassa koronatestit, koska usealla asukkaalla oli hengitystieinfektion oireita. Tulokset olivat kuitenkin negatiiviset.

Kaikissa kantahämäläiskunnissa on valmius mobiilinäytteenottoon eli hoivakotiasukkaita ei tarvitse kuljettaa sairaalaan koronatestin ottamista varten.

8.4. klo 13.34 Hankintatoimisto perustettu helpottamaan suojavarustepulaa

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ja Hämeen liitto ovat ryhtyneet toimiin helpottaakseen suojavarustepulaa Kanta-Hämeessä.

Sairaanhoitopiiri ja Hämeen liitto ovat perustaneet virtuaalisen hankintatoimiston (siirryt toiseen palveluun), jonka tavoitteena on kerätä tietoja muun muassa maakunnan käytössä olevista suojavarusteista ja niiden tarpeesta.

Hämeen hankintatoimisto haluaa lisätä suojavarusteiden tuotantoa ja etsii parhaillaan valmistajia suojavaatteille ja maskeille. Hämeen liitto muistuttaa, että yritysten pieni koko ei ole este. Esimerkiksi Forssan seudulla ompelualan osaajat ovat jo järjestäytyneet alihankintarenkaaksi.

8.4. klo 13.10 Kesän tapahtumia perutaan: Linnajazzit jäävät välistä, Erämessut siirretään

Koronaepidemia siirtää kesän tapahtumia Kanta-Hämeessä. Esimerkiksi perinteiset Hämeenlinnan Linnajazzit jäävät ensi kesänä väliin. Myös Verkatehdas Hämeenlinnassa peruuttaa tai pyrkii siirtämään myöhäisempään ajankohtaan kaikki yleisötapahtumat ainakin kesäkuun alkuun saakka. Esimerkiksi Humppila aikoo siirtää Humppila-päivän vieton elokuulle.

Loppukesän tapahtumista sen sijaan vielä pyritään pitämään kiinni. Lue lisää täältä.

Myös kansainväliset Erämessut siirretään vuodella koronaepidemian vuoksi. Erämessut oli tarkoitus järjestää Riihimäellä kesäkuussa.

8.4. klo 13.06 Kaksi uutta tartuntaa, kolme tehohoidossa

Kanta-Hämeessä on varmistanut kaksi uutta tartuntaa. Sairaalahoidossa on viisi potilasta, joista kolme on tehohoidossa.

Kaikkien tartuntojen alkuperää ei maakunnassa pystytä enää jäljittämään. Testausta on sairaanhoitopiirin mukaan kohdennettu THL:n ja STM:n ohjeistuksen mukaisesti terveydenhuollon henkilöstöön, sairaalahoitoa vaativiin ja riskiryhmiin. Testauskapasiteetin salliessa myös lieväoireisia, matkoilta palaavia tai muilta potilasryhmiltä voidaan ottaa näytteitä.

Yhteensä todennettuja tartuntoja on Kanta-Hämeessä yhteensä 48. Yli kymmenen tartunnan saanutta kantahämäläistä on jo parantunut taudista.

7.4. klo 16.58 Janakkalassa käyttöön tulossa kymmeniä tuhansia suojaimia

Janakkalan kunta on lisännyt koronan ja muiden infektioiden ehkäisemiseksi suojavarustusten käyttöä kaikkialla, missä toimitaan riskiryhmien parissa.

– Suojavarustetilanne on tällä hetkellä Janakkalassa kohtuullisen hyvä, kertoo kunnan sosiaali- ja terveyspalveluiden johtaja Päivi Niiranen.

Kunta on saamassa eri toimijoilta kymmeniä tuhansia suojaimia käyttöönsä. Lue lisää täältä.

7.4. klo 15.30 Lammilainen vaatefirma tekee suojavarusteita hoitajille

Hämeenlinnan Lammilta käsin toimiva naistenvaatebrändi Voglia sekä virolainen terveydenhuollon työasuja valmistava Puro Design alkavat valmistaa suojavaatteita Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirille. Tarkoituksena on tehdä suojatakkeja ja -päähineitä korona-ajan tarpeisiin.

Tuotteet on jo suunniteltu ja kankaat tilattu eurooppalaiselta valmistajalta.

Koronahoidon tarpeisiin räätälöidyt takit ja lakit valmistetaan laitospesua kestävästä kankaasta. Se on kertakäyttömateriaaleja vastuullisempi vaihtoehto.

7.4. klo 14.09 Keskussairaala sulkee sisäänkäyntejä - kaksi kulkulinjaa

Kanta-Hämeen keskussairaala on joutunut lukitsemaan sisäänkäyntejä, sillä sairaalan tiloihin on saapunut yksittäisiä hengitystieoireista kärsiviä asiakkaita, vaikka ohjeistuksen mukaan näin ei pitäisi toimia.

Sekä potilaiden että henkilökuntamme suojaamiseksi mahdolliselta infektioriskiltä joitain sisäänkäyntejä on lukittu tai poistettu kokonaan asiakkaiden käytöstä. Asiakaskäytöstä poistettujen sisäänkäyntien ovissa opastetaan käytössä oleva kulkureitti.

Ensiavun ovista pääsee sisään soittamalla puhelimella ovelta triage-hoitajalle tai ovikelloa soittamalla. Asiakkaat haastatellaan.

Pääsisäänkäynnin yhteyteen rajataan keskiviikosta 8.4.2020 alkaen asiakkaille kaksi kulkulinjaa, joista toisesta kuljetaan sisään ja toisesta ulos. Sisään kulku tapahtuu lähempää palveluneuvonnan tiskiä, jotta asiakkaat voivat tarvitessaan kysyä apua ja ohjeita palveluneuvonnasta.

Kulku kahvioon pääoven puoleisestä päädystä suljetaan asiakkaiden kululta ja jätetään vain hätäuloskäynniksi sekä henkilökunnan käyttöön.

Haastatteluja tehdään arkisin kello 7.00-19.00, kun pääsisäänkäynnin ovet ovat auki. Aukioloa lyhennetään arkisin tunnilla nykyisistä ajoista (normaalisti ovet auki klo 6.00-19.00). Viikonloppuisin ovet ovat edelleen auki kello 8.00-19.00.

7.4. klo 12.32 SSAB, Konecranes ja teatteri aloittavat yt-neuvottelut

Teräsyhtiö SSAB lomauttaa koko henkilöstönsä Suomessa, lukuun ottamatta tytäryhtiöitä Ruukki Constructionia ja Tibnoria. Syynä on koronapandemian vuoksi heikentynyt markkinatilanne. Lomautukset koskevat noin 4 100:aa työntekijää. Myös nostolaitevalmistaja Konecranes lomauttaa koko henkilöstönsä Suomessa.

Hämeenlinnan teatteri aloittaa yt-neuvottelu koronatilanteen takia. Teatteri joutui perumaan 34 esitystä. Tuoreinta ensi-iltaa Ovista ja ikkunoista ehdittiin esittää vain seitsemän kertaa.

– Perumisista aiheutui mittava taloudellinen menetys Juuri ensi-iltaan valmistuneen näytelmän esitysten peruminen tuntui erityisen pahalta, sanoo teatterin toimitusjohtaja Pasi Ruohonen.

Teatteri pyrkii turvaamaan syksyn 2020 ohjelmiston.

7.4. klo 12.28 Kanta-Hämeen kunnat auttavat asioinnissa

Kanta-Hämeen kunnat tarjoavat erilaisia palveluja yli 70-vuotiaille ja riskiryhmille. Katso tästä kaikkien kuntien palvelut.

Myös terveet ikäihmiset voivat saada apua kauppa- ja apteekkiasiointiin sosiaalisten kontaktien vähentämiseksi

Kunnat tarjoavat apua välttämättömiin ruoka- ja lääkehankintoihin, esimerkiksi pakasteita, alkoholia tai tupakkaa ei toimiteta.

Toimitus- ja maksutavat vaihtelevat kunnittain.

6.4. klo 18.05 Hämeenlinna listasi kaupungin Take away -ravintolat

Hämeenlinnan kaupunki on listannut sivustolleen kaupungin ravintolat, jotka tarjoavat Take away -palvelua (siirryt toiseen palveluun) koronavirusepidemian aikana. Listaa päivitetään koko ajan. Myös kotiinkuljetukset on merkitty.

Kaupunki kehottaa ohjaamaan ostoksia paikallisille yrittäjille, jotta yritykset ja työpaikat säilyvät talouden rajussa muutoksessa.

6.4. klo 16.22 Ruuhkia Uudenmaan rajalla - sunnuntaina käännytettiin 170

Työmatkaliikenne ruuhkautti maanantaiaamuna Uudenmaan rajan. Valtatie 4:n tarkastuspisteelle oli pahimmillaan 45 minuutin jono.

Helsingin poliisilaitoksen ylikomisario Mika Pöyry suosittelee, että työmatkalaiset pyrkisivät liikkumaan maakuntarajan ylitse ruuhka-aikojen ulkopuolella ja varaisivat runsaasti aikaa.

Uudenmaan rajalla poliisia auttavat pysäyttämisessä mm. Panssariprikaatin varusmiehet.

6.4. klo 14.08 Viisi uutta tartuntaa, synnytysosastolle rajoituksia

Sunnuntain näytteissä oli viisi uutta COVID-19-tartuntaa.

Myös Kanta-Hämeen keskussairaalan synnytysyksikkö siirtyy rajoituksiin koskien puolison tai tukihenkilön läsnäoloa raskauden, synnytyksen ja synnytyksen jälkeisen ajan hoidossa.

Puoliso tai tukihenkilö voi osallistua synnytyssaliseurantaan, mikä ei ole altistunut tai on oireeton. Perhepoliklinikan vastasyntyneet tutkimuksiin voi osallistua yksi terve vanhempi.

Puoliso ei voi olla mukana synnytysvuodeosastolla keskiviikosta 8.4 lähtien.

Osallistuminen on suljettu myösäitiyspoliklinikan tutkimuksissa ja keisarinleikkauksen aikaan leikkaussalissa.

COVID-19-pandemian ajaksi Suomen Gynekologiyhdistys on suositellut valtakunnallisesti yhtenäiset rajoitukset.

5.4. klo 11.06 Yksi uusi tartunta, useat paranemassa hyvää vauhtia

Lauantain 4. huhtikuuta COVID-19-testeissä oli yksi uusi positiivinen tulos. Nyt todettuja tartuntoja on maakunnassa yhteensä 38.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kolme potilasta, joista yksi on tehohoidossa. Kaikkien tartuntojen alkuperää tai tartuntaketjua ei enää pystytä selvittämään.

Sairaanhoitopiirin mukaan kolme potilasta on jo kotiutettu sairaalahoidosta. Yli kymmenen tartunnan saanutta kantahämäläistä on jo parantunut, ja useat muut ovat paranemassa hyvää vauhtia.

4.4 klo 12.19 Kanta-Hämeessä on todettu yhteensä 37 COVID-19-tartuntaa

Koronatartunnan saaneita on Hämeenlinnan, Forssan ja Riihimäen seuduilla. Testausta on kohdennettu THL:n ja STM:n ohjeistuksen mukaisesti terveydenhuollon henkilöstöön, sairaalahoitoa vaativiin ja riskiryhmiin, joten todellinen tartuntojen määrä on todennäköisesti huomattavasti suurempi, kerrotaan Kanta-Hämeen keskussairaalasta.

4.4 klo 10.55 Verkatehdas lomauttaa lähes koko henkilökuntansa kolmeksi kuukaudeksi

Koronapandemia pysäytti Hämeenlinnan Verkatehtaan tapahtumatoiminnan niin pitkäksi aikaa, että yhtiöllä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin lomauttaa lähes koko henkilökuntansa, kertoo Verkatehdas Oy:n toimitusjohtaja Janne Auvinen.

Vain muutama työntekijä jää ylläpitämään kiinteistöä ja sen kriittisiä toimintoja lomautusten ajaksi, sekä huolehtimaan pitkäaikaisvuokralaisten ja rakennustyömaan tarpeista.

Pitkäaikaisvuokraus Verkatehtaalla jatkuu ja ylläpitää talon toimintaa, ja toimitilavuokralaisille on tarjottu mahdollisuuksien mukaan keinoja keventää vuokrataakkaa poikkeustilan päättymiseen saakka, Auvinen kertoo tiedotteessaan.

3.4. klo 18.07 Hämeen poliisi valvoo ravintoloiden sulkemista – take away on sallittua

Hämeen poliisilaitos on varautunut viikonlopun aikana valvomaan ravintoloiden sulkeutumista. Aukiolokielto astuu voimaan 4.4.2020 kello 00.00 ja päättyy 31.5.2020 kello 24.00.

Majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetun lain (308/2006) 3 a §:n 1 momentin (L 153/2020) mukaan ravitsemisliike ja siihen kuuluvat sisä- ja ulkotilat on pidettävä suljettuina.

Poikkeuksena ovat ravintolat, joista ruokaa ja juomaa myydään muualla nautittavaksi eli ns. take away -toiminta on sallittua.

Ravitsemusliikkeiksi luetaan kaikenlaiset ravintolat, kahvilat, hampurilaispaikat, huoltoasemien ravintolat, kahvilakioskit sekä baarit, pubit ja muut anniskeluravintolat, joissa yleisölle tarjotaan ruokaa ja juomaa.

3.4. klo 16.40 Kolme uutta tartuntaa torstaina

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kolme COVID-19-potilasta, joista kaksi tehohoidossa. Kolme potilasta on jo kotiutettu sairaalahoidosta.

Torstain testeissä löytyi Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueelta 3 uutta tartuntaa.

3.4 klo 15.32 Kysely riihimäkeläishuoltajille ruokapakettien tarpeesta - Forssassa jakelu alkaa heti

Riihimäen kaupunki valmistelee koronavirusepidemian vuoksi etäopetuksessa oleville esiopetusikäisille ja perusopetuksen oppilaille ruokapakettien jakoa. Jakaminen alkaisi pääsiäisen jälkeisellä viikolla. Ensimmäiseksi jakopäiväksi on suunniteltu joko keskiviikkoa 15. huhtikuuta tai perjantaita 17. huhtikuuta.

Forssassa Forssassa kouluruokajakelu alkaa jo ensi viikolla. Oppilaat tai näiden huoltajat voivat hakea ruuan Tölön keskuskeittiöltä. Forssassa jaetaan koteihin lämmitettävää lounasruokaa.

3.4 klo 14.03 Kotihoitajille ei riitä suojavarusteita - tarve olisi 100 000

Riihimäen sosiaali- ja terveysjohtajan mukaan uuden sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistuksen toteuttaminen on mahdotonta. Pelkästään Riihimäen kotihoito tarvitsisi kuukaudessa käyttöönsä noin 15 000 suu-nenäsuojusta. Koko Kanta-Hämeen kotihoidon tarve kuukaudessa olisi 100 000 suojusta.

Kasvosuojia käytetään Riihimäen kotihoidossa nyt hengitystieoireisten asiakkaiden luona. Oireettomien asiakkaiden kotikäynneillä .

2.4. klo 16:05: Viisi uutta tartuntaa keskiviikon näytteissä

Kanta-Hämeessä on keskiviikkona valmistuneiden näytteiden mukaan viisi uutta COVID-19:ään sairastunutta.

Tartuntoja on nyt kaikkiaan 33. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi potilasta. Heistä toinen on tehohoidossa. Kolme potilasta on kotiutettu sairaalahoidosta.

2.4 klo 15.03 Epidemia vähensi moottoritien liikennettä 88 000 autolla

Autoilijoiden määrä maakunnan pääväylillä on vähentynyt 40 prosentilla viikkojen 11 ja 13 välillä. Tiedot käyvät ilmi liikenteen automaattisilta mittausasemilta (LAM) kerätyistä tiedoista.

Suhteellisesti Janakkalassa ja Riihimäen Herajoella. Herajoen mittausaseman valtatiellä 3 ohitti viime viikolla noin 88 000 autoa vähemmän kuin kolme viikkoa sitten.

1.4. klo 18:10: Poliisi: rikosmäärät vähentyneet, kotihälytykset lisääntyneet

Rikosmäärät ovat . Esimerkiksi pahoinpitelyitä on tehty vähemmän kuin vuosi sitten.

Kotihälytystehtävät ovat kuitenkin kasvussa. Niitä oli maaliskuussa 466 eli 94 enemmän kuin vuosi sitten. Perheväkivaltahälytykset ovat lisääntyneet Hämeessä 31 kappaleella viime vuoteen verrattuna.

Ihmisten sulkeutuminen koteihinsa aiheuttanee kotihälytysten lisääntymistä jatkossakin, Hämeen poliisi arvioi.

1.4. klo 11.21 Yli kymmenen on jo parantunut koronataudista

Yli kymmenen tartunnan saanutta kantahämäläistä on jo parantunut COVID-19-taudista. Ja useat muut ovat paranemassa hyvää vauhtia.

Tiistain näytteissä oli yksi uusi positiivinen tapaus. Nyt sairastuneita on todettu 28 Kanta-Hämeen alueella.

31.3. klo 19:01: Hämeenlinnan viime vuoden tilinpäätös viistää miinuksella – koronaepidemia lisää menoja tänä vuonna

Hämeenlinnan kaupunki on tehnyt . Tällä hetkellä varovainen arvio on, että lisäkustannukset olisivat noin 22,6 miljoonaa euroa.

– Kunnallisveron tuotto pienenee, yhteisöveron tuotto pienenee ja sotemenot kasvavat, antaa kaupunginjohtaja Timo Kenakkala esimerkkejä koronan vaikutuksista.

31.3. klo 14.33 Poliklinikkamaksu negatiivisesta koronavirustestistä? – nyt käytäntö muuttuu

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri poliklinikkamaksusta. Maaseudun tulevaisuus uutisoi aiemmin, että negatiivisista koronavirustesteistä peritään Kanta-Hämeen keskussairaalassa poliklinikkamaksu.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan yleisvaarallisen tartuntataudin, kuten koronan, tutkimus on asiakasmaksulain mukaan maksutonta.

Sairaanhoitopiirin johtaja pahoittelee sairaanhoitopiirin aiemmasta linjauksesta aiheutunutta hämmennystä ja mielipahaa.

31.3. klo 12:49: Ruuhkautuneita luontokohteita suljetaan

Kanta-Hämeestä koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi.

Hämeenlinnassa suljetaan Aulangon luonnonsuojelualueelta näkötorni. Tammelassa puolestaan suljetaan Liesjärven kansallispuistossa sijaitseva Kaksvetisen kota. Lammilla Evon retkeilyalueella suljetaan Niemisjärven keittokatos.

Metsähallituksen luontopalvelut on joutunut sulkemaan monia kansallispuistojen palveluita, koska kohteet ovat ruuhkautuneet.

31.3. klo 10.59 Kanta-Hämeen tartuntaketjuja ei enää pystytä jäljittämään

Koronatilanne on Kanta-Hämeessä siirtynyt uuteen vaiheeseen, jossa kaikkia

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä viisi COVID-19 potilasta, joista yksi tehohoidossa.

30.3. klo 19:06: Keskussairaalaan tulvii lahjoituksia

Maanantaina Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja vastaanotti kolme lahjoitusta. Koronavirusepidemia on nostattanut kantahämäläisten yritysten intoa auttaa maakunnan erikoissairaanhoitoa ja alan ammattilaisia.

– On selkeästi herännyt tietynlaista talvisodan henkeä maakunnan ihmisissä ja yrityksissä. Kaikki apu on meille nyt erittäin arvokasta, niin taloudellisesti kuin henkisesti, Ranta sanoo.

Hengityskoneiden hinnat liikkuvat noin 15 000–43 000 euron välillä, riippuen laitteen tyypistä.

Kanta-Hämeen keskussairaala on tilannut sekä raskaita että kevyempiä hengityskoneita, mikä nostaa tehohoidon kapasiteetin 6–7-kertaiseksi. Nyt tehohoitopaikkoja on jo yli 30 kantahämäläiselle.

30.3. klo 18:58: Tiet ruuhkautuivat Uudenmaan rajalla, raiteilla oli rauhallista

Työmatkaliikenne Uudenmaan maakunnan sulkemisen jälkeen. Liikkumisrajoitus astui voimaan lauantaina.

Riihmäen ja Hyvinkään rajalla kolmostiellä autojono oli noin 7–8 kilometrin pituinen hieman kello 8 jälkeen aamulla.

Kiskoilla liikkuminen sujui jouhevammin.Vaunuissa oli tavallista vähemmän väkeä: enemmistö istumapaikoista oli vapaana, vaikka oli arki-iltapäivä.

Konduktöörien lisäksi poliisi tarkistaa, onko matkustajilla mukanaan asianmukaiset kulkuluvat esimerkiksi työmatkaliikenteeseen.

30.3. klo 17:24: Joukkoliikenteen käyttö vähentynyt Hämeenlinnassa selvästi

Hämeenlinnan joukkoliikenteen asiakasmäärät ovat koronapandemian vuoksi.

Hämeenlinnan joukkoliikennettä ajavan Vekka liikenteen toimitusjohtaja kertoo, että myös ajossa olevien linja-autojen määrä on pudonnut reilusti alle puoleen.

30.3. klo 17:24: Pankit: konttorissa ei kannata asioida

Pankit kehottavat asiakkaitaan välttäämään konttoreissa asiointia.

OP Etelä-Hämeen toimitusjohtaja kertoo, että monet konttorikäynnit ovat vähentyneet koronaviruksen vuoksi, mutta voisivat hiipua vielä enemmänkin kaikkien turvallisuuden takia.

– Riskiryhmään kuuluvien, iäkkäämpien kassapalveluasiakkaiden määrät eivät ole vielä toivotulla tavalla vähentyneet.

30.3. klo 13:49: Todettuja tartuntoja nyt 23

Eilen sunnuntaina valmistuneissa näytteissä oli yksi uusi COVID-19-positiivinen tulos, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri (KHSHP) tiedottaa. Kaikki tartuntaketjut on voitu jäljittää todettujen tartuntojen osalta.

Tartunnan saaneita on Hämeenlinnan, Forssan ja Riihimäen seuduilla. Yhteensä maakunnassa on 23 todettua tartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi COVID-19-potilasta. Yksi koronatartunnan saanut .

29.3. klo 15.36 Forssalaisyrityksen suojavisiirit ovat kysyttyjä

Kasvot suojaavista muovivisiireistä on ympäri Suomen nyt iso pula.

Ostajina ovat olleet kahden viime viikon aikana erityisesti suun terveydenhuollon ammattilaiset eli hammaslääkärit ja -hoitajat sekä suuhygienistit. He ostavat visiirejä suojakseen, koska ovat huolissaan koronaviruksen tarttumisesta.

Forssalainen yritys ja myi niitä 48 tunnin aikana 32 000 kappaletta.

29.3. klo 11:05 Kanta-Hämeessä yksi tartunta lisää

Sunnuntaihin 29. maaliskuuta mennessä koronavirustartuntojen määrä on noussut Kanta-Hämeessä yhdellä eli 22:een.

Testaus on kohdennettu terveydenhuollon henkilöstöön, sairaalahoitoa vaativiin ja riskiryhmiin, joten todellinen tartuntojen määrä on todennäköisesti huomattavasti suurempi.

Kanta-Hämeessä on sairaalahoidossa kaksi potilasta. Sairaanhoitopiirin mukaan tulosten valmistumisessa laboratoriosta on edelleen viivettä.

28.3. klo 15:33 Kanta-Hämeessä ei uusia koronatartuntoja

Perjantaina otetuissa näytteissä ei ollut COVID-19-positiivisia tuloksia. Alueella on todettu yhteensä 21 koronatartuntaa.

27.3. klo 21.06 Uudenmaan rajoilla suljetaan jo kaistoja

Tiesulut Uudenmaan rajoilla alkavat olla valmiina. Samaan aikaan Uudenmaan eristämispäätöstä viimeistellään eduskunnassa.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta tukee hallituksen esitystä Uudenmaan eristämisestä.

Aiemmin tänään perustuslakivaliokunta kehotti hallitusta korjaamaan Uudenmaan eristystä koskevan asetuksen muotovirheen vuoksi.

Sulkuja alettiin rakentamaan jo iltapäivällä muun muassa kolmostielle Hyvinkään ja Riihimäen rajalle sekä nelostielle Orimattilan kohdalle. Teiden varteen tuotiin valmiiksi häkkiaitaa, autonrenkaita sekä betoniporsaita. Pohjoiseen meneviä kaistoja suljettiin moottoriteillä jo klo 16 aikaan.

27.3. klo 16.54 Yle seuraa Uudenmaan eristyksen etenemistä

Tiesulkujen pystyttämistä Uudenmaan rajoille valmistellaan jo, vaikka eristämispäätöksen käsittely on eduskunnassa vielä kesken.

Uudenmaan eristämiseen saattaa tulla vielä mutkia matkaan eduskunnan perustuslakivaliokunnassa. Ongelmaa on hallituksen asetuksen muotoseikoissa. Ylen tietojen mukaan uuden maan eristäminen ei välttämättä onnistukaan tänään.

Esimerkiksi kolmostielle Hyvinkään ja Riihimäen rajalle on tuotu tien varteen valmiiksi häkkiaitaa, autonrenkaita sekä betoniporsaita. Toinen Helsinki-Tampere -moottoritien pohjoiseen menevistä kaistoista oli suljettu klo 16 aikaan.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

27.3. klo 12.31 Rajoitukset ovat ajaneet perheitä taloudelliseen ahdinkoon

Perheiden taloudellinen tilanne huolestuttaa perhetyön ammattilaisia. Kanta-Hämeen perhetyö ry:n toiminnanjohtaja Sini Stolt kertoo, että taloudelliset ongelmat alkoivat näkyä heti rajoitusten alettua. Esimerkiksi varhaiskasvatus- ja kouluruokailun puuttuminen on nostanut monen perheen ruokakustannuksia huomattavasti.

– Jo ensimmäisinä päivinä moni laittoi merkille, että ruokaan menee ihan eri määriä rahaa. Perheet ovatkin nyt huolissaan, että mistä saadaan rahaa ruokaan.

Stoltin mukaan tilanne tuli äkkiä, eikä moni ollut osannut varautua tilanteen muutoksiin säästämällä.

– Eivätkä kaikki perheet edes pysty säästämään, huomauttaa Stolt.

Lue lisää täältä.

27.3. klo 12.26 Lopella ruvetaan jakamaan kouluruokapaketteja etäkoululaisille

Lopen kunta ryhtyy jakamaan kouluruokapaketteja etänä opiskeleville. Parhaillaan yli 97 prosenttia kunnan perusopetuksen oppilaista opiskelee kotoa käsin.

– Koska tilanne näyttää pitkittyvän ainakin huhtikuulle, olemme päättäneet ryhtyä valmistelemaan kouluruokapakettien jakelua kaikille niitä tarvitseville etäopiskeleville peruskoululaisille ja lukiolaisille, kertoo Lopen sivistysjohtaja Mika Silvennoinen kunnan tiedotteessa.

Oppilaskohtaiset paketit sisältävät ruoka-aineita kotona valmistettaviin aterioihin, mutta erityisruokavalioita niissä ei pystytä huomioimaan.

Ruokapaketit jaetaan Kirkonkylän, Launosten ja Läyliäisten toimipisteiden kautta torstaista 2. huhtikuuta alkaen. Jako on tarkoitus tehdä noin kahden viikon välein. Kunta tiedottaa asiasta tarkemmin maanantaina.

26.3. klo 17.23 Poliisi rajoittaa poliisiasemien asiakasliikkennettä

Hämeen poliisilaitoksen poliisiasemien asiakasliikennettä rajoitetaan perjantaista lähtien. Poliisiasemien ovet pidetään suljettuina työntekijöiden ja asiakkaiden terveyden suojelemiseksi ja koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi.

Ajan etukäteen varanneet lupapalveluiden asiakkaat päästetään poliisiasemalle noin viisi minuuttia ennen varattua aikaa. Ilman ajanvarausta asiakkaat päästetään tilanteen mukaan odottamaan vuoroaan, muuten heitäkin opastetaan sähköisen ajanvarauksen tekemiseen.

Rikosasioissa henkilökohtaisesti asioivat otetaan vastaan kiireellisissä ja välttämättömissä asioissa.

26.3. klo 16.50 Junat ja bussit kulkevat, vaikka Uudenmaan rajat suljetaankin – tämän tiedämme nyt

Kokosimme yhteen, mitä bussien ja junien kulkemisesta tähän mennessä tiedetään.

Esimerkiksi bussit ja junat kulkevat, mutta siihen on kuitenkin varauduttava, että bussi- ja junavuoroja kulkee nyt huomattavasti normaalia vähemmän. VR on tiedottanut jatkuvasti uusista peruutuksista ja bussikorvauksista: junaliikennettä on suunniteltu vähennettäväksi noin 15 prosenttia tavalliseen verrattuna. Tuoreimmat tiedot muutoksista löydät VR:n sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Myös joukkoliikenteessä matkustavalla henkilöllä on oltava perusteltu syy kulkea Uudenmaan maakunnan rajan yli.

Hallitus on linjannut, että rajoituksesta poiketaan, jos liikkuminen on välttämätöntä esimerkiksi työn, viranomaistoiminnan, lakisääteisen velvollisuuden tai lapsen tapaamisoikeuden toteutumisen takia. Jokaisella on myös oikeus palata koti- tai asuinpaikkakunnalleen.

Lue kaikki tiedot tämänhetkisestä tilanteesta täältä.

26.3. klo 16.45 Pandemiavastaanoton aukioloaika pitenee

Hämeenlinnan pääterveysasemalla toimivan pandemiavastaanoton aukioloaika laajenee torstaina. Viipurintiellä sijaitsevan pääterveysaseman G-siivessä toimiva vastaanotto on avoinna arkisin aamukahdeksasta iltakuuteen.

Pandemiavastaanotolle keskitetään hengitystietulehdusten hoito Hämeenlinnan alueella. Vastaanotto toimii ajanvarauksella, ja pääsy sinne arvioidaan normaaliin tapaan oman terveysaseman ajanvarauksen kautta.

Mikäli hengitystietulehdus vaatii ehdottomasti arvion vastaanotolla, ohjataan potilas tälle vastaanotolle.

26.3. klo 15.49 Tehohoitovalmiutta nostettu kuusinkertaiseksi

Sairaanhoitopiiri on pystynyt nostamaan tehohoidon mitoituksen kuusinkertaiseksi normaalioloihin verrattuna.

– Tehohoitopaikkoja on reippaasti yli kolmekymmentä, kun niitä on normaalisti viisi, kertoo johtajaylilääkäri Sally Järvelä.

Tehohoitoa on mahdollista nostaa vielä jonkin verran, mutta silloin tulee vastaan henkilökunnan riittävyys. Henkilökuntaa toki perehdytetään mahdollisuuksien mukaan lisää ja hengityskoneitakin on hankinnassa, Järvelä lupaa.

Pahimman ennusteen mukaan Kanta-Hämeessäkin tehohoitoa vaativia potilaita voisi olla kaikkiaan 150–170 kolmen, neljän kuukauden aikana. Silloin tehohoidossa toimittaisiin äärirajoilla.

– Lievemmän skenaarion mukaan pärjäämme hyvin, Sally Järvelä sanoo.

Lue koko juttu täältä.

26.3. klo 15.38 "Kaupassa täytyy käydä sitten toisessa suunnassa"

Hallitus kertoi keskiviikkona, että Uudenmaan maakunnan ja muiden maakuntien välistä liikennettä rajoitetaan. Uudenmaan ja Kanta-Hämeen rajalla Lopella, Pelto-Seppälän tilalla tilannetta seurataan.

– Kaupassa täytyy käydä sitten toisessa suunnassa. Puotimme myyntiin tämä voi vaikuttaa, kun asiakkaita ei tule Uudenmaan suunnasta. Siihen täytyy keksiä jokin jippo, sanoo Tommi Seppälä.

Poikkeusolot eivät ole vaikuttaneet maatilan arkeen juurikaan, sanoo Seppälä. Hän uskoo, että suomalaisen ruuan ja ruuantuottajien arvostus on kuitenkin noussut.

– Jos jotakin hyvää täytyy etsiä, niin se, että suomalaisen tuottajan arvostus nousee uusiin sfääreihin.

Lue myös: Kuka Uudenmaan rajan saa ylittää? MIten poliisi tietää, kenen asia on pakollinen? Miten todistetaan, että töihin on mentävä? – 9 kysymystä ja vastausta

Tommi Seppälä
Pelto-Seppälän tila on aivan Uudenmaan ja Kanta-Hämeen rajan tuntumassa. Tilan puodissa käy asiakkaita molemmista maakunnista. Tiina Kokko / Yle

26.3. klo 12.21 Keskussairaalan henkilöstön jäsenellä tartunta

Kanta-Hämeessä on todettu yksi uusi tartunta. Tartunta oli aiemmin tartunnan saaneen lähikontakti.

Aiemmin tiistaina todettu tartunta oli keskussairaalan henkilöstön jäsenellä. Selvityksen perusteella hän ei ole altistanut (siirryt toiseen palveluun) työtovereitaan.

Kanta-Hämeessä kaikki tartuntaketjut ovat edelleen olleet jäljitettävissä.

26.3. klo 11.21 Poliisi valvoo liikennettä Uudenmaan rajoilla

Poliisi aikoo pysäyttää ja tarkastaa kaikki Uudellemaalle tai sieltä pois matkustavat ihmiset. Hallitus kertoi keskiviikkona, että Uudenmaan maakunnan ja muiden maakuntien välistä liikennettä rajoitetaan.

Liikkumisrajoitusten tarkoituksena on hillitä koronaviruksen leviämistä Uudeltamaalta muualle Suomeen. Rajoitus astuu voimaan perjantaina, jos eduskunta hyväksyy asetuksen.

26.3. klo 11.19 Johtajaylilääkäri Sally Järvelä: "Liikkumisrajoitukset ovat hyvä päätös"

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä pitää liikkumisrajoituksia järkevinä, sillä Uusimaa on koronavirusepidemiassa selvästi muita edellä.

Sally Järvelän mukaan mökille menemisessä kannattaisi käyttää harkintaa, sillä jokaisen sairaanhoitopiirin mitoitus on tehty omalle väestölle.

– Vaikka mekin täällä Kanta-Hämeessä olemme moninkertaistamassa tehohoitopaikkoja, niin silti hädin tuskin selvitään omasta väestöstä.

25.3. klo 17.00 Janakkala jakaa etäkoululaisille ruokapaketteja

Janakkalan kunta aloittaa ensi viikolla kouluruokapakettien jakamisen kaikille halukkaille etäkoululaisille. Ruokapaketin saavat halutessaan sekä peruskoululaiset että lukiolaiset.

Oppilaskohtaiset paketit sisältävät ruoka-aineet kotona valmistettaviin tai lämmitettäviin aterioihin noin kahdeksi viikoksi kerrallaan.

Kunta lähettää Wilman kautta koteihin ruokapaketin tilauskyselyn keskiviikkona 25. maaliskuuta. Ruokapakettien jako suunnitellaan loppuviikosta, kun tiedetään niiden menekki.

25.3. klo 11.08 Ensimmäinen kuollut koronaan Kanta-Hämeessä

Yksi henkilö on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan COVID-19-tautiin Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä.

Keski-ikäinen henkilö menehtyi keskiviikkona Kanta-Hämeen keskussairaalassa. Henkilö kuului riskiryhmään perussairautensa osalta.

Kyseessä oli toinen ihminen, jonka on kerrottu kuolleen COVID-19-tautiin Suomessa. Ensimmäinen potilas kuoli Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella 20. päivä.

24.3. klo 20.58 HäSa: Verkatehdas aloittaa yt-neuvottelut

Kulttuuri- ja kongressikeskus Verkatehdas aloittaa yt-neuvottelut, kertoo Hämeen sanomat (siirryt toiseen palveluun). Syynä on koronavirusepidemian aiheuttamat peruutukset tapahtuma-alalla.

– Taloudelliset menetykset ovat niin merkittäviä, että yhtiön on pakko mukauttaa toimintaansa ja talouttaan siten, että realistiset toimintaedellytykset ja maksuvalmius säilyvät jatkossa, sanoo Verkatehtaan toimitusjohtaja Janne Auvinen.

Myös pitkään suunniteltu Verkatehtaan lisärakennushanke keskeytetään. Hänen mukaansa laajennuksen aika on myöhemmin.

24.3. klo 18.34 Mökkiläisten tulo aiheuttaa huolta Hämeessä

Etätyö ja hyvät kelit ovat sysänneet pääkaupunkiseutulaisia mökeilleen. Mökkipaikkakunnilla Hämeessä mökkiläisten ryntäys on herättänyt huolta.

Aurinkoinen sää ja kotikaranteeni ovat ajanut kaupunkilaiset mökeilleen. Espoolainen Ilkka Kouri on päättänyt eristäytyä mökilleen Tammelaan, noin sadan kilometrin päästä kotoaan. Kourin naapurustossa Pääjärven rannalla monella muulla on ollut sama ajatus.

– Kun tilanne Uudellamaalla oli rankka, siiryttiin muualle. Mikäs sen parempi kuin mökki lähes metsän keskellä.

Kanta-Hämeessä Tammelan vapaa-ajanasukkaiden puheenjohtaja Ilkka Kouri ei ole huolissaan paikallisen sairaanhoitopiirin kuormittumisesta. Hän kertoo, ettei ole ikinä 40 vuoden aikana tarvinut terveyspalveluita Kanta-Hämeen puolelta.

Lue koko juttu täältä.

24.3. klo 18.00 Hämeen taksi palvelee myös lääketoimituksissa

Hämeen Taksi voi käydä asiakkaan puolesta apteekissa. Asiakas tekee tilauksen apteekkin, ja taksia tilatessa kerrotaan, että taksia tarvitaan lääkkeiden hakuun. Apteekki hoitaa asiakkaan tunnistautumisen puhelimitse annettujen ohjeiden mukaisesti. Lääkkeiden maksun voi sopia apteekin kanssa tilauksen yhteydessä.

Yli 70-vuotiaiden tulisi välttää liikkumista kodin ulkopuolella.

24.3. klo 13.55 Hyria avaa puhelinpalvelun

Hyria-säätiö on avannut "Älä jää yksin" -puhelinpalvelun. Numerosta saa palveluneuvontaa ja ohjeita Hyrian sosiaaliohjaajilta, yksilövalmentajilta sekä etsiviltä nuorisotyön ohjaajilta.

Palvelu on numerossa 020 690 752 ja se on avoinna arkisin. Voit katsoa tarkemmat aukioloajat täältä (siirryt toiseen palveluun).

Soitto maksaa asiakkaalle tavallisen paikallis- tai matkapuhelumaksun.

23.3. klo 17.02 Hämeenlinnan kaupunki varautuu lomautuksiin

Hämeenlinna valmistautuu lomauttamaan henkilökuntansa tarpeen vaatiessa. Poikkeusolojen vuoksi kaupunki järjestelee työtehtäviä uudelleen.

Henkilöille, joiden työtehtävät poikkeustilanteesta johtuen vähenevät tai loppuvat, yritetään löytää ensin omalta toimialalta muita työtehtäviä. Henkilöstötilanne elää koko ajan ja siihen saattaa tulla hyvin nopeitakin muutoksia koronaepidemian laajentumisen ja työntekijöiden sairastumisen myötä.

Lomautukset koskisivat niitä työntekijöitä, joille ei voida osoittaa töitä valmiustilan aikana. Lue lisää täältä.

23.3. klo 16.40 VR peruu puolet Lahden ja Riihimäen välisistä junavuoroista

VR peruu tällä viikolla runsaasti junavuoroja (siirryt toiseen palveluun). Osa vuoroista korvataan linja-autokuljetuksilla.

Lahden ja Riihimäen välisessä junaliikenteessä on eniten muutoksia. Vuoroista on peruttu lähes puolet. Lisäksi luvassa on joitakin peruutuksia Helsingin ja Tampereen väliseen liikenteeseen.

23.3. klo 16.10 Janakkala avasi neuvontapuhelimen yli 70-vuotialle

Janakkala käynnisti maanantaiaamuna yli 70-vuotiaille kuntalaisille tarkoitetun neuvontapuhelimen. Koronaohjepuhelin vastaa kysymyksiin koskien kotona selviytymistä poikkeustilanteen aikana.

Neuvontapuhelin on käytettävissä niissä arjen avun, neuvonnan ja ohjauksen tilanteissa, jotka aiheutuvat pandemiasta. Palvelua antavat kunnan muista palveluista siirretyt työntekijät, järjestöjen työntekijät ja vapaaehtoiset.

Neuvontapuhelin toimii numerossa 03 680 1233 ma-pe klo 8-15. Numerossa ei ole käytössä takaisinsoittojärjestelmää, mutta vastaamatta jääneisiin puheluihin pyritään soittamaan takaisin.

23.3. klo 16.00: Päiväkoteja yhdistetään Janakkalassa

Janakkalassa hallituksen toive hoitaa normaalisti päiväkodeissa olevia lapsia kotona on purrut niin tehokkaasti, että kunnan päiväkoteja yhdistetään tiistaista 24.3. alkaen.

Kunnasta kerrotaan, että Harvialan päiväkoti yhdistetään Haltiaan ja Jänispolun päiväkoti Kivitaskuun. Tervakoskella yhdistetään kaikki päiväkodit Pikkuniittuun.

Yhdistämisestä huolimatta kaikki lapset ovat omissa, alle kymmenen lapsen ryhmissä.

23.3. klo 15.10: Kotokartanosäätiö ryhtyy tarjoamaan kauppa-apua ja juttuseuraa

Kotokartanosäätiö käynnistää yhdessä Riihimäen kaupungin kanssa ensi maanantaista lähtien kauppa-apua sekä juttuseuraa.

Kauppa-apupalvelu on tarkoitettu riskiryhmään kuuluville, joilla ei ole mahdollisuutta käyttää verkkokauppaa tai saada vastaavaa apua läheisiltä ja joiden on vältettävä liikkumista yleisillä paikoilla.

Juttupuhelin on avoinna ensi maanantaista lähtien arkisin klo 13–15 numerossa 050 544 6653.

23.3. klo 14.47: Kanta-Hämeessä ei uusia tartuntoja, yksi tehohoidossa

Sunnuntain näytteet Kanta-Hämeessä olivat kaikki negatiivisia. Sairaanhoitopiiri kertoo twitterissä, että osaan viikonlopun laboratoriokokeista odotellaan vielä tuloksia.

Loppuviikosta sairaalaan tullut henkilö on siirretty tehohoitoon, koska hänen tilansa heikentyi viikonlopun aikana.

Kanta-Hämeessä on tällä hetkellä todettuja tartuntoja yhteensä 18. Tartunnan saaneita on Hämeenlinnan, Forssan ja Riihimäen seuduilla.

Koronaviruksen laboratoriotestit kyetään tekemään ilman ruuhkia. Näin kerrotaan Fimlabista, joka testaa virusnäytteet Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin lisäksi myös monille muille sairaanhoitopiireille. Valtakunnallista testaustehoa on nostettu koko ajan epidemian alun jälkeen. Tällä hetkellä niitä kyetään tarvittaessa tekemään satoja päivässä.

Suomessa on tällä hetkellä 686 laboratoriovarmennettua koronavirustartuntaa.

22.3. klo 11.32: Kanta-Hämeessä varmistui yksi uusi tartunta

Kanta-Hämeessä on todettu uusi koronavirustartunta. Uusi tulos saatiin lauantaina valmistuneista näytteistä.

Tartunnan saanut on työikäinen henkilö, joka on todennäköisesti saanut tartunnan työkaveriltaan. Henkilö on kotikaranteenissa, ja hänen altistamiaan henkilöitä selvitetään.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin viestintäpäällikkö Iisakki Kiemunki kertoo, että tartuntoja todetaan sairaanhoitopiirissä tällä hetkellä yhdestä kahteen henkilöön päivässä. Tartuntoja on todettu tällä hetkellä Kanta-Hämeessä 18.

– Ei pidä panikoida. Kaikkiin tartunnan saaneiden kanssa lähikontaktissa olleisiin otetaan yhteyttä. Soitamme heille sairaalasta, Kiemunki muistuttaa.

22.3. klo 10.52: Koronatilanne hillitsi viikonlopun juhlintaa Hämeessä

Koronaepidemiasta johtuen viikonloppu oli melko rauhallinen Hämeen poliisille, kertoo rikoskomisario Tomi Repo. Poliisin tehtävämäärät olivat alhaisemmat kuin vuosi sitten, koska ihmisiä oli liikkeellä tavallista vähemmän.

Poliisi seurasi viikonloppuna ravintoloiden aukioloja. Ravintoloita ei ole määrätty suljettaviksi, mutta ihmisiä on kehotettu pysymään kotonaan. Revon mukaan valtaosa ravintoloista pysyi auki, mutta niiden kävijämäärät olivat alhaiset.

21.3. klo 16.06: Ensihoidolle merkittävä lahjoitus

Ammattiopisto Tavastian Pintakilta lahjoitti Kanta-Hämeen ensihoidolle noin 200 hengityssuojainta ja satoja pakkauksia hanskoja.

Ensihoitopäällikkö Lasse Hakala on mielissään lahjoituksesta.

– Tämä on merkittävä lahjoitus. Erityisesti hengityssuojainten saatavuus on terveydenhuollossakin haastavaa ja kysyntä kovaa, joten erittäin suurella lämmöllä otamme tämän tarpeellisen lahjoituksen vastaan.

21.3. klo 14.14: Hämeen pelastuslaitokset varautuneet koronan vaikutuksiin – ei tartuntoja henkilöstöissä

Päijät- ja Kanta-Hämeen pelastuslaitokset ovat varautuneet työntekijöiden sairastumiseen. Toistaiseksi tartunnoilta on vältytty, mutta Päijät-Hämeen henkilöstöstä muutama on karanteenissa palattuaan hiljattain ulkomailta.

Jos tilanne pahenee, laitokset ovat valmistautuneet sulkemaan joitain paloasemia. Toistaiseksi pelastus- ja ensihoidon tehtävät tehdään normaalisti.

Laitosten hallinnollinen henkilöstö on siirtynyt etätöihin. Koulutukset ja määräaikaiset palotarkastukset on keskeytetty ja asiakaspalvelu asemilla suljettu.

21.3.2020 klo 10.48: Kanta-Hämeessä varmistunut kaksi uutta tartuntaa

Kanta-Hämeessä on todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa. Uudet COVID-19-positiiviset tulokset löytyivät perjantaina 20.3. valmistuneista näytteistä, sairaanhoitopiiri tiedottaa.

Toinen heistä on altistanut tartunnalle noin 13 henkilöä työpaikallaan Hämeenlinnan seudulla. Mahdollisesti myös Kelan ja pankin virkailijoita on altistunut. Sairaanhoitopiiri selvittää sairastuneen lähikontakteja yhteistyössä perusterveydenhuollon kanssa.

Toinen henkilö taas on saanut tartunnan matkalta Ranskasta ja altistanut vain puolisonsa, joka oireilee myös.

20.3 klo 19.01 Baari kiinni vai ei?

Yli kymmenen hengen kokoontumiset on koronaepidemian vuoksi kielletty, mutta ravintolat saavat ainakin toistaiseksi pitää ovensa auki normaalisti. Tästä oikeudesta pidetään myös kiinni eri puolilla Hämettä.

Toisin kuin moni muu alan yrittäjä, kuitenkin Hämeenlinnassa kahta suosittua viinibaaria pyörittävä Noora Vennamo on laittanut laput luukulle toistaiseksi.

– Suljin toisen baarini jo viikko sitten, ja nyt maanantaina toisen, Vennamo sanoo. Hän kertoo, ettei hänen moraalinsa kestä pitää ravintoloita auki, kun riski epidemian leviämisestä on tiedossa.

– Vaikka tämä sattuu ihan sikana, sydän sanoo, ettei baareja voi pitää auki tässä tilanteessa.

20.3. klo 17.19 Keskussairaala tilasi SPR:lta hätäaputeltan

Suomen Punainen Risti on lähtenyt vastaamaan keskussairaaloiden pyyntöihin hätäapuyksiköistä. Tänään on pystytetty Kanta-Hämeen keskussairaalan ensiavunpihalle telttayksikkö. Teltassa potilaiden hoitotarve voidaan arvioida, jotta vältytään ruuhkaisuudelta sisätilojen auloissa.

Telttoja ei oteta heti käyttöön. SPR:n telttoja on käytetty eri puolilla maailmaa, erilaisissa katastrofeissa.

20.3 klo 14.10 Lasten määrä romahti kouluissa ja päiväkodeissa, joten Hämeenlinna alkoi sulkea niitä

Hämeenlinna sulkee osan kouluista ja päiväkodeista, koska läsnä olevien lasten määrä on pudonnut roimasti koronan aiheuttamien toimenpiteiden vuoksi.

Yhdistämiset eivät vaaranna kohtaamisten rajoittamisia ja lasten ja henkilöstön turvallisuutta, kaupungin tiedotteessa vakuutetaan. Hämeenlinna on konsultoinut asiassa pandemiasta vastaavaa ylilääkäriä.

Hallitus teki puolestaan tänään uuden päätöksen. Kaikille halukkaille 1.–3.-luokan oppilaille tarjotaan jälleen lähiopetusta. Hallitus on poistanut ehdon, jonka mukaan lähiopetukseen saivat osallistua vain ne oppilaat, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan kannalta kriittisillä aloilla.

20.3 klo 12.24 Teatteri perui koko kevään

Hämeenlinnan teatteri on perunut koko kevään esitykset.

19.3 klo 20.58 Panssariprikaati pitää joukot erillään Parolannummella

Varusmiehet ovat siirtyneet kolmen viikon koulutusjaksoihin ja joukko-osastot pyritään pitämään toisista erillään. Yksi viikkojakso on leiritystä joko Hätilässä tai Padasjoella. Yhden viikon varusmiehet pitävät aina vapaata.

Omaisten vierailut on rajattu varuskunta-alueella minimiin.

Puolustusvoimien täytyy pitää valmiutta ja kykyä antaa virka-apua. Esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Janne Hakaniemen mukaan Panssariprikaatissa ei ole todettu yhtään koronatapausta eikä kukaan ole eristyksessä. Varuskunta-alueilla on kuitenkin varauduttu poikkeusoloihin.

19.3 klo 20.01 Päiväkotimaksuja ei peritä poissaolosta

Hämeenlinnan kaupungin varhaiskasvatuksen asiakasmaksut hyvitetään. Maalis- ja huhtikuun laskutuksessa hyvitetään kaikki ne päivät, jolloin lapsi on ollut poissa (pois/sairas) varhaiskasvatuksesta tai täydentävästä varhaiskasvatuksesta koronakaranteerin aikana.

Hämeenlinnalaislapsista on varhaiskasvatuksessa tai esiopetuksessa noin 20 % ja koulussa lähiopetuksessa vain noin 3,5%.

19.3 klo 18.30 Yrittäjän hätään heti vertaistukea

Hämeessä jo 20 prosenttia yrityksistä on kutsunut yt-neuvottelut koolle tai antanut lomautusvaroituksen. Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka on huolissaan yrittäjien jaksamisesta vaikeassa tilanteessa. Haukka sanoo, että vanhoista kokemuksista viisastuneena he näkevät nyt ihmisen kokonaisuutena. Vertaistukea ja mielenterveyspalveluja on saatava heti.

19.3. klo 16.30 Käsidesi sai huijarit liikkeelle

Kuluttajille on myyty lasinpesunesteestä tehtyä käsidesiä – hurja kysyntä sai huijarit ja rahastajat liikkeelle

Apteekkeihin toimittavissa tukuissa on nyt jatkuva pula käsidesituotteista.

Osa apteekeista on alkanut valmistaa käsidesiä itse. Mutta myös käsidesin raaka-aineista on pulaa.

19.3. klo 10.14 Ensimmäinen potilas siirtyi sairaalahoitoon

Keskiviikon näytteistä löytyi yksi uusi koronapotilas. Kaikki Kanta-Hämeen tapaukset on saatu jäljitettyä matkailuun. Aiemmin kotieristyksissä ollut henkilö on tänään siirtynyt keskussairaalaan oireiden pahentuessa, hänen tilansa on vakaa.

18.3 klo 17.14 Kuntalaisille Akuutti arkiapu -palvelu Hämeenlinnassa

Hämeenlinnan kaupunki käynnisti kuntalaisille tarkoitetun Akuutti arkiapu –palvelun.

Hämeenlinnan kaupunki käynnisti torstaina Akuutti arkiapu -palvelun. Uusi palvelu on tarkoitettu erityisesti yli 70-vuotiaille, jotka asuvat kaukana palveluista ja jotka ovat karanteenissa tai sitä vastaavissa olosuhteissa. Koronaviruksen vuoksi kotikäynneistä on pääosin luovuttu.

Apua voi pyytää soittamalla numeroon 03 621 7200. Numero on auki ma-pe klo 9-18 ja la-su 10-14.

Palvelu on tarkoitettu niille, joilla on vaikeuksia selvitä tilanteesta yksin ilman läheisten apua eli jos arki alkaa ahdistaa, tarvitset kauppa-apua tai neuvoa ja ohjausta.

Myös pandemian vastaanotto on perustettu.

Hämeenlinnan pääterveysaseman G-siipeen sijoitettuu pandemiavastaanottoon, arkisin klo 8-16 keskitetään hengitystietulehdusten hoito Hämeenlinnan alueella. Vastaanotto toimii ajanvarauksella.

Hausjärven, Lopen ja Riihimäen hengitystieinfektiopotilaiden vastaanotto keskitetään kiireellisen hoidon yksikköön PULSSI77aan Riihimäen sairaalaan. Hengitystieinfektioita ei hoideta enää Lopen eikä Hausjärven lähiasemilla.

Avosairaanhoito on siirtämässä kiireettömiä vastaanottoaikoja myöhemmäksi koronavirus-tilanteen takia.

Terveyskeskussairaalan vuodeosastoilla on ehdoton vierailukielto koko maakunnassa.

klo 16.45 Taksit tarjoavat kuljetusapua kauppoihin

Taksi Hämeen kuljetuspalvelut laajenevat koronavirusepidemian takia. Taksi käy myös asiakkaan puolesta kaupassa.

Kauppakeskukset ovat tyhjentyneet.

Kauppakeskus Goodman on kertonut, että osa yrittäjistä on supistanut aukioloaikoja. Lasten leikkitila on suljettu. Goodmannin kauppakeskuspäällikkö Virpi Tuupanen kertoo, että siivousta on tehostettu.

Aluehallintovirastohan on linjannut, että kaupat, ravintolat ja kauppakeskukset saavat olla auki ja niissä saa asioida.

klo 10.52 Jumalanpalvelukset streemataan, kirkon ovet auki

Koronavirusepidemian hillitsemiseksi jumalanpalvelukset suljetaan yleisöltä.

Kanta-Hämeessä ainakin Hämeenlinna-Vanajan, Riihimäen, Janakkalan ja Forssan seurakunnat tarjoavat jumalanpalvleukset striimattuna eli jumalanpalvelusta voi seurata verkon kautta. Useammassa seurakunnassa kirkon ovet pidetään auki tiettyinä päivinä ja kellonaikoina hiljentymistä ja yksityistä rukousta varten.

Monet seurakuntien tilaisuudet ja tapahtumat on peruttu. Myös kasteet, häät ja hautajaiset hoidetaan poikkeusjärjestelyin.

17.3. klo 17.20 Kirjastot sulkevat ovensa

Kaikki Suomen kirjastot suljetaan huomiseen mennessä. Osa kirjastoista on laittanut ovensa säppiin jo tänään, mutta osa on ollut auki vielä tämän päivän. Kirjastoissa on ollut ruuhkaa.

Hämeen poliisilaitos sulkee koronaviruksen vuoksi Forssan, Heinolan ja Riihimäen poliisiasemien lupapalvelut kokonaan 18.3.–30.4.2020 väliseksi ajaksi.

klo 15.43

Biorex on ilmoittanut sulkevansa elokuvateatterinsa tästä päivästä lähtien.

Janakkalan kunta on alkanut järjestää myös kouluruokatarjoilua 18.3 alkaen Turengissa ja Tervakoskella 11.30-12.30.

Koulujen TET-harjoittelut on peruttu tältä keväältä.

klo 15: 18

Verkatehtaan toimitusjohtaja Janne Auvinen kertoo, että Verkatehdas ei epäröinyt konserttien, kokousten ja muiden tapahtumien perumista heti sen jälkeen kuin valtioneuvosto antoi suosituksen isojen tapahtumien kieltämisestä.

Verkatehdas oli valmis pistämään jäihin myös alle 500 henkilön tilaisuudet.

klo 12.42

Maanantaina linjattiin, että lähiopetusta saavat vain koululuokat 1.–3., jos vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Muuten lähiopetus keskeytetään toistaiseksi.

Tällä hetkellä kriittisten alojen listalla ovat terveydenhuolto, poliisi, pelastustoimi, rajavartiolaitos, Puolustusvoimat ja varhaiskasvatuksen opettajat.

Yritykset varautuvat lomautuksiin. Hämeen TE-keskus saa koko ajan ilmoituksia.

klo 10.37

Hämeenlinnassa valtuusto on myöntänyt kaupunginjohtaja Timo Kenakkalalle erityistoimivallan nopeaan päätöksentekoon. Kaupunginjohtajalla on myös oikeus päättää kaikista kaupungin palveluiden tilapäisistä muutoksista häiriötilanteen niin vaatiessa. Lisäksi kaupunginhallitus on nimetty tartuntatautien torjunnasta vastaavaksi toimielimeksi.

Lopella vanhemmille myönnetään määräaikainen vapautus varhaiskasvatusmaksuista lapsen poissaoloajaksi 13.4. asti.

klo 9.30

Kaikki koulut siirtyvät etäopetukseen myös Kanta-Hämeessä keskiviikosta alkaen. Varhaiskasvatus ja esiopetus pidetään toiminnassa.

Riihimäen sivistysjohtajan Esa Santakallion mukaan ensimmäiset merkit olivat havaittavissa jo tammikuussa. Kunnat ovat valmistautuneet etäopetukseen. Wilma-järjestelmä on kovilla, mutta sen uskotaan toimivan.

Hämeenlinnassa kouluissa poissaolot olivat jo maanantaina 2,5-kertaiset normaaliin koulupäivään verrattuna.

Ypäjän hevosopisto aloittaa yt-neuvottelut.

16.3. klo 14.15 Etäopetus laajenee

Ammattioppilaitos Tavastia siirtyy etäopetukseen maaliskuun loppuun saakka.

klo 13.37

Kanta-Hämeen keskussairaala rajoittaa asiakkaiden vierailuja. Myös kiireetöntä vastaanottotoimintaa aletaan hallitusti ajaa alas, kun sairaalat varautuvat hoitamaan kiireellisiä COVID-19-potilaita. Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä kehottaa välttämään vierailuja palveluasumisyksiköissämme sekä sairaalassa.

klo 12.45

Sadoilla abiturienteilla on edessään tuskainen viikko. 414 abia joutuu suorittamaan viisi yo-koetta peräkkäisinä päivinä. Tämä koskee niitä, joilla on opintosuunnitelmassaan toinen kotimainen kieli, reaali, matematiikka, reaali ja pitkäs vieras kieli.

Ylioppilastutkintolautakunnan mukaan tilanne tuli yllätyksenä kaikille ja valmistautumisaikaa on vähän. Reaalikokeen siirto vaikuttaa lähes 20 000 kokelaaseen. Aikaistamisella pyritään turvaamaan tutkinnon järjestäminen ja se, että mahdollisimman moni voisi suorittaa kokeen, vaikka koronavirustilanne laajenisi.

14.3 klo 8.05 Hoivalaitosten vierailuja rajoitetaan

Riihimäen kaupunki sekä Lopen ja Hausjärven kunnat rajoittavat vierailijoiden pääsyä asumisyksiköihin koronaviruksen (COVID-19) vuoksi 14.3.2020 alkaen. Yksiköissä oleviin läheisiin toivotaan otettavan yhteyttä puhelimitse.

Rajoitus koskee Riihimäellä Riihikotia, Uranuskotia ja Kivaria, Lopella Pajukotia, Eedilää ja Salmelaa sekä Hausjärvellä Koivumäen asumispalveluita, Helmikotia, Dementiakoti Lasihelmeä, Jelppilää ja Paavolantien asuinryhmää. Mikäli läheinen on saattohoidossa, sovi yhdessä yksikön työntekijöiden kanssa, kuinka voit olla läheisesi luona.

Hämeenlinnan kaupunki on määrännyt vierailukiellon kaupungin omiin ympärivuorokautisiin hoivakoteihin (ikäihmiset, vammaiset henkilöt). Lisäksi kaupunki suosittelee samanlaista kieltoa yksityisiin hoivakoteihin.

Ylipäänsä hoivakotien vierailuista suositellaan luovuttavan koko alueella.

Jatkossa koronaviruksen testaukset suunnataan Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella ainoastaan sairaanhoitoa vaativiin tapauksiin ja terveydenhoidon henkilökuntaan.

Mikäli terveyskuntayhtymän alueella asuva epäilee koronavirustartuntaa, hänen tulee ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseen klo 8-15. . Ilta-aikaan, öisin ja viikonloppuisin palvelee keskussairaalan ensiapu, jonka puhelinnumero on 03 629 4500.

Valtakunnallinen koronavirusneuvonta palvelee numerossa 0295 535 535 arkisin kello 8–21 ja lauantaisin kello 9–15. Puhelinneuvonta tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Numerosta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

14.3 Lukiolaiset siirtyvät etäopetukseen

Hämeenlinnan lyseon lukio, Kaurialan lukio, Lammin lukio ja Parolan lukio siirtyvät etäopetukseen viikon ajaksi alkaen maanantaina 16.3. Toimella halutaan turvata ylioppilaskokeet ja estää osallistujien altistuminen koronavirukselle.

Myös Forssan lukiolaiset ovat etänä.

Ammattikorkeakoulut varautuvat pandemiaan lisäämällä mahdollisuuksia etä- ja verkko-oppimiseen. HAMKissa on siirretty valtaosa opetuksesta verkkoon. Etäpalvelujen käyttö on lisääntynyt sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti niin paljon, että katkoja voi esiintyä.

Kaikki HAMKissa järjestettävät yleisötilaisuudet (seminaarit, messut, juhlat, tapahtumat) on peruttu huhtikuun loppuun asti. HAMKia ei olla toistaiseksi sulkemassa eikä toimintaa pysäyttämässä.

Hämeenlinnassa oppilaille ja huoltajille ilmoitetaan Wilmassa, että koulukirjat ja muut tarvikkeet säilytetään nyt kotona ja otetaan aina päiväkohtaisesti mukaan kouluun. Näin mahdollinen etäopetukseen siirtyminen on helpompaa.

Hämeenlinnan kaupunki peruu koronavirusepidemian takia kaikki koulujen ulkomaille suuntautuvat matkat 11.3.2020 lähtien toistaiseksi.

Hämeenlinna tiedotti 14. maaliskuuta, että ulkomailta palaavat lapset jäävät kotiin kahdeksi viikoksi eivätkä mene kouluun tai päiväkotiin. Jos huoltaja on ollut ulkomailla, mutta lapsi on ollut kotimaassa ja on oireeton, lapsi voi mennä päiväkotiin tai kouluun.

Hyria on päättänyt perua myös alle 500 hengen tapahtumia. Muun muassa valmistujaisjuhlia ei nyt järjestetä.

Lukuisat kulttuuri- ja liikuntatapahtumat peruttu

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt suurtapahtumien järjestämisen kuukaudeksi kerrallaan perjantaista 13.3. alkaen.

Useat kantahämäläiset harrastusseurat ja yleisötapahtumat ovat tehneet peruutuksia ja muutoksia tuleviiin tilaisuuksiin hallituksen koronaviruslinjausten vuoksi.

Hämeenlinnan Teatteri peruuttaa kaikki esitykset 14.3.–31.3. väliseltä ajalta.

Verkatehdas on perunut kaikki kevään konsertit. Osa konserteista siirtyy myöhempään ajankohtaan. Myös Verkatehtaan lounasravintola Iso Huvila on suljettu.

Kaikki Aulanko Areenan kevään keikat on peruttu. Ennakkolipun ostaneille annetaan rahat takaisin lipunmyyjän ohjeistuksen mukaisesti.

Riihimäen Teatterin esitykset perutaan 12. huhtikuuta 2020 saakka. Teatteri on yhteydessä kaikkiin lipun ostaneisiin ja varanneisiin. Teatteri pyrkii järjestämään korvaavia näytöksiä syksylle 2020 ja keväälle 2021.

Lammin lukion musikaali on peruttu keväältä ja siirretään.

Talvisodan päättymisen 80-vuotispäivän juhlakonsertti on siirretty Hämeenlinnassa, Juhlakonsertti järjestetään 4.6.2020, marsalkka Mannerheimin syntymäpäivänä..

Esimerkiksi Hausjärven kirjaston kevään tapahtumat on peruttu.

Keskustan Lopen kunnallisjärjestö on perunut Lopella Lankalauantain markkinat 11.4.2020.

Hauholaiset ehtoopidot tapahtuma 21.3 on peruttu. Tapahtumaan odotettiin noin 150 vierasta. Uusi päivämäärä on Aleksis Kiven päivänä 10.10.2020.

Forssassa Wahren-opiston 100-vuotisjuhlat siirretään tulevaan syksyyn.

Hausjärven kansalaisopiston kevänäyttely perutaan kokonaan. Vanajaveden opiston kaikki kevään kurssit on peruttu kahden viikon ajaksi ja muut tapahtumat, kuten konsertit ja tanssinäytökset, on peruttu koko keväältä.

Lounais-Hämeen musiikkiopiston, Forssan kuvataidekoulun ja Wahren-opiston toiminta on keskeytetty 27.3.2020 asti.

Vanaveden opiston kaikki kurssit on peruttu, jatko katsotaan 30.3.

Kevään kirjasato tapahtuma Hämeenlinnassa 31.3 on peruttu.

Linjauksen mukaan tartuntojen vähentämiseksi tulee muun muassa välttää lähikontakteja harrastetoiminnassa ja muulla vapaa-ajalla. Hallitus suosittelee, että kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka.

Forssa sulkee jäähallinsa ja sen ovet ovat kiinni ainakin tulevana viikonvaihteena. Suomen jääkiekkoliitto tiedottaa (siirryt toiseen palveluun) että SJL:n alaiset sarjat on peruttu loppukaudeksi 2019–2020. Päätös astuu voimaan välittömästi.

Muun muassa HPK:n alle 20-vuotiaiden nuorten joukkueen playoffs-kevät päättyy. Riihimäen Kiekko-Nikkarit tiedottaa tilanteen vaikutuksista ja tarkennuksista seuran toimintaan 13. maaliskuuta.

Jääkiekon SM-liiga on päättynyt ja mestaruus jää nyt jakamatta. Mestis-kausi on päätetty 2,5 viikkoa etukäteen.

Jalkapalloseura Janakkalan Pallo keskeyttää koko toimintansa ainakin maaliskuun loppuun saakka. Tänä aikana ei treenata eikä pelata. Myös Hämeenlinnan jalkapalloseura kertoo, että HJS ry:n jalkapallotoiminta keskeytetään toistaiseksi. Keskeytys koskee niin peli- kuin harjoittelutoimintaa.

Hallitus on suositellut, että yli 500 osallistujan tapahtumat perutaan, joten moni listassa mainitsematonkin tapahtuma on luultavasti peruttu tai käydään ilman yleisöä.

Bussiliikenteessä suositaan matkakortteja, ei käteistä

Hämeenlinnan seudullinen joukkoliikenne suosittelee matkojen maksamiseen Waltti-lippua, joko arvo- ja kausilippuja tai mobiililippuja.Esimerkiksi Hämeenlinnassa Waltti-kortteja myydään palvelupiste Kastellissa sekä R-kioskeilla.

VR:n asiakaspalvelu on ruuhkautunut. VR on kerännyt verkkosivulleen tietopaketin asiakkaille koronan takia. Junien peruuntumisia voi tulla rautatiealan veturinkuljettajien ylityö- ja vuoronvaihtokiellon takia. Esimerkiksi lähijunia on peruttu. Suomen ja Venäjän välillä liikennöivien Allegro- ja Tolstoi-junien liikennöinti keskeytetään toistaiseksi.

Matkahuolto suosittelee ostamaan matkaliput etukäteen Matkahuollon verkkosivuilta tai Bussiliput-sovelluksesta, jolloin käteisen ja korttien käsittely vähentyy.

Lehdon Liikenteen kuljettajat eivät toistaiseksi käsittele rahaliikennettä, eikä lippuja leimata. Kyytiin pääsee siis ilman lippua. Kuljettajat eristetään matkustajista, ja käynti busseihin tapahtuu ainoastaan keskiovesta. Kuljettajan kanssa kommunikointi on kielletty. Lehdon Liikenne tehostaa bussien siivousta ja kosketuspintojen desinfiointia. Yhtiön Riihimäen, Janakkalan ja Hämeenlinnan kaikki linjat kulkevat toistaiseksi normaalisti, mutta lätkäbussia ei liikennöidä.

Kuntien ja kaupunkien tiloijen toiminta seisahtuu

Janakkalassa yleisopetuksen 4-9 luokka-asteet sekä lukio siirtyvät etäopetukseen 27.3. saakka, jolloin tilannetta tarkastellaan uudestaan.

Riihimäen kaupunki, kunnat ja yhtymä peruvat tai siirtävät kaikki yli 30 hengen tilaisuudet. Kaupunginmuseo on avoinna normaalisti.. Riihimäen taidemuseo on suljettu 14.–15. maaliskuuta. Suomen lasimuseo on avoinna normaalisti.

Riihimäen kansalaisopiston, musiikkiopiston sekä lasten ja nuorten taidekoulun toiminta keskeytetään toistaiseksi. Riihimäen nuorisopalvelujen toiminta jatkuu normaalisti muuten, mutta avoin- ja kerhotoiminta nuorisokeskus Monarilla ja Peltosaaren olohuoneella loppuvat toistaiseksi.

Rautatienpuiston päivätoiminta jää tauolle kuten myös Virsu sekä Kulmakunta-toiminnan kerhot.

Kotokartanosäätiön toiminta keskeytyy myös täysin toistaiseksi ryhmäkokoontumisten välttämiseksi. Kotokartanosäätiön juhlaseminaari siirtyy ensi syksylle.

Riihimäen Veden (siirryt toiseen palveluun) asiakaspalvelussa osoitteessa Eteläinen Asemakatu 4 ei voi asioida paikan päällä toistaiseksi. Asiointi pyydetään hoitamaan puhelimitse tai sähköpostilla.

Hämeenlinnan Ruununmyllyn uuden koulurakennuksen sekä Katuman päiväkodin harjannostajaiset on peruttu.

Forssan Vesihelmi on suljettu.

Hämeenlinnan ja Lammin uimahallit sekä Voutilakeskuksen allas ovat suljettuina 14.3.-13.4.2020.

Kuntosalit Hauholla,Kalvolassa (Iittala-halli ja voimailusali), Lammilla, Loimua Areenalla,Rengossa ja Voutilakeskuksessa ovat suljettuna 13.4.2020 asti.

Riihimäen Liikuntapaikat ovat avoinna toistaiseksi (uimahalli, jäähalli, kamppailukeskus ja urheilutalo). Lajiliitot ja seurat päättävät itse oman toimintansa rajoittamisesta tai keskeyttämisestä.

Koronavirustilanteen varotoimenpiteenä Lounais-Hämeen musiikkiopiston, Forssan kuvataidekoulun ja Wahren-opiston toiminta keskeytetään 14.3.2020 alkaen ja keskeytys kestää 27.3.2020 asti. Myös Vanajaveden opiston kurssit on peruttu.

Riihimäen Nuorisoteatteri on siirtynyt etäopetukseen ainakin 26.3. Asti ja esitykset seuraavan kuukauden ajalta on peruttu.

Lopella nuorisotilojen toiminta sekä liikuntatoimen jumpat ja uimakoulut keskeytetään 31. maaliskuuta asti, jolloin tilannetta tarkastellaan uudelleen. Myös Elmolan liikuntahalli ja kuntosali ovat kiinni.

Muita vaikutuksia

Väestörekisterikeskuksen ja maistraattien yhdistyessä syntynyt Digi- ja väestötietovirasto rajaa Hämeenlinnassa käyntiasiointia ajanvarauksella toimivaksi maaliskuun loppuun asti.

Myös rippikouluryhmien kokoontumiset on peruttu eri puolilla koko keväältä.

Puuttuuko jutusta jokin tieto, jota etsit tai tiedätkö jostain vaikutuksesta, jota listassa ei ole mainittu? Laita viestiä hameenlinna@yle.fi