Hyppää sisältöön

Sara Hildénin taidemuseon siirto Särkänniemestä Tampereen keskustaan on varmistumassa

Kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu on tarkoitus käynnistää elokuussa 2020.

Arkistokuva. Robert Longon teos Sara Hildénin taidemusossa Tampereella. Kuva: Antti Eintola / Yle

Tamperelainen Sara Hildénin taidemuseo on siirtymässä Tampereen keskustaan. Museo toimii nyt huvipuisto Särkänniemen alueella. Sen siirtymisestä pois alueelta on puhuttu jo useita vuosia.

Museo tarvitsee lisätilaa näyttelytoimintaan ja oman kokoelman esillä pitämiseen. Nykyinen museorakennus on Tampereen kaupungin mukaan huonossa kunnossa ja vaatisi joka tapauksessa perusparannusta.

Nyt näyttää siltä, että museo siirtyy Finlaysonin alueelle Tampereen keskustaan. Tavoitteena on rakentaa taidemuseolle uusi rakennus.

Tampereen kaupunki ja työeläkeyhtiö Varman omistama Tampereen Kiinteistö Invest Oy ovat solmineet ehdollisen yhteistyösopimuksen museolle tarkoitetun tontin asemakaavoituksen valmistelusta. Tampereen kaupunginhallitus hyväksyi yhteistyösopimuksen maanantaina.

– Uuden rakennuksen sijoittuminen Finlaysonin alueelle vahvistaisi Tampereen keskustan länsipuolen elinvoimaa ja vetovoimaa. Lisäksi se sopii oivallisesti osaksi hakuamme Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026, sanoo Tampereen pormestari Lauri Lyly.

Taidemuseota on aiemmin hahmoteltu tälle tontille. Kuva: Marko Melto / Yle

Nyt hyväksytyn yhteistyösopimuksen mukaan Finlaysonin alueen maanomistajat Varma ja Tampereen kaupunki kehittävät rakentamiskelpoisen tontin taidemuseolle.

Ainakin aiemmin uutta rakennusta on suunniteltu Finlaysoninkadulle, Finlaysonin kirkon ja Finlaysonin palatsin viereen. Nykyisin tässä on parkkipaikka.

Sara Hildénin taidemuseon näyttelyissä vierailee vuosittain 40 000–100 000 kävijää. Finlaysonin sijainti ja uusi rakennus auttaisi kaupungin mukaan saamaan kansainvälisiä näyttelyitä.

Asemakaavan valmistelua varten järjestetään taidemuseon suunnittelukilpailu Suomen Arkkitehtiliiton kanssa ja heidän kilpailusääntöjen mukaisena kansainvälisenä yleisenä arkkitehtuurikilpailuna. Alustava arvio kilpailun toteutuksesta on noin 240 000 euroa.

Kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu on tarkoitus käynnistää elokuussa 2020.

Lue lisää:

.
.