Vanhempien äänenpainot kovenevat Koivuhaan koulun sisäilmaongelmassa: osa syyttää Kokkolan kaupunkia virheistä ja välinpitämättömyydestä

Kaupunki sanoo toimineensa asiassa vastuullisesti ja korjanneensa epäkohtia mahdollisimman ripeästi.

sisäilma
Kaksi miestä seisoo koulun edustalla.
Niko Peltoniemi ja Sami Pyysalo haluavat Koivuhaan koululaisille väistötilat. Petri Kuikka / Yle

Osa vanhemmista on suivaantunut Koivuhaan koulun pitkään jatkuneiden sisäilmaongelmien hoitoon.

Kakkosluokkalaisten isät Niko Peltoniemi ja Sami Pyysalo ovat Kokkolan kaupungin kanssa eri mieltä siitä, kuinka hyvin asiaa on tutkittu. Heidän mielestään olisi myös pitänyt tehdä oirekysely oppilaillekin pelkän henkilökunnan sijasta.

– Tässä on valtava määrä virheitä, laiminlyöntejä ja välinpitämättömyyttä, lataa Pyysalo.

Koivuhaan koulun vs. rehtori Jyrki Mikkonen ja Koivuhaan Palvelukeskus Oy:n toimitusjohtaja Heikki Laitinen ymmärtävät vanhempien huolen, mutta tyrmäävät väitteet.

– Prosessi on käyty läpi ja se on mennyt tismalleen sisäilmakäsikirjan ohjeistukseen mukaan. Kaikki on pyritty tekemään parhaan asiantuntijatiedon mukaan. En pysty tässä jälkiviisastelemaan, sanoo Mikkonen.

– Kun on koottu yhteen tiedot vuodesta 2015 asti, voidaan osoittaa, että välinpitämättömyyttä ei ole ollut, vaan asioihin on tartuttu ja aika ripeästikin, sanoo puolestaan Laitinen.

Hän pitää erilaisia näkemyksiä ymmärrettävinä.

– Ihmiset kokevat eri lailla, ja on luonnollista, että näin isoissa asioissa on mielipiteitä. Olisi enemmän ihmeellistä, jos niitä ei esitettäisi.

Ensi syksy on kaikille kysymysmerkki

Isät Peltoniemi ja Pyysalo harmittelevat noidankehää, jossa nyt ollaan: oireilu on osalla vakavaakin, mutta koska altistetta ei löydy, terveysriskiä ei voida määrittää. Ilman sen määrittelyä taas tilaa ei voi asettaa käyttökieltoon.

Miehet vaativat oppilaille ja henkilökunnalle terveitä tiloja. Muuten heidän lapsensa eivät rakennukseen palaa.

– Jos ei selkeää syytä ongelmiin löydy ja sitä päästä korjaamaan, niin lapsi ei ole tulossa tähän kouluun. Jos tilanne ei muutu tilojen suhteen, miksi oireetkaan muuttuisivat? kysyy Niko Peltoniemi.

– Poika ei astu jalallaan tähän kouluun, ennen kuin tämä on terve! sanoo Pyysalo.

Osa oppilaista siirrettiin pois Koivuhaan koulusta maaliskuun alussa, mutta vanhemmilta on tullut toiveita myös koko koulun siirtämisestä väliaikaistiloihin.

Syksyn tilanteesta kaupunki ei vielä osaa sanoa mitään. Sivistystoimi ja opetuspalvelut seuraavat tutkimusten ja korjausten etenemistä, ja ratkaisut tehdään niiden pohjalta.

Työterveyslaitos tulee apuun

Koivuhaan koulua on tutkittu pitkään, aktiivisesti viimeksi puolitoista vuotta ja kaupungin mukaan kaikki voitava on tutkittu. Pyysalo ja Peltoniemi ovat eri mieltä. Heidän käyttämänsä asiantuntija on löytänyt 133-sivuisesta tutkimusraportista paljon asioita, jotka olisi pitänyt tehdä toisin, tai ylipäänsä tehdä.

– Minkäänlaisia tuloksia ei ole saatu edes tiloista, jotka on jouduttu poistamaan käytöstä. Materiaalinäytteitä on otettu paikoista, joissa epäpuhtauksilla ei ole käytännössä merkitystä. Tasakattoisen rakennuksen yläpohjaa on tutkittu vain avaamalla yksi kohta ja päätelty, ettei välikattoa ole syytä tutkia enempää, miehet luettelevat.

Koivuhaan koulu Kokkolassa.
Koivuhaan koulun ongelmiin pureutuu seuravaaksi Työterveyslaitos.Sari Vähäsarja / Yle

Koivuhaan Palvelukeskus Oy:n toimitusjohtaja Heikki Laitinen sanoo, että työhön on valjastettu parhaat asiantuntijavoimat: sertifioidut rakennetutkijat, jotka ovat erikoistuneet sisäilmaongelmiin. Syytä vain ei ole löytynyt.

Kritiikkiä on tullut myös siitä, että koulun aiemmassa sisäilma- ja peruskorjaushankkeessa toimineen yrityksen rakennesuunnittelija on nykyään uusinta tutkimusta tekevässä yrityksessä.

Kokkolan kaupunki toteaa, että asia on ollut alusta asti Koivuhaan koulun sisäilmaryhmän tiedossa.

Yrityksillä ei kaupungin mukaan ole muuta yhteyttä kuin tämä henkilöyhteys, eikä tutkimuksia tekevällä IdeaStructuralla ole taloudellisia sitoumuksia tai muita velvoitteita Koivuhaan Palvelukeskuksen suuntaan.

Laitinen sanoi jo maaliskuussa, että syiden etsinnässä aletaan olla sormi suussa. Sen jälkeen Kokkolan kaupunki päätti kääntyä Työterveyslaitoksen puoleen. TTL käy läpi tehtyjen tutkimusten raportit ja sen asiantuntijat tulevat tutustumaan koulun tiloihin. Lisäksi asiantuntijat tekevät haastatteluja asiasta. Tämän jälkeen Työterveyslaitos antaa lausunnon jatkosta. Jos lisää toimenpiteitä tarvitaan, Työterveyslaitos hoitaa työn loppuun. Laitinen toivoo, että näiden tutkimusten aikataulu selviäisi ennen seuraavaa Koivuhaan koulun sisäilmatyöryhmän kokousta 6. toukokuuta.

Tämä on kakkosluokkalaisten isien Niko Peltoniemen ja Sami Pyysalon mielestä ensimmäinen askel oikeaan suuntaan.

Lapsille ei ole tehty oirekyselyä

Koivuhaan koulun henkilökunnalle tehtiin joulukuussa oirekysely, joka osoitti, että työpaikalla koettua oireilua on enemmän kuin hyväkuntoisessa rakennuksessa työskentelevällä verrokkiryhmällä.

Oppilaiden oireilua sen sijaan ei ole kartoitettu. Sami Pyysalo ja Niko Peltoniemi olisivat toivoneet toisin.

– Se osoittaa törkeää välinpitämättömyyttä lasten hyvinvointia kohtaan.

Asiasta keskusteltiin ja konsultoitiin myös terveystarkastusta. Lopputulema oli se, että kyselyn ei katsottu tuovan merkittävää uutta tietoa kohteen korjaamisen kannalta.

– Tämä ei tarkoita sitä, että oppilaiden oireilua olisi millään tapaa väheksytty. Joka tiedotteessa on kehotettu huoltajia olemaan yhteydessä koulun terveydenhuoltoon, ja sitä mukaa on tehty ratkaisuja esimerkiksi opetusryhmien siirrosta, sanoo vs. rehtori Jyrki Mikkonen.

Lapsi ja äiti nousevat koulun rappusia.
Koivuhaan koulun kakkosluokkalaiset siirtyivät Mäntykankaalle maaliskuun alussa.Ville Viitamäki / Yle

Oireet loppuivat, kun koulu vaihtui

Useammat vanhemmat kertovat Ylelle lastensa oireista: oppilailla on kuivaa yskää, nenäverenvuotoa, väsymystä, ärtyneisyyttä ja jopa iho-ongelmia ja muutoksia hiuslaadussa.

Niko Peltoniemen tytöllä oireet ovat päänsärkyä ja kurkkukipua. Alkuviikko voi vielä sujua ilman oireita, mutta keskiviikosta eteenpäin tilanne muuttuu. Tytär on joutunut myös lähtemään koulusta kesken päivän migreenikohtausten vuoksi.

Viikonloppuisin ja lomilla oireet katoavat. Kakkosluokkalaisten siirryttyä Mäntykankaalle oireet ovat poissa.

Sami Pyysalon pojalla pääkipua sekä silmien ja nenän vuotamista on jatkunut syksystä asti. Lisäksi on ollut satunnaista huimausta.

– Kaikki loppui kuin seinään, kun luokka siirtyi Mäntykankaalle. Olen täysin vakuuttunut, että oireet johtuvat koulun sisäilmasta, sanoo Sami Pyysalo.

Aiheesta aiemmin:

Työterveyslaitos apuun Koivuhaan koulun sisäilmaongelmien selvittämiseksi Kokkolassa

Koivuhaan koulun sisäilmaongelman syyn etsintään valjastetaan lisävoimia – "Sormi suussa on kyllä aika monella"

Koivuhaassa väläytelty toiveita koko koulun siirtämistä väliaikaistiloihin – "Pitäisi turvata kaikille terveellinen työ- ja opiskelupaikka"

Koivuhaan koulun kakkoset evakkoon Kokkolassa – sisäilmaoireiden syy yhä löytämättä

Kysely: Kokkolan Koivuhaan koulun henkilökunnan oireilu kertoo huonosta sisäilmasta – syytä ongelmaan ei ole vieläkään löydetty

Sisäilmasta oireilee kymmenkunta työntekijää Koivuhaan koulussa Kokkolassa – lapsilla oireita ei juuri ole