1. yle.fi
  2. Uutiset

Laittomasti maassa vastoin tahtoaan: Koronavirus esti ukrainalaisten lähdön Suomesta, nyt heitä uhkaa sakko ja maahantulokielto EU:hun

Kymmenet ukrainalaiset, jotka tulivat Suomeen viisumivapaasti, eivät pääse takaisin kotiin koronaviruksen sulkemien rajojen takia. Suomessa oleskelun pidentäminen on kallista ja monella ei ole siihen varaa.

koronavirus
Паспорт Украины
Kymmenet Ukrainan kansalaiset ovat jumissa Suomessa koronaviruksen tuomien rajoitusten vuoksi.Timur Babkin

Viisumivapaus on muodostunut loukuksi osalle Ukrainan kansalaisista. Muutamia kymmeniä ukrainalaisia voi kohta joutua oleskelemaan laittomasti Suomessa, koska heillä ei ole mahdollisuutta lähteä maasta ajoissa.

– Joukossa on niin sesonkityöntekijöitä, joiden sopimus on loppumassa, kuin turistejakin ja tänne sukuloimaan tulleita, kertoo Timur Babkin.

Babkinin luona on tällä hetkellä kylässä hänen vanha äitinsä. Suomen viranomaiset ovat kehottaneet ukrainalaisia matkustamaan Ukrainaan lentoteitse Valko-Venäjän kautta. Babkinille se ei ole vaihtoehto.

– Äiti pääsisi kyllä Minskiin asti, mutta siitä eteenpäin se olisi vaikeaa. Pitäisi löytää yksityinen kyyti Ukrainan rajalle, ja sieltä jotenkin ihmeellisesti päästä kotikaupunkiin. Hän ei yksinkertaisesti selviäisi sellaisesta matkasta.

Minskin-reitti ei käy myöskään Anna Vyzirille, joka on perheineen Suomessa sukuloimassa.

520 euroa aikuiselta ja 270 euroa lapselta. Minun perheelleni se ei ole paras mahdollinen vaihtoehto.

Anna Vyzir

– Me olimme ajatelleet ajaa autolla Venäjän kautta. Nyt raja on suljettu ja jos lentäisimme Minskiin, joutuisimme jättämään auton tänne.

Oleskeluluvalle voi saada jatkoa jättämällä hakemus Maahanmuuttovirastoon. Ongelmana on menettelyn hinta.

– Se maksaa 520 euroa aikuiselta ja 270 euroa lapselta. Minun perheelleni se ei ole paras mahdollinen vaihtoehto. Emmekä voi tietää, saammeko edes lupia, kertoo Vyzir, joka pitää tilannetta epäreiluna.

– Turistit, joilla on viisumi, voivat jatkaa sitä poliisilaitoksella, jos kyse on poikkeusoloista. Se tulee huomattavasti halvemmaksi. Turistit, jotka ovat tulleet viisumivapaasti, eivät ole oikeutettuja siihen. Minulle olisi ollut halvinta hankkia 40 euron viisumi.

Jos Vyzirillä olisi ollut viisumi Suomeen, sitä olisi voinut jatkaa (siirryt toiseen palveluun) maksamalla 30 euron käsittelymaksun.

Mikäli henkilö ei hanki lupaa oleskella Suomessa ajoissa, hänen tapauksensa siirtyy poliisille.

Maahanmuuttovirasto

Ne, jotka ovat tulleet maahan viisumivapaasti, törmäävät huomattavasti hankalampaan tilanteeseen. Maahanmuuttovirastosta kerrotaan, että ainoa laillinen tapa jäädä Suomeen on koota asiakirjat, jotka todistavat, ettei henkilö pysty matkustamaan pois Suomesta. Sen jälkeen tulee maksaa hakemusmaksu ja odottaa viranomaisten päätöstä. Prosessista kerrotaan viraston sivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Herää kysymys, mitä tehdä, jos rahaa monen sadan euron hakemusmaksuun ei ole.

– Siinä tapauksessa Maahanmuuttovirasto ei käsittele hakemusta, vastaa viraston tulosalueen johtaja Raisa Bernards.

– Mikäli henkilö ei hanki lupaa oleskella Suomessa ajoissa, hänen tapauksensa siirtyy poliisille. Hänen kohtalonsa ei sen jälkeen kuulu enää meidän toimivaltaamme.

Maahanmuuttovirasto ei ole valmis myönnytyksiin poikkeuksellisen tilanteen takia. Virasto vetoaa asiassa lakiin. Samaan lakiin nojaa myös poliisi.

– Henkilöä voidaan syyttää ulkomaalaislain rikkomuksesta, mikä voi johtaa sakkotuomioon sekä henkilön karkotukseen Suomesta, kertoo poliisitarkastaja Ari Jokinen Poliisihallituksesta.

Laittomasti Suomessa oleskelevaa uhkaa lisäksi väliaikainen matkustuskielto EU:n alueelle.

Komissio suosittelee auttamaan ihmisiä

Timur Babkin on perehtynyt asiaan perinpohjaisesti. Hän löysi EU:n suosituksen (siirryt toiseen palveluun), jossa jäsenmaita kehotetaan asettumaan niiden asemaan, jotka eivät pysty lähtemään maasta.

– Asiakirjassa kehotetaan välttämään ihmisten rankaisemista. Ettei heille esimerkiksi määrättäisi maahantulokieltoa tai sakkorangaistusta, sanoo Babkin.

Maahanmuuttoviraston mukaan Suomessa ei oteta huomioon tällaisia suosituksia.

Viimeisten tietojen mukaan Ukraina valmistelee kansalaistensa kuljettamista kotiin charter-lennolla, mutta tarkasta päivämäärästä ei ole tietoa. Samaan aikaan joidenkin ukrainalaisten viisumivapaa oleskeluaika on jo mennyt umpeen. Toistaiseksi on epäselvää, karkotetaanko heidät, ja kuinka se karanteenin aikana onnistuu.

Lue seuraavaksi