1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansantalous

Oulun yliopiston professori: Jokainen poikkeusolopäivä on kallis kansantaloudelle – "Suomi joutuu laskemaan, mikä on ihmishengen hinta"

Suomi on tilanteessa, jossa poikkeusolot on saatava loppumaan mahdollisimman nopeasti, sanoo Petri Sahlström.

Keskuskauppakamarista arvioidaan, että nyt olisi hyvä investoida terveydenhuoltoon ja testauskapasiteettiin. Eristymistä olisi voitava purkaa asteittain laajamittaisten testausten avulla. Kuvituskuva. Kuva: Tiina Mäki / Oulun yliopistollinen sairaala

Oulun yliopiston laskentatoimen professori toivoo koronapoikkeusolojen loppumista mahdollisimman nopeasti, sillä pian suuressa vaarassa ovat myös taloudeltaan terveellä pohjalla olevat yritykset.

Laskentatoimen professorin Petri Sahlströmin mukaan Suomi joutuu vaikeassa tilanteessa punnitsemaan myös ihmishengen arvoa.

– On erittäin suuri ero siinä, kestävätkö poikkeusolot esimerkiksi kolme vai kuusi kuukautta, sillä tässä tilanteessa seuraava päivä on aina edellistä kalliimpi kansantaloudelle. Päätökset eivät tule olemaan helppoja: jossain vaiheessa Suomi joutuu oikeasti laskemaan, mikä on ihmishengen hinta, Sahlström sanoo Oulun kauppakamarin mediatiedotteessa.

Keskuskauppakamarin mukaan jokainen viikko koronapandemiaan liittyvää eristäytymistä maksaa Suomelle 1,2 miljardia euroa.

Keskuskauppakamarin huhtikuun 2020 talouskatsauksen perusteella karanteenitoimenpiteet muuttavat ihmisten kulutuskäyttäytymistä, aiheuttavat työttömyyttä, tulonmenetyksiä yrityksille ja pahimmassa tapauksessa konkurssiaallon.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki korostaa, että nyt olisi tuottavinta investoida terveydenhuoltoon ja testaukseen. Hallituksen toimia testauskapasiteetin suhteen Keskuskauppakamari pitää hitaina ja riittämättöminä.

Kotamäen mukaan eristymistä pitäisi olla mahdollista purkaa asteittain, hyödyntäen laajamittaiseen testaukseen pohjautuvaa strategiaa.

– Emme ihan tarkkaan ottaen tiedä, missä kohtaa epidemiaa olemme juuri nyt. Olennainen kysymys on, mikä on tartuttavuusluku nyt ja lähitulevaisuudessa, mikäli rajoituksia aletaan avaamaan, Mauri Kotamäki sanoo tiedotteessa.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)