1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. marjanviljely

Pohjois-Karjalan marjatilat ovat pulassa ilman ukrainalaisia kausityöntekijöitä

Mansikan itsepoiminnan osuus voi nousta sadonkorjuusta jopa kolmannekseen.

Jos ukrainalaisia ei tule, on iso riski, että kaikki tilan työntekijät ovat tänä vuonna kokemattomia, Ismo Ruutiainen sanoo.. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Ukrainalaisen kausityövoiman jääminen kotimaahansa tietää vaikeuksia Pohjois-Karjalan marjatiloille.

Maakunnan tiloilla on työskennellyt normaalisti noin 2 000 ulkomaalaista kausityöntekijää ja heistä kaksi kolmasosaa on tullut Ukrainasta.

Maaseudun Tulevaisuuden mukaan Ukraina ei salli enää kansalaistensa lähtevän ulkomaille kausitöihin.

Suomen Hedelmän ja Marjanviljelijäin liiton kiteeläinen puheenjohtaja Ismo Ruutiainen on huolissaan kausityövoiman puuttumisesta. Ruutiaisen mukaan pahin tilanne seuraa siitä, jos kerralla vaihtuu koko yrityksen henkilökunta.

Jos ukrainalaisia ei tule, on iso riski, että kaikki tilan työntekijät ovat tänä vuonna kokemattomia.

– Sen voi kuka yrittäjä tahansa kuvitella, mitä siitä seuraa, jos yksikään ei ole aiemmin näitä marjatilan töitä tehnyt.

Ismo Ruutiaisen mielestä työntekijöiden täysi vaihtuminen on mahdoton ajatus missä tahansa yrityksessä.

– Työnjohtoa pitäisi olla enemmän. Väkeä on koulutettava siihen, miten tätä työtä tehdään. Missä lohkot ovat ja mitä mansikkalajikkeita poimitaan milloinkin, Ruutiainen sanoo.

Myös pakkaamossa tulee ylimääräistä työtä, mikäli pelloilta tulee sellaista marjaa, joka ei täytä asiakkaiden laatuodotuksia.

Ruutiaisten omalla marjatilalla olisi tarvetta parillekymmenelle ukrainalaiselle kausityöntekijälle. Normaaliaikana työväki saapuu useissa erissä ja osa työskentelee Kiteellä pitkälle syksyyn.

Ismo Ruutiainen arvioi, että mansikan itsepoiminta lisääntyvy selvästi tänä vuonna. Ruutiaisen Puutarhalla mansikan itsepoiminnan osuus on ollut keskimäärin 5–10 prosenttia, mutta tänä kesänä luku saattaa olla 25–30 prosenttia.

Ruutiainen on jo saanut kausityöpaikkakyselyjä Suomessa asuvilta ulkomaalaistaustaisilta henkilöiltä. Kantaväestöä on vaikea saada mansikkapelloille.

Yhtenä syynä siihen Ismo Ruutiainen pitää monien mansikkatilojen kaukaista sijaintia kaupungeista ja taajamista. Rankka poimintatyö ja yhteismajoitus eivät myöskään houkuta suomalaisia.