Brasiliassa alkaa tutkinta ex-oikeusministerin väitteistä: Yrittääkö presidentti Bolsonaro vaihtaa poliisijohdon mieleisekseen?

Brasilian presidentin Jair Bolsonaron suosiota nakertaa myös koronakriisi.

Brasilian suurimmassa kaupungissa São Paulossa osoitettiin mieltä koronarajoituksia vastaan. Kuva: Cris Faga / AOP

Brasiliassa aletaan tutkia maan presidentin Jair Bolsonaron mahdollista sekaantumista poliisin toimintaan. Brasilian korkein oikeus päätti maanantaina, että tutkinta voidaan aloittaa.

Taustalla ovat perjantaina tehtävästään eronneen oikeusministeri Sergio Moron syytökset. Ero oli seurausta liittovaltion poliisin johtajan vaihtumisesta. Bolsonaron mukaan edellinen poliisijohtaja erosi itse tehtävästään, Moron mukaan tämä ei pidä paikkaansa.

Moro sanoi erostaan ilmoittaessaan, että Bolsonaro oli toistuvasti painostanut häntä vaihtamaan Brasilian liittovaltion poliisin johtajan saadakseen paremmin tietoa käynnissä olevista rikostutkinnoista.

Uutistoimisto Reutersin mukaan sekä seuraavaksi poliisijohtajaksi että oikeusministeriksi olisi nousemassa Bolsonaron läheinen liittolainen.

Moro tuli ennen ministeripestiään tunnetuksi tuomarina laajaa poliittista korruptiota peranneessa ns. Autopesula-vyyhdissä. Hän oli Bolsonaron hallituksen suosituin ministeri.

Mahdollinen virkarikossyyte pysähtynee kongressiin

Bolsonaron toimista tutkintaa esittäneen syyttäjän mukaan Moron lausunto viittaa siihen, että Bolsonaro on saattanut syyllistyä useisiin rikoksiin. Presidentti on kiistänyt Moron väitteet.

Brasilian liittovaltion poliisilla on nyt kaksi kuukautta aikaa selvittää asiaa. Sen jälkeen syyttäjä päättää, nostetaanko asiassa syytteitä presidenttiä tai entistä oikeusministeriä vastaan.

Presidentin virkarikossyyte vaatisi Brasiliassa hyväksynnän kongressin alahuoneessa, jossa enemmistö on Bolsonaron tukijoilla.

Brasiliassa on kuitenkin ehditty jo kysyä kansalta mielipiteitä presidentin mahdollisiin virkarikossyytteisiin. Datafolha-tutkimuslaitoksen kyselyssä puntit olivat lähes tasan, mutta Bolsonaron eduksi: 45 prosenttia kannatti syytteeseen asettamista, mutta 48 prosenttia vastusti, vaikka vain 20 prosenttia vastaajista sanoi uskovansa presidenttiä.

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro tervehti kannattajiaan maan pääkaupungissa Brasíliassa 19. huhtikuuta. Kuva: EPA / Joedson Alves

Yltyvä koronakriisi syönyt Bolsonaron suosiota

Presidentin suosio on kuitenkin laskenut viime viikkoina. Edellä mainitussa kyselyssäkin kasvava osuus, 46 prosenttia, vastaajista ajatteli, että Bolsonaron tulisi erota tehtävästään. Syynä on pidetty presidentin vähättelevää suhtautumista myös Brasiliaa piinaavaan koronavirukseen.

Hän on muun muassa kutsunut viruksen aiheuttamaa tautia lieväksi influenssaksi, vaatinut osavaltioita purkamaan koronarajoituksensa ja osallistunut rajoituksia vastustavaan mielenosoitukseen.

Pari viikkoa sitten hän erotti terveysministeri Luiz Henrique Mandettan, joka kannatti tiukkoja rajoitustoimia ja suositteli eristäytymistä koronaviruksen torjumiseksi.

– Mandetta katsoi asiaa terveyden ja elämän näkökulmasta. Minulla on laajempi näkemys, siihen kuuluvat talous ja työpaikat, Bolsonaron sanoi tuolloin.

Brasiliassa oli tiistaihin mennessä todettu lähes 67 000 koronatartuntaa, ja noin 4 500 ihmisen on kerrottu kuolleen. Maan suuret kaupungit ovat varoittaneet sairaaloidensa olevan romahduspisteessä.