Hyppää sisältöön

Akava: Lomautettujen määrä kohosi ennätykseen – jopa 90-luvun laman luvut jäivät kakkoseksi

Korkeakoulututkinnon suorittaneista erityisen paljon maaliskuussa oli lomautettuna tradenomeja.

Aiemmin kriisit ovat iskeneet ensimmäisenä teollisuuteen, mutta kovimmin kärsivät palvelut, kuten matkailu, majoitus, ravintolat ja tapahtumat. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Lomautettujen määrä on noussut historiallisen korkeaksi, laskee korkeasti koulutettujen keskusjärjestö Akava. Maaliskuussa kokoaikaisesti lomautettuja oli sen mukaan yli 65 000.

Edellinen ennätys on 1990-luvun alun laman ajoilta, helmikuusta 1993. Silloin lomautettuja oli hieman yli 55 000, Akava laskee.

Kymmenen vuoden takaisen finanssikriisin aikana lomautettuja oli enimmillään noin 40 000.

Huhtikuun luku on vielä huomattavasti karmeampi, jopa 155 000, sanoo Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen.

Syy on tietysti koronavirus, jonka pelossa monen alan yritykset ovat joutuneet joko sulkemaan ovensa kokonaan tai menettäneet asiakkaansa.

Lomautusten kasvu ei Sorjosen mukaan näy Tilastokeskuksen työttömyysluvuissa, (siirryt toiseen palveluun) koska niissä toistaiseksi lomautettu tai yli kolme kuukautta määräaikaisesti lomautettuna ollut luetaan työttömäksi. Lomautusten kestosta Akavalla ei ole tietoa.

Työ- ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastossa (siirryt toiseen palveluun) kokoaikaisesti lomautettua pidetään työttömänä. TEM:n mukaan työttömien työnhakijoiden määrä kasvoikin maaliskuussa runsaalla 70 000:lla viime vuoden maaliskuusta.

Akava seuraa jäsentensä työllisyyslukuja koulutusasteittain ja tutkinnoittain. Erityisen pahasti lomautukset ovat tähän mennessä osuneet kaupallisen tutkinnon suorittaneisiin tradenomeihin ja kauppatieteilijöihin.

Tradenomeja oli maaliskuussa lomautettuna lähes tuhat, kauppatieteiden alemman tai ylemmän tutkinnon suorittaineita noin 350.

Korkeakoulututkintoihin kuuluvat muun muassa ammattikorkeakoulututkinnot ja alemmat korkeakoulututkinnot sekä esimerkiksi maisteritutkinnot ja lääkäreiden erikoistumistutkinnot. Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Monet aiemmat kriisit ovat iskeneet ensimmäisenä kovemmin teollisuuteen, mutta nyt iskut kohdistuvat ensin palvelusektoriin, Sorjonen sanoo.

Kato on käynyt niillä aloilla, jotka liittyvät yhdessä olemiseen, kuten museot, urheilun ja kulttuurin suuret yleisötapahtumat, konferenssit, matkailu, majoitus, ravintolat, Sorjonen luettelee.

Vaikeuksissa ovat myös muun muassa tavaratalot, vaatekauppa, kodinkoneiden ja urheiluvälineiden kauppa.

Sitä, kenen kohdalla lomautukset muuttuvat irtisanomisiksi ja kenelle koronakriisi aiheuttaa vain kuopan, jonka jälkeen palataan normaalisti töihin, on Akavan Pasi Sorjosen mukaan vielä vaikea ennustaa. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Kaupallisen tutkinnon suorittaneiden lisäksi historiallisen paljon maaliskuussa lomautettiin taideaineista valmistuneita, valtiotieteen maistereita, luonnontieteen kandidaatteja, oikeustieteen kandidaatteja, sosionomeja, humanisteja ja jopa lääkäreitä.

Lomautettuna on myös insinöörejä, diplomi-insinöörejä ja arkkitehteja, mutta määrät eivät ainakaan vielä nouse ennätyksiin.

Vähemmällä tähän mennessä ovat päässeet muun muassa agronomit, farmaseutit, opettajat ja lastentarhanopettajat. Heitäkin on silti lomautettuina Akavan mukaan enemmän kuin vuotta aiemmin.

Miten pärjäävät peruskoulun varassa olevat kriisin jälkeen?

Maaliskuun lopussa lomautettuna oli hieman yli 40 000 keskiasteen koulutuksen suorittanutta ja vähän yli 7 600 korkeakoulutettua. Molempia on nyt suurin määrä koskaan, Akava laskee.

Perusasteen koulutuksen varassa olevia lomautettuja oli hieman alle 9 900. Se on vielä toistaiseksi kaukana ennätysmäärästä, joka on 1990-luvun laman ajalta, lähes 28 000.

Perusasteen koulutuksella tarkoitetaan peruskoulua, kansa- tai keskikoulua. Keskiasteen koulutukseen kuuluvat muun muassa ylioppilastutkinto ja ammatilliset perustutkinnot. Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Vain perusasteen koulutuksen saaneiden vertailu kolmenkymmenen vuoden takaisin lukuihin ei ole ongelmatonta. Silloin työttömyysprosenttikin oli kaksinumeroinen.

Nykyisin on huomattavasti vähemmän töitä, joihin riittää pelkkä peruskoulututkinto, Sorjonen huomauttaa. Hänen mukaansa on kuitenkin mahdollista, että huhtikuussa perusasteen suorittaneidenkin lomautettujen määrä nousee uuteen ennätykseen.

Pelkona on, että perusasteen varassa olevalle työn löytäminen on koronakriisin jälkeen entistä vaikeampaa, sillä kriisistä nousu tulee olemaan hidasta, Sorjonen arvioi.

“Työpaikkoja menetetään pysyvästi”

Sitä, kenen kohdalla lomautukset muuttuvat irtisanomisiksi ja kenelle koronakriisi aiheuttaa vain kuopan, jonka jälkeen palataan normaalisti töihin, on Pasi Sorjosen mukaan vielä vaikea ennustaa.

Jotain tuhoa kriisi väistämättä aiheuttaa yrityksissä ja työpaikkoja menetetään pysyvästi, hän sanoo.

Tukirahat eivät riitä pitämään kaikkia terveitäkään yrityksiä pystyssä, osa menee väistämättä nurin. Talous tuskin toipuu entiselleen edes kahden seuraavan vuoden aikana, hän sanoo.

Ekonomistin pitäisi osata arvioida, koska talous taas voisi päästä jaloilleen, mutta se on nyt tavallista vaikeampaa.

– Päällimmäisenä on se, että kuinka syvä kuoppa talouteen tulee, ja kuinka pitkä.

Talous voi kääntyä kasvuun jo tämän vuoden puolella, mutta kasvu tulee Sorjosen mukaan olemaan hidasta.

– Selkeää on, ettei tästä ihan entiselleen kovin nopeasti nousta. Välitöntä paluuta entiseen ei ole.

Jos juhannuksen jälkeenkään ei vielä voida järjestää isompia tilaisuuksia, lomautukset voivat muuttua irtisanomisiksi ja työttömyys kasvaa jyrkästi, Sorjonen arvioi.

Lue lisää:

.
.