1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tietokoneet

Suomessa on kerätty koululaisille tähän mennessä yli tuhat tietokonetta, tarve yhä moninkertainen – kuuden lapsen äidiltä koskettava kiitos

Presidentti Sauli Niinistön suojelemassa kampanjassa on mukana paljon suomalaisia ja kansainvälisiä yrityksiä.

Kuvituskuva. Yritykset ovat lahjoittaneet kouluille kannettavia tietokoneita. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Suomessa on kerätty yli tuhat kannettavaa tietokonetta peruskoululaisille ja opiskelijoille etäoppimiseen.

Lahjoitusten taustalla on presidentti Sauli Niinistön suojelema Kaikille kone -kampanja, johon monet yritykset lähtivät mukaan. Tietokoneita varten on myös lahjoitettu rahaa Kotimaanavun kautta. Yle kertoi kampanjasta maaliskuussa.

Tietokoneiden saajien kiitollisuus on ollut Kotimaanavun tuottajan Ilkka Kalmanlehdon mukaan hyvin koskettavaa.

– Tietokone on vähävaraisille perheille kouriintuntuva tuki, nuorille konkreettinen ikkuna opiskelumaailmaan. Eräskin äiti kertoi koulunkäynnin muutettua etäopiskeluksi, ettei kuuden lapsen perheessä ollut mitään mahdollisuutta ostaa perheen 16-vuotiaalle nuorelle edes käytettyä konetta.

Tarve tietokoneille on yhä suuri. Opetushallitus on saanut perusopetuksen järjestäjiltä eri puolilta Suomea pyynnöt 7 700 laitteeseen, joten laitteita tarvitaan vielä lisää.

Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen kiittää yhteistyöstä korona-ajan keskellä.

– Perustekemisen lisäksi Kaikille kone -tyyppiset hankkeet ja digisisältöjen avaaminen kaikkien käyttöön ilmaiseksi ovat kertoneet laajasta vastuunotosta lasten tulevaisuuden parhaaksi. Kaikki ovat olleet valmiita yhteisvoimin toimimaan arjessa perheiden hyväksi, jotta kriisistä selvittäisiin.

Koneita tarvitaan yhä lisää

Microsoft Oy:n toimitusjohtaja Jussi Tolvanen sanoo, että yritykset ovat koonneet tarpeettomaksi jääneitä koneita oppilaiden käyttöön.

– Eri puolille Suomea on kampanjan myötä syntynyt yhteisöjä, jotka keräävät alueen pienyrityksiltä koneita ja lahjoittavat niitä erissä kampanjan kautta oppilaille. Koneita tarvitaan kuitenkin vielä lisää, joten haastan kaikki yritykset mukaan talkoisiin.

Osaa yrityksistä on huolettanut, ettei lahjoituskoneiden sisällä oleva tieto vahingossa kulkeudu yrityksen ulkopuolelle. 3 Step IT Oy:n toimitusjohtaja Mika Enberg sanoo, että laitteista tuhotaan kaikki tieto lopullisesti ja niistä poistetaan mahdolliset ulkoiset tunnisteet.

Kaikille kone -kampanjan suojelijana toimii Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö. Tukikummit ry tukee kampanjaa. Yhteistyökumppaneina mukana ovat 3 Step IT Oy, ALSO Finland, Atea, Avalon, CGI, DB Schenker, Elisa, Kotimaanapu, Kuntaliitto, Microsoft Oy, Opetushallitus ja Posti.

Lahjoitukset voi tehdä täällä (siirryt toiseen palveluun). Sivuilta löytyy myös tieto yrityslahjoittajista, joita on tähän mennessä parikymmentä yhteistyökumppanien lisäksi. Mukana on isoja suomalaisia ja kansainvälisiä yrityksiä.

Lue lisää:

Kymmenet tuhannet oppilaat Suomessa ilman tietokonetta: Sauli Niinistön suojelema kampanja auttaa perheitä korona-arjessa