Poliisi valvoo vapun viettoa puistoissa – toivoo, etteivät ihmiset kokoontuisi suurella joukolla myöskään koteihin ja mökeille

Poliisi toivoo, että ihmiset noudattaisivat valtioneuvoston suositusta välttää liikkumista yleisillä paikoilla ja yli kymmenen hengen kokoontumisia.

vappu
Vapputarjoilu, simaa ja munkkeja.
Vapunaattoa 2020 vietetään tämän viikon torstaina.Arja Lento / Yle

Kaakkois-Suomen poliisi toivoo, etteivät ihmiset kokoontuisi viettämään vappua isolla joukolla.

Poliisi valvoo vapun juhlintaa edellisvuosien tapaan koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilasta huolimatta. Vapun viettoon yleisillä paikoilla aiotaan puuttua ensisijaisesti neuvomalla ja ohjaamalla ihmisiä.

– Jos isoja joukkoja alkaa kokoontumaan, muistutamme suosituksista ja juttelemme siitä, onko kokoontuminen ihmisten mielestä järkevää ja ovatko he suosituksista tietoisia, ylikomisario Jukka Lankinen Kaakkois-Suomen poliisista sanoo.

Mikäli ihmisten kokoontuminen aiheuttaa vaaraa yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle, siihen puututaan kuten muinakin vuosina. Poliisi voi käskeä väkijoukkoa hajaantumaan ja tarvittaessa ottaa kiinni ihmisiä tai kirjoittaa sakkoja, mikäli poliisin käskyjä ei noudateta.

– Jos alkaa tulemaan melua tai tappeluita, puutumme niihin, Lankinen sanoo.

Poliisi toivoo, että ihmiset noudattaisivat valtioneuvoston suositusta välttää liikkumista yleisillä paikoilla ja yli kymmenen hengen kokoontumisia.

Poliisilla ei ole kuitenkaan toimivaltaa hajottaa yli kymmenen ihmisen joukkoja.

– Kymmenen hengen kokoontumisrajoitus on suositus, ja sitten on kokoontumislain mukaiset kokoontumiset, jotka ovat kiellettyjä, Lankinen sanoo.

Puistoja valvotaan

Poliisi on perinteisesti valvonut vappuna taajamien keskustoja ja niiden läheisyydessä olevia puistoalueita.

Kotkassa näitä ovat esimerkiksi Isopuisto, Sibeliuspuisto ja Palotorninvuoren puisto, Haminassa Tervasaari ja keskusta-alue, ja Kouvolassa Keskuspuisto, Jaakonpuisto, Manskin kävelykatu ja Kuusankosken keskusta. Lappeenrannassa näitä alueita ovat muun muassa sataman seutu, Pusupuisto, Linnoituksen alue ja Marian aukio.

– Sinne nuoret ovat tyypillisesti kokoontuneet. Jos on ollut hyvä sää vappupäivänä, ihmiset käyvät piknikillä samoissa puistoissa. Nyt en jaksa uskoa, että suurin osa ihmisistä lähtee piknikillekään. Kyllä ihmiset noudattavat valtioneuvoston ohjeita. Niin ainakin haluaisin uskoa, ylikomisario Jukka Lankinen sanoo.

Poliisi muistuttaa, että yleisten paikkojen lisäksi suositukset tulisi pitää mielessä myös kotona ja mökillä.

– Poliisin toive on, että sinne ei alettaisi pyytää ulkopuolisia tai sukulaisia ja pitää isoja juhlia, vaan pysyttäisiin pienessä perhepiirissä ja vietettäisiin vappua nyt vähän pienemmällä porukalla. Kyllä koronavirus leviää samalla tavalla niin sukulaisten kuin tuntemattomienkin kesken.

Poliisin mukaan ihmiset ovat tähän saakka malttaneet noudattaa kehotusta kotona pysymisestä hyvin. Nuoriso on kuitenkin alkanut viime päivinä liikkumaan enemmän.

– Kun ilmat alkavat lämpenemään, nuoretkin alkavat liikkua ihan eri tavalla kaupungilla. Niinhän se on joka kevät, vaikka ei olisi rajoituksiakaan, Jukka Lankinen toteaa.

Kouvola vetoaa kaupunkilaisiin

Myös Kouvolan kaupunki toivoo, että kaupunkilaiset viettäisivät vapun kotona.

Kaupunki kehottaa nuoria järjestämään vapputapaamiset virtuaalisesti. Kouvolan nuorisopalvelut järjestää nuorille vappuaattona ohjelmaa verkossa kello 19 alkaen. Nuoriso-ohjaajat ovat paikalla Discord-palvelun virtuaalisella nuokkarilla kello 16 lähtien.

Kouvola muistuttaa, että vanhemmat voivat joutua rajoittamaan jo täysi-ikäisyyden kynnykselläkin olevaa nuorta tänä vuonna tavallista enemmän. Kaupunki suosittelee vanhempien verkostoitumista, jolloin pelisääntöjä voi sopia yhdessä muiden perheiden kanssa.

Vanhemmat voivat myös hakea tukea nuoren rajoittamiseen esimerkiksi koulukuraattorilta, koulupsykologilta, koulun psykiatriselta sairaanhoitajalta, nuorisopalveluilta tai MLL:n vanhempainpuhelimesta (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää:

Koronaviruksen vaikutuksista Kymenlaaksoon voi lukea kootusti täältä

Tuoreimmat valtakunnalliset koronavirusuutiset täällä