Hovioikeus tuomitsi sarjakuristaja Michael Penttilän murhasta elinkautiseen – kuristi naisen täydessä ymmärryksessä

Useita naisia kuristamalla surmanneen Michael Maria Penttilän tuomio 52-vuotiaan naisen kuristamisesta pysyi murhana.

rikokset
Michael Penttilä syytettynä oikeudessa.
Michael Penttilä syytettynä oikeudessa.Matti Myller / Yle

Helsingin hovioikeus tuomitsi tänään sarjakuristajana tunnetun Michael Maria Penttilän vuoden 2018 huhtikuussa tehdystä murhasta elinkautiseen vankeuteen. Kyseessä oli Penttilän neljäs henkirikos, jossa uhrina oli nainen tai tyttö.

Penttilä oli valittanut käräjäoikeuden murhatuomiosta hovioikeuteen ja vaatinut, että hänet tuomitaan murhan sijasta taposta.

Hovioikeus piti Penttilän käräjäoikeudessa saaman tuomion muilta osin ennallaan, mutta hovioikeuden mukaan Penttilä ei tehnyt henkirikosta harkitusti.

Hovioikeuden tuomiosta ilmenee myös Penttilälle tehdyn mielentilatutkimuksen tulos. Penttilä oli teon tehdessään syyntakeinen eli hän ymmärsi, mitä oli tekemässä ja mitä teosta seuraa.

Penttilä: Teko ei ollut suunnitelmallinen

Penttilän hovioikeuteen tekemän valituksen mukaan teko ei ollut suunnitelmallinen, se ei osoittanut erityistä raakuutta tai julmuutta eikä teko ollut myöskään kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Helsingin Alppiharjussa asuneeseen 52-vuotiaaseen naiseen kohdistunut henkirikos oli Penttilän mukaan seurausta pitkään jatkuneesta julkisuuden piinasta ja naisen käytöksestä surma-asunnolla.

Nainen oli Penttilän tunnistettuaan alkanut nimitellä häntä ”sarjakuristajaksi” ja ”friikiksi”, josta Penttilä oli mennyt paniikkiin ja kuristanut naisen.

Hovioikeuden syyttäjän mukaan Penttilä oli hakenut oman taipumuksensa tunnistaen tilannetta päästä surmaamaan henkilö kuristamalla.

Syyttäjän mukaan Penttilä oli varustautunut naisen murhaamiseen muun muassa hankkimalla itselleen prepaid-liittymän ja ottamalla tapaamiseen mukaan kuristamiseen soveltuvia välineitä sisältäneen kassin.

Surman tekotapa erityisen raaka ja julma

Rikoslain mukaan henkilö on tuomittava murhasta, kun henkirikos on tehty vakaasti harkiten tai erityisen raa'alla tai julmalla tavalla ja rikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Hovioikeuden tuomion mukaan Penttilä on jatkanut naisen kuristamista vielä sen jälkeen, kun nainen oli menettänyt tajuntansa.

Surmaamiseen oli käytetty useita välineitä. Penttilä oli kuristanut naista käsin, nahkavyöllä ja sukkahousuilla. Tämän perusteella hovioikeus katsoi henkirikoksen tapahtuneen erityisen raa'alla ja julmalla tavalla.

Hovioikeus arvioi käräjäoikeuden tapaan, että henkirikos ei johtunut naisen käytöksestä. Ainoa syy kuristamiselle oli mielihalun toteuttaminen. Hovioikeus piti henkirikosta kokonaisuutena arvostellen törkeänä.

Hovioikeus: Vakaata harkintaa ei voitu todistaa

Hovioikeus kuitenkin päätti, ettei asiassa ole riittävää näyttöä siitä, että Penttilä olisi tehnyt henkirikoksen vakaasti harkiten.

Hovioikeuden mukaan ei voitu todistaa, että Penttilä olisi hankkinut puhelimen ja prepaid-liittymän henkirikoksen toteuttamiseksi. Puhelin oli ollut Penttilällä seksuaalipalvelujen hankkimista varten.

Hovioikeuden mukaan myöskään Penttilällä mukana ollut kuristamiseen soveltuvia välineitä sisältänyt kassi ei riittänyt todistamaan vakaata harkintaa. Penttilä oli sopinut tapaamisen naisen kanssa seksin ostoa varten, jolloin tapaamisen luonne selitti kassin sisältöä.

Vakaata harkintaa puolsi Penttilän aiempi rikoshistoria sekä hänen käytöksensä henkirikoksen jälkeen. Penttilä oli oleskellut surmatun naisen asunnossa yli kaksi vuorokautta. Hovioikeuden mukaan Penttilä oli asunnossa ollessaan yrittänyt hävittää sieltä jälkensä, jotta häntä ei voitaisi yhdistää henkirikokseen.

Hovioikeudessa ei kuitenkaan voitu osoittaa, että Penttilällä olisi ollut jo naisen asuntoon mennessään tarkoitus tappaa hänet. Teon syistä tai motiivista ei voitu tehdä varmoja johtopäätöksiä.

Tapahtumien näyttö perustui enimmäkseen Penttilän kertomukseen. Muuna näyttönä olivat kuolemansyylausunto, kuolintodistus, tekopaikkaa koskevat rikostekniset tutkimukset ja oikeuslääkärin kertomus.

Penttilä kuristanut neljä naista

Penttilällä on pitkä väkivaltarikoshistoria aina 1980-luvulta lähtien, jolloin hän surmasi äitinsä kuristamalla. Penttilä tuomittiin silloin äitinsä kuolemaan johtaneesta törkeästä pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta.

Kaikkiaan Penttilä on syyllistynyt neljään henkirikokseen ja useisiin muihin väkivaltarikoksiin. Kaikki väkivaltarikokset ovat kohdistuneet naisiin, ja niihin kaikkiin on liittynyt kuristaminen.

Ennen 52-vuotiaan naisen murhaa Penttilä oli tuomittu hovioikeudessa alkuvuonna 2017 tehdystä törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta vankeuteen kahdeksi vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi.

Hovioikeuden mukaan Penttilä oli laatinut yksityiskohtaisen suunnitelman kuristaakseen 17-vuotiasta nuorta naista. Aiemmin käräjäoikeus oli hylännyt syytteen ja vapauttanut Penttilän. Tässä välissä hän ehti tehdä viimeisimmän henkirikoksensa.

Tuomiosta voi valittaa korkeimpaan oikeuteen, jos korkein oikeus antaa siihen luvan. Penttilän asianajajan Kari Erikssonin mukaan päätöstä valituksesta ei ole vielä tehty.

– Tuomio oli odotettu ja hyvin perusteltu. En osaa sanoa vielä jatkosta, Penttilän asianajajana vuodesta 1993 toiminut Eriksson kertoo.

STT:n mukaan Penttilän puolustus aikoo hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta 28.4.2020 hovioikeuden antamaan tuomioon.

Lisää aiheesta:

Hovioikeus määräsi sarjakuristaja Michael Penttilän mielentilatutkimukseen – "Syytetään teosta, josta rangaistus on ankarin mahdollinen"

Sarjakuristaja Michael Penttilä tänään hovioikeudessa: "Olen ollut hirveän äkkipikainen luonne, en ole oikein voinut sille mitään"

Sarjakuristaja Michael Penttilälle 2,5 vuoden tuomio rikoksen valmistelusta – hovioikeus: perversio "henkeä uhkaava"