1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kesko

Yritykset koronakriisissä: Keskon tulos paljastaa mitä suomalaiset tekevät keittiöissään korona-aikana – ruuan verkkokauppa kasvoi jopa 800 prosenttia

Verkkokauppa tuottaa kuitenkin yhä tappiota.

Ruoan verkkokauppa räjähti koronan vuoksi kasvuun. Kuva: Kesko

Kauppajätti Keskon tänään julkistama tulos kertoo, miten kuluttajien elämänmeno on muuttunut koronan aikana.

Ensinnäkin – moni kotileipuri tuskailee, kun hiiva on kaupasta loppu.

Päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Ari Akseli totesi tulosjulkistuksen yhteyssä, että tv:n kokkiohjelman nimi "Koko Suomi leipoo" on todempi kuin koskaan.

– Korona näkyy hurjasti hiivan myynnissä. Sille on niin suuri kysyntä, että sellaista määrää kuivahiivaa ei löydy mistään.

Osuva ajankuva on myös alla oleva kaavio, joka kertoo viikko viikolta Keskon verkkokaupan myynnistä.

Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Keskon pääjohtaja Mikko Helanderin mukaan ruoan verkkokaupan myynti on parhaimmillaan kasvanut yli 800 prosenttia viikossa.

Hän uskoo, että koronaepidemia nopeuttaa verkkokaupan kasvua ja tulee aiheuttamaan pysyvän muutokset suomalaisten kulutustottumuksissa.

– On selvää, että nyt nähty muutos tulee nostamaan ruoan verkkokaupan uudelle tasolle, Helander kertoi sijoittajapuhelussa.

– Tällä hetkellä ruoan verkkokaupan osuus on noin viiden prosentin tasolla meidän vähittäismyynnistämme.

Vielä muutama vuosi sitten verkkomyynnin osuus oli Helanderin mukaan vain muutama prosentin kymmenys. Sitä hän ei kuitenkaan arvioi, mille tasolle verkkokauppa tulee kriisin jälkeen asettumaan.

Amazon ei tullut, tappioita tuli

Pari vuotta sitten Suomessa jännitettiin, onko yhdysvaltalainen verkkojätti Amazon aloittamassa ruokatoimitukset myös Suomessa. Näin ei tapahtunut, ja paikalliset kauppiaat korjaavat hyödyn nopeasta markkinamurroksesta.

Voittoja he eivät kuitenkaan kerää, sillä ruoan verkkokauppa on tappiollista toimintaa.

– Kun tuotteet kerätään kaupoissa, pakataan, kuljetetaan kotiovelle – ja monesti vielä kannetaan jääkaapin viereen – se on työtä ja työ maksaa. Tällä hetkellä tilanne on se, että se ei kata kustannuksia joita työstä ja palvelusta syntyy, Keskon Helander kertoo.

Hänen mukaansa tilanne on sama verkon ruokakauppiailla ympäri maailman.

– Niin meillä kuin muillakin on työtä tehtävänä, että verkkokauppa saadaan kannattavuudeltaan samalle tasolle kuin kivijalkakauppa.

Kova tulos koronan aattona

tammi-maaliskuu 2020milj. €muutos (vrt 2019)
Liikevaihto25405,8 %
Liikevoitto66+13 %

Keskon Helander julkisti tänään liiketuloksen, joka oli poikkeustilanteesta huolimatta kaikkien aikojen paras. Koronan vaikutukset alkoivat kuitenkin näkyä maaliskuun puolenvälin jälkeen.

Päivittäistavarakaupassa ruokakaupan myynti kasvoi, mutta varsinkin Kespro-tukun myynti putosi ravintoloiden koronarajoituksista johtuen.

Autokaupan kannattavuus ja vertailukelpoinen myynti putosi. Tämä heijastelee yleistä kehitystä.

Keskon mukaan kokonaismarkkinassa uusien henkilöautojen tilaukset ovat pudonneet noin 60 prosenttia ja pakettiautojen noin 40 prosenttia.

Rakentamisen ja talotekniikan palvelut kasvoivat tammi–maaliskuussa rajoituksista huolimatta.

Leipomisen lisäksi suomalaiset ovat innostuneet sisustamaan, mikä osaltaan näkyy rautakaupan kuluttajamyynnissä.

Keskon myynti toimialoittain

tammi-maaliskuu 2020milj. €muutos (vrt 2019)
Päivittäistavarat1322+4,6 %
Rakentaminen ja talotekn.935
  • 6,1 %
Erikoiskauppa66-2,4 %
Autokauppa223- 4,6 %

Luvut ovat vertailukelpoisia, eli niistä on poistettu mm. yrityskaupat.

Korjaus klo 15:53: Keskon ruoan verkkokaupan kasvu on ollut parhaimmillaan yli 800 % viikossa. (Aiemmin: viikkotasolla edellisvuoteen verrattuna.)