Hoitotakuu voi katketa, jos potilas peruu aikansa – lääkärit muistuttavat pitkäaikaissairauksien seurannan tärkeydestä

Seurantakäynnin pitkittyminen voi johtaa jopa potilaan kuolemaan tai vakava sairaus jää huomaamatta.

Vaikka riskiryhmät ovat karanteenissa, heidän on tärkeää saada tarvitsemaansa hoitoa. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Sydänliitto on huolissaan, että sydänsairaat eivät hakeudu hoitoon pelätessään koronatartuntaa.

Myös monet muut sairaudet pahenevat (siirryt toiseen palveluun), jos niitä ei hoideta. Tällaisia ovat muun muassa sydän- ja verisuonisairaudet, syöpä ja diabetes.

Jos potilas ei hakeudu vastaanotolle, pahimmillaan se voi johtaa hoitotakuun katkeamiseen.

– On toimenpiteitä, joihin on jopa kuukausien jonotus. Jos potilas itse peruuttaa ajan, katkeaa hoitotakuu, kertoo Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala.

Tällaisia toimenpiteitä ovat esimerkiksi sydämentahdistimen asennus, sepelvaltimoiden varjoainekuvaukset ja jopa sydänleikkaukset.

– Näiden toimenpiteiden siirtäminen voi olla jopa hengenvaarallista.

Myös tavallisten seurantakäyntien tarkoitus on lääkärin tarkoin harkitsema. Jos seuranta pitkittyy, seurauksena voi olla jopa potilaan kuolema.

– Jos potilaalla on esimerkiksi aorttaläpän ahtauma, vaivaa täytyy tarkkailla, jotta oikea hetki kirurgiseen toimenpiteeseen löydetään. Jatkohoito voi olla huomattavasti vaikeampaa, jos leikkauksen oikea hetki on ohitettu, sanoo ylilääkäri Hekkala.

Hekkalan mukaan sydänsairauden vaikeutuminen voi alkaa hiipimällä, vaikka potilas ei tuntisi itseään erityisen huonovointiseksi.

Terveysasemilla on vapaita lääkäriaikoja

Monet riskiryhmäläiset ovat kuitenkin peruneet tai siirtäneet hoitoaikojaan koronavirustilanteen pelossa.

Esimerkiksi Jyväskylän terveyskeskuksissa on nyt hyvä ajanvaraustilanne.

– Lääkäriaikoja on saatavilla erittäin hyvin, vapaita aikoja löytyy kaikilta terveysasemilta, kertoo palvelujohtaja Hanna Vihavainen Jyväskylän kaupungin avoterveydenhuollosta.

Koronaviruksen alkuvaiheessa perussairaiden vastaanottoaikoja peruivat myös terveyskeskukset.

– Haluttiin suojata riskiryhmiin kuuluvia, ja heidän vastaanottoaikojaan arvioitiin. Lääkärit hoitivat asioita puhelimitse.

Nyt tilanne on toinen: Jyväskylän terveydenhuollossa toivotaan, että ihmiset tulevat tarvittaviin tarkastuksiin ja terveysasemille, kun lääkäriin on tarvetta.

Infektiovastaanotot ovat erillään muusta toiminnasta Jyväskylän terveysasemilla, joten riskiryhmäläisten käynnit ovat turvallisia.

Oulun alueen terveyskeskuksissa on rauhallista

Myös Oulun alueen terveyskeskuksissa on lääkäriaikoja hyvin saatavilla.

Lääkärit ovat huolissaan perussairauksia sairastavien hoidon seurannasta. Kuva: Derrick Frilund / Yle

– Kysyntä perussairauksien hoitoon on selvästi normaalia vähäisempää, kertoo vs. asiantuntijalääkäri Marianne Riekki Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin perusterveydenhuollon yksiköstä.

Pohjois-Pohjanmaan kuntien terveyskeskusten kiireettömät vastaanotot toimivat suhteellisen normaalisti terveyskeskuksissa ja erikoispoliklinikoilla.

Riekin mukaan terveyskeskuksiin ja poliklinikoille on turvallista mennä. Esimerkiksi Oulussa mahdolliset koronaviruspotilaat ohjataan erillisille akuuttivastaanotoille.

Johtajaylilääkäri Juha Korpelainen Oulun yliopistollisesta sairaalasta on erityisen huolissaan niistä potilaista, jotka peruvat vastaanottoaikoja koronan pelossa.

Sovittujen aikojen peruminen saattaa aiheuttaa muun muassa sen, että vakavia sairauksia voi jäädä huomaamatta ja hoitamatta.

Sairaalassa myös tulkitaan, että jos ihminen itse jättää tulematta tai peruu sovitun hoitoajan, hänen hoitotakuunsa kyseiseen vaivaan ei ole voimassa.

Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut asetuksen, (siirryt toiseen palveluun) jonka mukaan hoitotakuuta ei tarvitse noudattaa takoronaviruksen takia, mutta potilaat pitää hoitaa.

Potilaat ovat peruneet vastaanottoaikoja myös Tampereen yliopistollisessa sairaalassa.

Johtajaylilääkäri Juhani Sand sanoo, että vakavana huolena on se, tulevatko kutsutut potilaat tarkastuksiin tai lääkäriin. Osa on jo jättänyt tulematta tai siirtänyt aikaansa.

– Kiireettömän hoidon tekeminen on jäänyt vähemmälle puolentoista kuukauden ajan, kertoo johtajaylilääkäri Sand.

Potilaskato on jo huomattu päivystyksissä eri puolilla maata.

Mikkelin seudulla on lisätty puhelinvastaanottoa

Sote-kuntayhtymä Essotessa on vahvistettu puolestaan puhelinvastaanottoaikoja ja perussairauksien arviointeja. Seurantakäynnin vuoksi tulee ensin ottaa yhteys hoitajiin.

– Hoitajat arvioivat yhdessä potilaan kanssa esimerkiksi otetaanko laboratoriokokeita vai siirretäänkö niitä, sanoo ylilääkäri Jarmo Lappalainen Essoten perusterveydenhuollosta.

Kun pitkäaikaissairauden seurantakäynti lähenee, käyntiä ei pidä jättää väliin.

– Moni uusi, vakava sairaus voi jäädä piiloon, korostaa Lappalainen.

Jos potilas itse peruu pitkäaikaissairauden seuranta-aikansa, vaikuttaa peruminen myös hoitotakuuseen.

– Tiedostoon tulee merkintä, että asiakas on itse perunut aikansa ja sairauden hoitotakuu katkeaa, sanoo Lappalainen.