1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kylvö

Kevätkylvöjä on jo aloiteltu Etelä-Pohjanmaalla - ProAgria: Pieni vesisade tekisi nyt hyvää

Kevätkylvöt Etelä-Pohjanmaalla ovat 5-10 vuorokautta edellä keskimääräistä. ProAgria Etelä-Pohjanmaa aloitti kasvutilannekatsauskauden.

kylvö
Vårsådd på Rugnola gård i Kimito.
Etelä-Pohjanmaalla on paikoin päästy aloittelemaan kevätkylvöjä ja -töitä. (Kuvituskuva)Yle / Samuli Holopainen

Kevätkylvöjä aloiteltiin Etelä-Pohjanmaalla viime viikolla. Ensimmäisenä on kylvetty kevätvehnää, kauraa, hernettä ja härkäpapua. Lietteen ja lannoitteiden levitystä on myös tehty jo,

ProAgrian mukaan kevätkylvöt Etelä-Pohjanmaalla ja Etelä-Suomessa ovat 5-10 vuorokautta edellä keskimääräistä. Ennustetun viileän sään odotetaan kuitenkin hidastavan peltotöiden aloitusta ja kasvien kasvua.

Pellot kuivuvat Etelä-Pohjanmaalla epätasaisesti, sillä mennyt talvi oli sateinen, vähäluminen eikä pelloille ehtinyt tulla paljon routaa. Vähäisen roudan sulamiseksi tarvittaisiin pientä vesisadetta. Siitä hyötyisivät myös syysviljat ja nurmet.

ProAgria Etelä-Pohjanmaa kehottaa viljelijöitä tarkastamaan salaojien kunnon ja välttämään märille pelloille menemistä.

Peruna vielä arvoitus

ProAgria Etelä-Pohjanmaan mukaan syysviljat, etenkin ruis, on selvinnyt talvesta hyvin. Syysvehnässä talvituhoja on jonkin verran. Nurmien talvituhoista ei ole vielä tarkkoja tietoja.

Ruoka- ja tärkkelysperunapeltojen muokkaustyöt eivät ole vielä alkaneet harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta. Varhaisperunaa Etelä-Pohjanmaalla on vähän, ja näiden peltojen istutustöitä valmistellaan.

ProAgrian mukaan on liian varhaista sanoa, onko koronatilanteen myötä laskeneella ruokateollisuusperunan kysynnällä vaikutusta esimerkiksi perunatilojen kylvösuunnitelmiin.

Lue seuraavaksi: Tuottajilla on varastoissa perunaa, jolle ei ole ostajia – korona romahdutti suurtalouksien kysynnän

Katso täältä muita uutisia Etelä-Pohjanmaalta.

Lue seuraavaksi