Kittilä-jupakka jatkuu Rovaniemen hovioikeudessa: Valmisteluistunto ohi, pääkäsittely syksyllä

Kittilä-oikeudenkäynnissä on kyse entisen kunnanjohtajan Anna Mäkelän potkuista ja siitä, syyllistyivätkö kuntapäättäjät asiassa virkarikoksiin ja työpaikkakiusaamiseen.

Kittilä-oikeudenkäynnin valmisteleva istunto alkamassa Rovaniemen hovioikeudessa. Kuvassa vasemmalta hovioikeudenneuvos Teemu Saukkoriipi, oikeuden puheenjohtaja, hovioikeudenneuvos Auli Vähätörmä, hovioikeudenneuvos Anu Pogreboff ja esittelijä Anniina Kaartometsä. Kuva: Perttu Ruokangas / Yle

Laajaa julkisuutta saaneen Kittilän kuntajupakan käsittely alkoi Rovaniemen hovioikeudessa valmisteluistunnolla. Varsinainen pääkäsittely poikkeuksellisen isossa jutussa pidetään syksyllä.

Valmisteluistunnossa käytiin läpi iso määrä asiakirjoja ja niissä olevia yksityiskohtia sekä suunniteltiin myöhemmin pidettävän pääkäsittelyn aikataulua. Yksityiskohdista hovioikeus päättää myöhemmin.

Kittilä-oikeudenkäynnissä on kyse Kittilän entisen kunnanjohtajan Anna Mäkelän potkuista ja siitä, syyllistyivätkö irtisanomista valmistelleet ja siitä päättäneet kuntapäättäjät virkarikoksiin ja työpaikkakiusaamiseen.

Lapin käräjäoikeus vapautti 28 syytettyä rikossyytteistä viime kesäkuussa. Syyttäjät ja Mäkelä valittivat tuomiosta hovioikeuteen. Syytetyt kiistävät edelleen kaikki syytteet ja vaativat valitusten hylkäämistä.

Valmisteluistunnossa ei tullut suuria yllätyksiä, vaan asetelmat olivat samat kuin käräjäoikeudessa. Syyttäjät vaativat entisille ja nykyisille kuntapäättäjillä sekä yhdelle muulle henkilölle rangaistusta virka- ja työturvallisuusrikoksista. Anna Mäkelä yhtyi syyttäjien vaatimuksen.

Antti Rinne ja Mikko Kärnä jälleen todistajiksi

Koronatilanteen vuoksi valmisteleva istunto järjestettiin videoneuvotteluyhteyksien avulla. Hovioikeuden salissa olivat paikalla kolme tuomaria ja esittelijä. Jutun osapuolet olivat eri puolilla Suomea.

Syyttäjien lisäksi videoyhteydellä mukana oli 16 asiamiestä. Osalla syytetyistä eli vastaajista oli yhteinen asiamies. Syytetyistä Kittilässä olivat etäyhteydellä mukana Veli-Matti Junnola ja Torsti Patakangas, muita vastaajia ei ollut linjoilla. Anna Mäkelä ei myöskään ollut mukana, vaan häntäkin edusti asiamies.

Yleisöä ei ollut paikan päällä lainkaan. Yleisölle oli varattu auditorio, josta istuntoa saattoi seurata valkokankaalta. Auditoriossa oli vain kahden tiedotusvälineen edustajat.

Vaikuttaa siltä, että hovioikeuden pääkäsittelyssä ensi syksynä kuullaan kaikki tai lähes kaikki samat todistajat kuin käräjäoikeudessa. Todistajiksi kutsutaan muun muassa ex-pääministeri Antti Rinne (sd.) ja kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.).

Oikeudenkäynti pidetään todennäköisesti Lapin aluehallintoviraston tiloissa, koska väkeä on niin paljon. Samoissa tiloissa järjestettiin myös Lapin käräjäoikeuden pääkäsittely.

Osa vastaajista ja todistajista saatetaan kuulla videoyhteydellä muun muassa Kittilästä. Etäyhteyksien käytön laajuus riippuu siitä, minkälainen koronatilanne on syksyllä.

Alustavan aikataulun mukaan pääkäsittelyä istutaan kolmena päivänä viikossa syyskuun alusta marraskuun loppuun. Istuntoihin on suunniteltu tauko syysloman ajaksi. Rovaniemen hovioikeus on aiemmin arvioinut antavansa ratkaisun ensi vuoden alkupuolella.

Lue myös: