1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Pakettimatkoja myydään kesälle, vaikka ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista – milloin matkustelun voi aloittaa?

THL muistuttaa, että matkoja suunnittelevien kannattaa huomioida tautitilanteen ohella muun muassa karanteenisäännökset.

Kesämatkoja on tarjolla lähinnä Kreikkaan, Kyprokselle, Turkkiin, Mallorcalle, Kroatiaan ja Portugaliin – matkanjärjestäjästä riippuen. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Ulkoministeriö kehottaa välttämään kaikkea matkustamista ulkomaille toistaiseksi. Samalla matkatoimistot tarjoavat pakettimatkoja pian alkavalle kesäsesongille.

Lomapaketteja myyvät esimerkiksi TUI, Tjäreborg ja Aurinkomatkat. Matkoja on tarjolla lähinnä Kreikkaan, Kyprokselle, Turkkiin, Mallorcalle, Kroatiaan ja Portugaliin – matkanjärjestäjästä riippuen.

Ainakin Aurinkomatkojen ja Tjäreborgin sivuilta näyttäisi kuitenkin löytyvän kesäksi jokunen kohde Italiasta ja Manner-Espanjasta. Molemmissa maissa epidemia on ollut Euroopan rankimpia.

Kohteita on karsittu, mutta Aurinkomatkojen kautta pääsisi esimerkiksi Espanjan Aurinkorannikolle, Benalmadenaan heinäkuusta lähtien. Onko se hieman liian aikaista, sillä Espanja on vasta juuri ja juuri selättänyt epidemiahuipun?

Puhelimeen vastaa Finnairin viestintäpäällikkö Päivyt Tallqvist, sillä Aurinkomatkat kuuluu Finnair-konserniin.

– Tilannetta seurataan jatkuvasti. Ja jos sinne ei ole turvallista matkustaa, niin sitten matkoja ei tietenkään järjestetä, Tallqvist sanoo.

– Päätimme maaliskuussa perua kaikki matkat kesäkuun loppuun saakka. Johonkin se ajankohta täytyi asettaa ja me asetimme sen heinäkuun ensimmäiseen päivään. Tarvittaessa päivitämme sitä uudelleen, Tallqvist sanoo.

Päätös muutoksista syntyy Tallqvistin mukaan lähiviikkoina.

Tjäreborg ei järjestä Manner-Espanjaan tai Italiaan tilauslentoja, vaan niiden kohdalla verkkosivuilla näkyy reittilentoja. Tuotepäällikkö Jessica Virtasen mukaan ne ovat omatoimikohteita, ja matkustajamäärä on vähäinen. Kuva: Pau Barrena / AFP

"Myyntiin ei ole lisätty mitään uusia matkoja"

Tjäreborgin tuotepäällikkö Jessica Virtanen huomauttaa, että kaikki sivuilla tarjottavat matkapaketit ovat olleet myynnissä jo ennen koronaa, vaikka toisenlainen käsitys saattaisi tullakin kesäsesongin kynnyksellä.

– Ei sinne ole mitään matkoja lisätty myyntiin vain sen takia, että ihmiset niitä varaisivat, vaan nämä matkat ovat sellaisia, jotka piti alun perinkin tänä kesänä ohjelmistomme mukaisesti toteuttaa.

Virtanen arvioi, että kesän ohjelmistoon on todennäköisesti tulossa joitakin muutoksia. Huomioitava on tietenkin myös se, millaisia rajoituksia muut maat asettavat. Tilannetta seurataan.

– Kyllä ehkä lykkäystä tulee, mutta en voi suoraan sanoa. Kreikankin kohdalla täytyy katsoa, miten siellä maahantuloon suhtaudutaan.

Ulkoministeriö ei voi kieltää lähtemästä

Ulkoministeriöstä ei arvioida Ylelle, milloin kehotus välttää matkustamista kaikkiin maihin puretaan. Ministeriö ei myöskään arvioi, mihin maihin voisi ensimmäisenä matkustaa.

– Pandemian tässä vaiheessa on vielä ennenaikaista arvioida (eri maiden) matkustusrajoitusten kestoa. Hyvin monissa maissa maahantuloa ja maassa liikkumista rajoitetaan tilanteen johdosta voimakkaasti, karanteeneista puhumattakaan, joten poikkeustilanne on edelleen käynnissä, ministeriöstä kommentoidaan sähköpoistitse.

Ulkoministeriö kehottaa tällä hetkellä välttämään matkustamista. Ministeriöstä ei arvioida, milloin kehotusta muutetaan. Kuva: AOP

Ministeriö ei voi kuitenkaan kieltää ketään matkustamasta.

– Ulkoministeriön toimivaltaan ei kuulu rajoittaa suomalaisten liikkumisvapautta, eikä ketään voida sitovasti kieltää matkustamasta ulkomaille. Matka- tai paluupäätöksen tekee aina matkailija itse.

Sosiaali- ja terveysministeriöstä ei haluttu kommentoida ulkomaanmatakailua tartuntariskin näkökulmasta ennen kuin Martti Hetemäen työryhmän "exit"-raportti julkaistaan.

Kesän menekki vaatimatonta

Aurinkomatkoilta ja Tjäreborgilta sanotaan, että matkojen varaus on ollut kesälle melko vähäistä tai maltillista.

– Mitään lukuja on tässä vaikea sanoa, mutta kyllä se varausten määrä on ollut aika vähäistä. Ne varaukset joita tulee, ovat keskittyneet enemmän talvelle. Ihmiset ovat odottavaisella asenteella siitä, mitä tulevaisuus tuo, Tjäreborgin Virtanen sanoo.

Aurinkomatkojen osalta viestintäpäällikkö Tallqvist ei avaa lukuja varausten määrästä.

– Ihmiset ovat varovaisia, vaikka toisaalta haluaisivat kauheasti jo suunnitella matkalle lähtöä, Tallqvist sanoo..

THL: Matkalle aikovien kannattaa huomioida tautitilanteen ohella karanteenisäännökset

THL:n johtava asiantuntija Jussi Sane sanoo, että epidemiatilanteen ennustaminen heinäkuulle asti on hankalaa.

Infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikössä työskentelevä Sane muistuttaa, että matkalle aikovien kannattaa ottaa suunnitelmissaan huomioon tautitilanteen lisäksi karanteenisäännökset, myös kotiinpaluuta koskien, ja varauduttava siihen, että rajatarkastuskäytännöt saattavat olla totutusta poikkeavat.

Sane penää toimia myös EU:lta mikäli matkustaminen EU:n alueella kesällä halutaan mahdollistaa.

– Asia vaatii EU-tasolla käsittelyä ja koordinaatiota. Jos halutaan mahdollista matkustaminen, se on tehtävä sellaiseksi, että se toimii.

Sanen mielestä on tärkeää, että kansallisella ja vähintään EU-tasolla luotaisiin asiasta kokonaiskuva, jossa otetaan huomioon esimerkiksi se, minkälaisia kriteerejä on sille, jos tautitilanne jossakin maassa roihahtaa ja miten muut maat silloin toimivat.

– Virus ei mihinkään kesän aikana tyystin katoa, se on selvää, sen kanssa on vaan opittava jollakin tavalla elämään, Sane sanoo.

– Jos ajatellaan vaikkapa Italiaa ja Kreikkaa, jotka ovat suosittuja kohteita ja joille matkailuelinkeino on erittäin tärkeä, on selvää, että matkailumahdollisuuksien toivotaan käynnistyvän pian, hän uskoo.

Ensi syksyn ja talven kaukomatkojen osalta Sane sanoo, että arvioin tekeminen on kuin kolikkoa heittäisi.

– Tilanne riippuu niin monesta tekijästä, kuten siitä tuleeko ja minkälaisia seuraavia tautiaaltoja tai onnistutaanko löytämään jokin toimiva lääkeyhdistelmä oireiden hoitoon. Rokotetta on turhaa vielä syksylle tai talvelle odotella.

–Työmatkat ja ulkomaankonferenssit ja niiden pitäminen tai peruminen syksyn osalta ovat osa tätä pohdintaa, Sane sanoo.