Kymmenet palaavat tänään Suomeen Turkin etelärannikolta – "Haluaisin jäädä Turkkiin, mutta sairaalat mietityttivät"

Ulkoministeriön järjestämällä maksullisella kotiutuslennolla on palaamassa ainakin viitisenkymmentä suomalaista.

Terveydenhuollon työntekijä otti koronavirustestiä toiselta terveydenhuollon työntekijältä Istanbulin yliopistollisessa sairaalassa perjantaina. Kuva: Ozan Kose / AFP

ISTANBUL Koronapandemian aikana Turkin etelärannoille jääneille suomalaisille on järjestetty ylimääräinen paluulento Suomeen tänään keskiviikkona Antalyasta.

Ulkoministeriön yhdessä Finnairin kanssa järjestämällä maksullisella lennolla on palaamassa ainakin viitisenkymmentä suomalaista. Tähän mennessä vastaavanlaisilla ylimääräisillä kotiutuslennoilla on ulkoministeriön mukaan palannut noin 2 500 ihmistä ympäri maailmaa.

Huoli sairastumisesta ja täyskaranteenit mietityttävät

Lento lähtee Antalyan suljetulta lentokentältä yhden aikaan iltapäivällä ja laskeutuu Helsinki-Vantaan lentoasemalle iltaviiden paikkeilla. Lähteviä suomalaisia on pyydetty ilmoittamaan henkilötietonsa suurlähetystölle.

– Suurlähetystölle on ilmoittautunut vapaaehtoisesti viitisenkymmentä Suomen kansalaista tai oleskeluluvan haltijaa, jotka palaavat tällä koneella, kertoi Timo Sysiö tiistaina Suomen Ankaran-suurlähetystöstä Ylelle.

Kuluneiden viikkojen aikana Turkki on noussut maailman koronatartuntatilastoissa seitsemänneksi. Turkissa on nyt enemmän todettuja tartuntoja kuin muualla Lähi-idässä.

Turkissa kadut ovat tyhjentyneet koronarajoitusten myötä. Kulkukissa kävelee autiolla kadulla Ankarassa. Kuva: Adem Altan / AFP

Tartuntojen määrän kasvu ja yleinen epävarmuus siitä, kauanko tilanne jatkuu, ovat aiheuttaneet huolta Turkissa elävien suomalaisten keskuudessa.

– Moni haluaa palata koti-Suomeen, jossa he ovat kunnallisen terveydenhuollon piirissä, Sysiö sanoi Ylelle.

Sysiön mukaan paluu Suomeen voi houkutella myös siksi, että Turkissa kaikki yli 65-vuotiaat on asetettu ulkonaliikkumiskieltoon. Huomattava osa etelärannoilla asuvista suomalaisista on eläkeläisiä.

Alanyssa iso suomalaisyhdyskunta

Eteläisessä Antalyan maakunnassa, etenkin suositussa Alanyan lomakaupungissa ja sen ympäristössä, asuu arviolta yli 3 000 suomalaista. Jotkut heistä asuvat siellä ympärivuotisesti.

Viime viikonloppuina Turkin suurkaupungeissa, mukaan lukien Antalyassa, on myös ollut täysimittainen ulkonaliikkumiskielto.

Yksi keskiviikkona lähtijöistä on säkyläläinen Mervi Nores, 67, joka on ostanut asunnon Antalyan Sidestä eläkepäivilleen.

Koronapäivät ovat sujuneet pienessä ja hiljaisessa Sidessä leppoisasti. Nores on viettänyt aikaa pihalla ja uima-altaalla.

Hän kertoo, että naapurit ovat olleet mukavia ja välittäneet aina uutiset Turkin koronatilanteesta.

– Ajattelin, että on ihan sama, olenko karanteenissa täällä vai Suomessa. Mutta sitten rupesi painamaan se, että voinko luottaa turkkilaisiin sairaaloihin ja riittävätkö hengityskoneet. Minulla on kuitenkin sekä astma että tämä ikä riskitekijänä, hän miettii.

Mervi Nores lähtee Turkista Suomeen keskiviikon kotiutuslennolla. Kuva on otettu Antalyan Sidessä lopputalvella, kun ensimmäiset koronatapaukset oli vasta todettu Turkissa. Kuva: Mervi Nores

Turkin sairaalatilanne on suurissa kaupungeissa hyvä ja sairaalat ovat nykyaikaisia, mutta pienemmillä paikkakunnilla on raportoitu erityisesti hoitohenkilökunnan suojavarusteiden vähyydestä.

Kun Noresin matkavakuutuskin läheni umpeutumistaan, hän pelkäsi joutuvansa kalliiseen yksityissairaalaan, jos sattuisi sairastumaan.

Sen sijaan Noresia ei ole haitannut Turkissa yli 65-vuotiaille määrätty ulkonaliikkumiskielto tai se, että ulkona kaikki paitsi ruokakaupat ja apteekit ovat kiinni.

– Olen uhmannut ulkonaliikkumiskieltoa. Mä käyn koko ajan tuossa lähikaupassa, Nores naurahtaa.

Istanbulin matkustajalautoilla riittää nyt tilaa. Kuva: Bulent Kilic / AFP

Ulkonaliikkumiskiellon takia yli 65-vuotiaiden palaajien tulisi – ainakin sääntöjen mukaan – ennen Suomen-matkaa hankkia lupa myös Antalyan lentokentälle menoa varten. Vielä tiistaina moni painiskeli lupien kanssa.

Myös puoliksi Alanyassa asuvalle Heidi Eklundille, 40, päätös lähteä oli vaikea.

Hänellä ja hänen turkkilaisella kihlatullaan on puolitoistavuotias poika.

– Jouduimme pitkään käymään sydämen ja järjen taistelua, koska emme pääse perheenä Suomeen. Viisumia ei nyt voi hakea ollenkaan miehelleni. Joudumme siis eroon toisistamme, Eklund sanoi.

Ennen koronapandemiaa pariskunta on elänyt kahden maan välillä.

Lähtöpäätöksessä painoi se, että Eklund ja poika ovat Suomen terveydenhuollon piirissä, sekä Suomessa olevan 18-vuotiaan tyttären lähestyvät lakkiaiset.

– Tulemme takaisin heti, kun tilanne rauhoittuu. Elämme koko ajan tulevaisuudessa, Eklund sanoo.

"Joitain suomalaisia jää vielä"

Suomen kunniakonsuli Alanyassa arvioi alkuviikosta Ylelle, että valtaosa olisi jo lähtenyt Suomeen aiemmilla lennoilla.

– Tänne jää meidän tietojemme mukaan vielä kymmeniä suomalaisia. Meillä on ryhmä, joka auttaa yli 65-vuotiaita ostosten kanssa ja myös Alanyan paikallisviranomaiset auttavat heitä. Edellispäivänä jaoimme heille maskeja, kunniakonsuli Kuddusi Müftüoğlu kertoi.

Paluulento Suomeen lähtee keskiviikkona Antalyan lentoasemalta. Arkistokuva. Kuva: Tomi Natri / AOP

Keskiviikon lennolle pääsevät Finnairin mukaan vain oireettomat, ja lennoilla istuimien väleihin pyritään jättämään tyhjiä paikkoja. Lippuja oli vielä jäljellä tiistaina Finnairin sivulla.

Kun lento on illansuussa laskeutunut Helsinki-Vantaan lentoasemalle, Turkista matkaavat menevät määränpäähänsä Suomessa taksilla, käyttämättä julkisia kulkuvälineitä. Perillä heidän tulee eristää itsensä muista 14 päiväksi.

Nores aikoo palata Suomesta Turkin Sideen "heti, kun vain mahdollista".

– Rakastan Turkkia ja turkkilaisia ihmisiä. Kun kävin Sidessä lomalla ensimmäisen kerran, tiesin että tämä on mun paikka, hän sanoo.

Voit keskustella aiheesta torstaihin kello 23:een saakka.

Lue lisää: