Hyppää sisältöön

Meyer Turku aloittaa yt-neuvottelut 450 työntekijän irtisanomiseksi

Lisäksi kyseeseen tulevat lomautukset ja osa-aikaistukset 900 työntekijän kohdalla.

Meyer Turku Oy:n telakka-alue. Kuva: Meyer Turku Oy

Meyer Turku aloittaa yt-neuvottelut työntekijöiden irtisanomiseksi. Syyksi yritys ilmoittaa koronaviruksen aiheuttamat talousvaikeudet.

Meyer Turku aloitti jo yt-neuvottelut maaliskuussa määräaikaisten lomautusten tekemiseksi. Markkinatilanne on kuitenkin huonontunut entisestään, minkä vuoksi yritys aloittaa nyt laajemmat yt-neuvottelut.

Lähtökohtana on 450 työntekijän irtisanominen. Lisäksi 900 työntekijää on muiden yt-toimien, kuten työaika- ja tehtäväjärjestelyjen tai lomautusten ja osa-aikaistamisten, kohteena. Telakka työllistää tällä hetkellä noin 2 000 omaa työntekijää.

– Koronaepidemia on muuttanut tilanteen yllättäin ja totaalisesti. Risteilymatkustamisen tauon takia joudumme venyttämään tilauskirjamme useammalle vuodelle. Keskustelemme tällä hetkellä yksityiskohdista asiakkaidemme kanssa, Meyer Turun toimitusjohtaja Jan Meyer toteaa yhtiön mediatiedotteessa.

Meyer Turun työntekijöille jaetussa tiedotteessa Jan Meyer korostaa yhtiön halukkuutta rakentaa Turkuun kestävää laivateollisuutta myös tulevaisuudessa.

– Haluamme säilyttää Turun telakan laivanrakennuksen ytimen, Jan Meyer kirjoittaa työntekijöille.

Neuvottelut koskevat vartoimitusjohtaja Tapani Pullin mukaan kaikkia Meyer Turun henkilöstöryhmiä, niin ylempiä toimihenkilöitä, toimihenkilöitä kuin työntekijöitä. Lisäksi ne koskevat kaikkia telakan toimintoja.

900 henkilön ryhmä, joka yt-neuvotteluissa on määräaikaisten toimenpideiden kohteena on Pullin mukaan useamman toiminnon henkilökuntaa. Pääsääntöisesti he ovat kuitenkin tuotannon puolen henkilöstöä.

– He ovat tuotannon työntekijöitä ja toimihenkilöitä, johtuen siitä että tuotanto-ohjelmaa tarkastellaan ja siirretään osittain eteenpäin myöhemmäksi, Pulli sanoo.

Pääluottamusmies: Jotain tällaista osasin odottaa

Pääluottamusmies Juha Jormanainen on kommenteissaan vaitonainen. Hän toteaa, että maailmanlaajuisen koronakriisin osuttua rajusti matkailualalle yhteys Turun telakkaan on selvä.

– Kyllä jotain tällaista osasin odottaa. Siinä mielessä ymmärrän työnantajan toimet. Ei ole vaihtoehtoja, kun ei ole töitä riittävästi. Eikä tule olemaan tulevaisuudessakaan. Valitettavasti, Jormanainen toteaa.

Jormanainen ei vielä osaa kommentoida, keitä mahdolliset irtisanomiset koskevat.

– Olen itsekin kuullut irtisanomisluvut noin puoli tuntia sitten, hän toteaa.

Jormanainen kertoo olevansa kuitenkin luottavainen telakan tulevaisuuden jatkumiseen Turussa. Toiminta on kuitenkin tulevaisuudessa pienempää, kuin mitä sen oli suunnitelmien mukaan tarkoitus olla. Telakalla oli käynnissä hankkeita tuotannon laajentamisesta.

Kahden laivan vuositahdista luovutaan

Aikaisemmin Meyer Turku on suunnitellut kasvattavansa tuotantoa yhden laivan vuosiluovutustahdista kahteen vuonna 2023. Nyt suunnittelmista ollaan luopumassa, ja tulevaisuudessa Turun telakalta luovutetaan edelleen yksi suuri risteilylaiva vuodessa.

Yritys neuvottelee vielä nyt tilatun seitsemän aluksen rakentamis- ja valmistumisajoista.

Yhtiö julkistaa vuoden 2019 vuosikertomuksen tänään, tiistaina. Koronaviruksen vaikutukset eivät vielä näy katsauksessa. Alustavista luvuista käy ilmi, että toiminta muuttui vuonna 2019 reilut 109 miljoonaa euroa tappiolliseksi, kun vuotta aiemmin voittoa syntyi 29 miljoonaa euroa.

Tappiot liittyvät Costa Smeraldan myöhästymiseen. Meyer Turun liikevaihto kuitenkin kasvoi 967 miljoonasta eurosta 1,14 miljardiin euroon.

Myös tehtyjen investointien määrä kääntyi laskuun. Viime vuonna telakka investoi noin 65 miljoonalla eurolla. 2018 luku oli 71 miljoonaa.

Lue lisää:

.
.