1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Helsinki

Jättimäinen katuremontti saavutti välietapin: raitioliikenne palasi Helsinginkadulle – hyppäsimme kyytiin ensimmäisten joukossa, katso video

Koko Hämeentien remontin on tarkoitus valmistua vuoden loppuun mennessä.

Helsinki
Raitioliikenne palaa Helsinginkadulle – suuri katuremontti Helsingissä on lähes valmis
Raitioliikenne palaa Helsinginkadulle – suuri katuremontti Helsingissä on lähes valmis

Helsingin keskustan suurin katuremontti eli Hämeentien putkiremontti Siltasaarenkadun ja Helsinginkadun välillä ei ole vielä valmis, mutta tänään maanantaina yksi asia palautui takaisin normaaliksi: raitioliikenne palasi nimittäin Helsinginkadulle (siirryt toiseen palveluun) (Helsingin kaupunki).

Yle seurasi liikenteen käynnistymistä suorassa verkkolähetyksessä. Lähetys alkoi aamukahdeksan jälkeen pysäkiltä Helsingin Sörnäisistä, ja sen aikana hypättiin myös raitiovaunun kyytiin.

  • Voit katsoa tallenteen lähetyksestä pääkuvaa klikkaamalla. Haastattelussa olivat Destian viestinnästä vastaava Heidi Kekäläinen sekä HSL:n informaatiosuunnittelija Joona Packalén. Toimittajana oli Olli-Pekka Kursi.

Aivan kokonaan raitioliikenne ei Helsinginkadullekaan vielä palautunut: tänään maanantaina reitillä alkoivat liikennöidä linjat 1 ja 8. Sen sijaan linjat 6T ja 7 jatkavat toistaiseksi poikkeusreitillä Sturenkadun kautta, kertoo Helsingin seudun liikenne HSL (siirryt toiseen palveluun).

Jättimäisen remontin aikana Hämeentie muutetaan jalankulkijoille, pyöräilijöille ja joukkoliikenteelle tarkoitetuksi kaduksi. Yksityisautojen läpiajo kielletään, mutta tontille ajo, huolto- ja pelastusajo sekä jakeluliikenne ovat sallittuja.

Läpiajon kieltämisen odotetaan vievän 7 500 autoa pois Hämeentieltä jonnekin muualle.

Tältä näytti, kun Hämeentien remontti alkoi viime vuoden alussa.

Remontin pääurakoitsijan Destian viestinnästä vastaava Heidi Kekäläinen kuvaili Ylen verkkolähetyksessä koko hankeympäristöä poikkeukselliseksi: se sijaitsee keskellä Helsingin kantakaupunkia. Hän laski, että hanke on vaikuttanut päivittäin noin 50 000–100 000 ihmisen arkeen, kun huomioidaan sekä alueella asuvat että siellä liikkuvat.

Kekäläisen mukaan palautetta tulee päivittäin, suurelta osin kuitenkin myönteistä.

Helsinginkadulla ja muutenkin Sörnäisissä tehdään vielä jonkin verran viimeistelytöitä. Esimerkiksi pyöräilijöiden reitit avataan myöhemmin, Kekäläinen sanoi.

Hän totesi, että urakassa haasteita ovat olleet sijainti keskellä tiivistä asuinaluetta mutta myös esimerkiksi alueen iäkäs putkisto: vanhin vesiputki Hämeentien alla on yli 130-vuotias. Joissain kohdin vanhan putkiston sijaintitiedoissa on ollut epävarmuutta, Kekäläinen havainnollisti.

Vesiputkien lisäksi remontissa on tarkoitus uusia myös viemäreitä sekä sähkö-, kaasu- ja kaukolämpöputkia. Maan päällä muun muassa uusitaan raitiotien kiskot sekä kunnostetaan Sörnäisten metroaseman katto.

Remontin on tarkoitus valmistua loppuvuoden aikana.

Hämeentien työmaa-alue, Helsinki
Yle Uutisgrafiikka

Lue lisää:

Hämeentien remontti toi ruuhkia Helsinkiin – Iltapäivällä poliisi painoi vihreää valoa, ja liikenne sujuvoitui

Lue seuraavaksi