Kemissä on valmistunut 11 miljoonan sopeutuslista – keinoina muun muassa lomautukset, veronkorotukset ja koulu- ja päiväkotiverkon sopeutus

Kemin kaupunginhallitus on hyväksynyt lähes sadan kohdan talouden sopeutusohjelman.

Suurimmasta osasta yksittäisistä talouden tasapainottamistoimista ei ole vielä tehty päätöstä, vaikka ohjelma on hyväksytty. Kuva: Antti Heikinmatti / Yle

Kemissä on laadittu yhdentoista miljoonan euron talouden sopeutuslista. Toimenpiteitä listalla on yhteensä lähes sata.

Vähintään miljoonan euron keinoja ovat konserniyhtiöiden omistuspohjan laajentaminen (miljoonia euroja), henkilöstön lomautukset ja lomarahojen vaihtaminen vapaaksi (1–2 miljoonaa), veronkorotukset (1 miljoona) sekä koulu- ja päiväkotiverkon sopeuttaminen (1 miljoona).

Merkittäviä vaikutuksia arvioidaan olevan myös esimerkiksi henkilöstön muuntokoulutuksella, jolla ohjataan resursseja opetuksesta ja varhaiskasvatuksesta sote-palveluihin.

Henkilöstömenoissa säästöjä tavoitellaan myös sairauslomien ja säästövapaiden kertymisen vähentämisellä.

Kulttuurimenojen säästölistalla on edelleen kaupunginorkesterin lakkauttaminen, minkä säästöpotentiaaliksi on laskettu 230 000 euroa vuodessa.

Suurimmasta osasta säästöehdotuksia ei ole tehty vielä päätöksiä, mutta kaupunginhallitus kuitenkin hyväksyi sopeuttamisohjelman eilen.

– Ohjelman toimeenpano käynnistetään niiden toimenpiteiden osalta, jotka ovat viranhaltijoiden päätettävissä välittömästi. Osasta toimenpiteistä päättää viranhaltijavalmistelun jälkeen kaupunginhallitus, lautakunta tai kaupunginvaltuusto, kirjoitetaan kaupungin tiedotteessa.

Esimerkiksi veronkorotuksista päätetään talousarvion käsittelyn yhteydessä. Koulu- ja päiväkotiverkosta on tarkoitus päättää syksyllä.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)
Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).
Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).