1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Petäjävesi

Petäjäveden kirkko sai kymmenien tuhansien eurojen kehittämistuen – tarkoituksena kehittää maailmanperintökohteen esittelytiloja

Avustus käytetään Struven kolmiomittausketjun kanssa yhteistyössä suunniteltavaan Keski-Suomen maailmanperintöinfoon sekä digitaaliseen opastuskonseptointiin.

Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Yksi Unescon maailmanperintökohteista, Petäjäveden vanha kirkko, on saanut 30 000 euron tuen opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Avustus on määrä käyttää maailmanperintökohteiden esittelytilojen kehittämiseen.

Petäjävedelle on hahmoteltu jo vuosia niin sanotun vierailukeskuksen rakentamista Petäjäveden vanhan kirkon tuntumaan.

Vierailukeskusrakennukselle on jo olemassa suunnitelma ja nyt saadulla avustuksella palkataan näyttelyarkkitehti suunnittelemaan vierailukeskuksen näyttelytiloja ja toiminnallisuuksia. Vierailukeskuksen eli Keski-Suomen maailmanperintöinfon sisätiloissa on tarkoitus jakaa tietoa ja esitellä sekä Petäjäveden vanhaa kirkkoa että Struven ketjua.

Myös Keski-Suomen halki kulkeva Struven kolmiomittausketju on maailmanperintökohde. Yksi ketjun kuudesta Suomen pisteestä eli Oravivuoren piste sijaitsee Jyväskylän Korpilahdella. Struven kolmiomittausketju oli oman aikansa GPS ja se ulottuu Pohjoiselta jäämereltä Mustallemerelle saakka

Tulevaisuudessa maailmanperintökohteita voitaisiin esitellä saman katon alla Keski-Suomen maailmanperintöinfossa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön 80 000 euron suuruisen erityisavustuksen kulttuurimatkailun kehittämiseen sai myös Alvar Aalto Säätiö. Se kehittää Alvar Aalto -matkailureittiä ja kestävän matkailun toimitaohjelmaa.