Lastensuojeluilmoitukset vähentyneet koronan aikana Porissa ja Raumalla

Lastensuojelusta arvioidaan, että poikkeustilan aikana syntyneet ongelmat tulevat esille viipeellä.

lastensuojeluilmoitukset
Lastensuojelun lakikirja
Lastensuojeluilmoitukset ovat vähentyneet Satakunnan isoimmilla paikkakunnilla koronan aikana.Päivi Leppänen / Yle

Porin perusturvan ja Rauman alueilla lastensuojeluilmoitusten määrä on vähentynyt koronapoikkeustilan aikana.

Raumalla tehdään kuukaudessa normaalisti keskimäärin runsaat 90 ilmoitusta. Nyt ilmoituksia on ollut 15 prosenttia vähemmän.

Porin perusturvassa eli Porissa, Ulvilassa ja Merikarvialla ilmoituksia on kuukaudessa keskimäärin 120–140. Määrä on nyt jonkin verran vähentynyt.

Raumalla kiireellisten sijoitusten määrä on noussut. Normaalisti niitä tehdään yksi kuukaudessa, mutta nyt niitä on ollut kuukaudessa kolme. Taustalla on vanhempien päihteiden käyttö. Porissa kiireellisten sijoitusten määrä on ollut tavallista pienempi.

Tilanne Satakunnassa on toisenlainen kuin esimerkiksi Pohjanmaalla. Ylen tietojen mukaan Seinäjoella lastensuojeluilmoitusten määrä on kasvanut, Vaasassa ja Keski-Pohjanmaalla pysynyt aiemmalla tasolla.

Etäopetuksessa vähemmän ilmoituksia

Sekä Rauman että Porin lastensuojelusta arvioidaan, että lastensuojeluilmoitusten väheneminen johtuu koulujen etäopetuksesta ja päivähoidossa olevien lasten määrän pienemisestä sekä myös lasten muiden kontaktien vähenemisestä.

Normaalisti ilmoituksista merkittävä osa tulee kasvatusalan ammattilaisilta.

Porin perusturvan lastensuojelun johtava sosiaalityöntekijä Liisa Hannula arvioi, että ilmoitusten määrä todennäköisesti kohoaa, kun koulut ja päivähoito palaavat normaaliarkeen. Tällä hetkellä osa ongelmista jää piiloon.

Rauman sosiaalipalvelujen johtaja Leena Kivimäki sanoo, että erityisesti alkoholinkäytöön liittyvät ongelmat kuten lähisuhdeväkivalta vaikuttavat lisääntyneen koronan aikana.

Porin Liisa Hannula sanoo, että poikkeustilan vaikutuksia on kuitenkin mahdoton vielä arvioida kokonaisuutena.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus