Ranskan pääministeri: Koulut avataan toukokuussa, kokoontumisrajoitukset pysyvät voimassa

Yhteiskunnan avaaminen auttaisi romahtamassa olevaa taloutta, mutta avaaminen perutaan, jos tauti alkaa jälleen levitä.

Ranska
Ranskan pääministeri Édouard Philippe
Ranskan pääministeri Édouard PhilippeNiviere David / EPA

Ranskan pääministeri Édouard Philippe on esitellyt maan parlamentille suunnitelman yhteiskunnan vaiheittaiseksi avaamiseksi koronaepidemian helpottaessa.

Ranskan hallituksen nykyisen suunnitelman mukaan kansalaisten ja yritystoiminnan rajoittaminen päättyy 11. toukokuuta. Jo tätä ennen, 7. toukokuuta hallitus aikoo määrätä, asetetaanko tietyille alueille muita tiukempia määräyksiä.

Philippen esityksen mukaan lastentarhat ja perusasteen koulut avattaisiin 11. toukokuuta. Toisen asteen koulut aloittaisivat toimintansa asteittain 18. toukokuuta alkaen. Avaaminen alkaisi niissä osissa maata, joissa koronaviruksen vaikutukset ovat pienimmät.

Varsinkin pienten lasten luokissa oppilaat pyritään pitämään 10 hengen ryhmissä. Jos koulujen tilanpuutteen takia ryhmiin jakaminen tuottaa ongelmia ja lapsien määrää pitää rajoittaa, Philippe kehotti suosimaan esimerkiksi sairaanhoitohenkilökunnan ja opettajien lapsia.

Toisen asteen opiskelijoiden tulee käyttää koulussa suojamaskeja. Myös julkisessa liikenteessä kaikkien matkustajien on suojattava kasvonsa, Philippe totesi,

Korkea-asteen oppilaitosten avaamisesta tehdään päätös toukokuussa. Avaaminen voisi olla mahdollista kesäkuun alkupuolella.

Ranskan kaupat ja torit voivat alkaa toimia normaalisti 11. toukokuuta alkaen. Pariisin metro voi toimia 70 prosentin kapasiteetilla. Ravintolat ja baarit pidetään kuitenkin toistaiseksi suljettuina.

Philippen mukaan Ranskan talouden on päästävä toimimaan useita viikkoja kestäneen sulun jälkeen. Hän totesi kuitenkin, että yhteiskunnan avaaminen voidaan keskeyttää, jos koronavirus alkaa jälleen levitä.

Yli 10 ihmisen kokoontumiset ovat edelleen kiellettyjä niin ulkosalla kuin sisätiloissa.

Ei kulkulupia

Ranskassa on ollut voimassa sääntö, jonka mukaan ulkona liikkumiselle on pitänyt anoa erityinen lupa. Tämä sääntö poistuu 11. toukokuuta, Philippe sanoi. Poikkeuksena ovat yli sadan kilometrin pituiset matkat.

Samaan aikaan pienet museot voivat avata ovensa. Suurten museoiden kohdalla avaamisaikaa ei voida vielä sanoa.

Pääsy Ranskan uimarannoille sallitaan kesäkuun alusta lähtien.

Jalkapallokautta 2019/20 ei pelata loppuun, pääministeri määräsi. Ammattilaisjalkapallo voi käynnistyä seuraavan kerran syyskuussa uudelle kaudelle. Sama koskee kaikkea muutakin ammattilaisurheilua.

Pääministeri lupasi, että koronaviruksen testauskapasiteettia on maassa riittävästi. Hän kehotti ihmisiä myös jatkamaan etätöiden tekemistä.

Ranskan parlamentti keskustelee ja äänestää hallituksen esityksistä.

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Turistien epäillään livahtavan öisin Ruotsista Norjaan, Intiassa ylittyi 600 000 tartunnan raja, 13 000 ihmistä hakenut Kelalta tartuntatautipäivärahaa

Lähteet: Reuters, AFP

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus