1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. A-studio

Yritysjohtajat pelkäävät protektionismin pahentavan koronan kriisiyttämää taloustilannetta: ”Hyvin nopeasti jokainen maa rupesi katsomaan vain omaa asiaansa”

Fortumin toimitusjohtaja moittii Euroopan unionia siitä, ettei se ole osoittanut hyvää toimintakykyä tilanteen hoidossa.

Kestävätkö suuryritykset koronaiskun?
Kestävätkö suuryritykset koronaiskun?

Suomalaiset yritysjohtajat nostivat Ylen A-studiossa protektionismin yhdeksi suurimmista huolenaiheista talouden kannalta, kun koronakriisistä etsitään ulospääsyä. Protektionismilla tarkoitetaan kotimaisten tuottajien suojelemista torjumalla ulkopuolista kilpailua.

Fortumin toimitusjohtaja ja Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Pekka Lundmark kertoi olevansa erittäin huolestunut kasvavasta protektionismista, joka alkoi ilmetä heti koronakriisin alettua.

– Hyvin nopeasti tilanne meni siihen, että jokainen maa rupesi katsomaan vain omaa asiaansa.

Lundmark moitti Euroopan unionia siitä, ettei se ole osoittanut hyvää toimintakykyä tilanteen hoidossa. Jatkossa hän toivoisi parempaa kansainvälistä yhteistyötä.

– Ilman muuta olisi hyvä asia, että Euroopan laajuisesti pystyttäisiin päättämään rajoitustoimien keventämisen aikataulusta, mutta ei siitä ole minkäänlaisia merkkejä olemassa.

UPM:n toimitusjohtaja odottaa toimia poliitikoilta

Myös metsäyhtiö UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen sanoi A-studiossa protektionismin olevan suuri riski Suomen vientivetoiselle taloudelle.

– On suomalaisen vientiteollisuuden ja liike-elämän avainasia, että protektionistista tilannetta ei tule.

Pesonen muistuttaa, että vaikka taloudet pysyisivät auki Euroopan sisällä, voi Aasiassa tai Yhdysvalloissa lisääntyvä protektionismi aiheuttaa haasteita myös Euroopassa. Hän penää suomalaisilta vaikuttajilta valppautta.

– On äärimmäisen tärkeää, että suomalaiset poliitikot ja vaikuttajat tekevät töitä sen eteen, että [talouksia] avattaisiin samalla rytmillä ja huolehdittaisiin, että ei tule protektionistista toimintaa. Siinä on oltava äärimmäisen herkkä.