Eksoten tarkastuslautakunnan ja arviointipäällikön toiminnan laillisuus siirtyy Eksoten valtuuston päätettäväksi – valtuusto voi nimittää tilapäisen valiokunnan selvitystyöhön

Eksoten valtuusto on koolla seuraavan kerran kesäkuussa, jolloin sen on mahdollista nimittää tilapäinen valiokunta ja antaa sen selvittää, ylittivätkö Eksoten tarkastuslautakunta ja arviointipäällikkö toimivaltansa Marja-Liisa Vesterisen asemaa arvioitaessa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (EKSOTE)
Marja-Liisa Vesterinen
Eksoten hallituksen entisen puheenjohtajan Marja-Liisa Vesterisen tutkintapyyntöön liittyviä selvityksiä saattaa jatkaa tilapäinen valiokunta, jos Eksoten valtuusto päättää perustaa sellaisen.Kari Saastamoinen/Yle

Eksoten tarkastuslautakunnan ja arviontipäällikön toiminnan laillisuuden arvioinnista päättäminen siirtyy Eksoten valtuustolle.

SDP:n Liisa Terävä esitti tiistai-illan Eksoten valtuuston kokouksessa, että entisen hallituksen puheenjohtajan Marja-Liisa Vesterisen tutkintapyyntöön liittyviä selvityksiä on jatkettava tilapäisen valiokunnan voimin.

Terävän lisäksi esityksen on kirjoittanut kuusi muutakin valtuutettua. He haluavat tietää esimerkiksi, kuuluuko tarkastuslautakunnan toimivaltaan tutkintapyynnön liitteenä olleiden tapausten tai esimerkkien oikeudellinen arviointi ja onko tarkastuslautakunnalla oikeus oikeudellisen arvioinnin tekemiseen julkaisemiensa asiakirjojen perusteella, myös menneiden eli yli kuuden vuoden takaisten aineistojen pohjalta. He haluavat myös selvittää ulkopuolisen lakitoimiston käyttöä.

Eksoten valtuusto on seuraavan kerran koolla kesäkuussa, jolloin sen on mahdollista nimittää tilapäinen valiokunta ja antaa sen selvittää, ylittyvätkö Eksoten tarkastuslautakunta ja arviointipäällikkö toimivaltansa, kun ne panivat vireille Vesterisen asemaa koskevan tutkintapyynnön poliisille.

Tarkastuslautakunnan ja arviointipäällikön tulisi nauttia Eksoten valtuuston luottamusta tai niillä voi olla edessään ero.

Eksoten entisen puheenjohtajan Marja-Liisa Vesterisen tutkintapyyntöön on ottanut kantaa muun muassa Kuntaliitto, jonka mukaan tarkastuslautakunta ei olisi saanut tehdä tutkintapyyntöä Marja-Liisa Vesterisen toimista Eksotessa.