1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruoantuotanto

Kouluruoka voi valmistua lähivuosina kahdessa isossa keittiössä Kokkolassa – Myös ruuan kylmävalmistusta lisätään

Kokkola hakee keskittämisellä kustannusten säästöä.

Kokkola suunnittelee lisäävänsä myös ruuan kylmävalmistusta. Kuva: Marie Söderman / Yle

Kokkola on keskittämässä ruuan valmistuksen kahteen isompaan tuotantokeittiöön.

Sivistyslautakunta hyväksyi ruuan valmistuksen tulevaisuutta pohtineen työryhmän esityksen tiistaina. Sen mukaan Kokkolan ruuantuotantoa kehitetään kahden tuotantokeittiön mallilla. Asia menee seuraavaksi kaupunginhallituksen puntaroitavaksi.

Asiaa pohtinut työryhmä esittää, että parin vuoden kuluttua rakennettavaan Piispanmäen monitoimitaloon tulisi suuri tuotantokeittiö. Siellä valmistuisi päivittäin noin 3 000 ateriaa. Lisäksi toisen tuotantokeittiön tarve ja sijoituspaikka selviäisivät lähivuosina.

Nykyisin ruokaa valmistetaan kouluille ja päiväkodeille pääosin yhdeksässä aluekeittiössä, joista se kuljetetaan lämpimänä eteenpäin.

Jatkossa myös ruuan kylmävalmistusta aiotaan lisätä ja osa ruuasta valmistuisi Cook and chill -menetelmällä.

Siinä ruoka valmistellaan, kypsennetään ja jäähdytetään nopeasti. Syöjille ruoka lämmitetään uudestaan. Kylmävalmistuksessa taas ruoka esivalmistellaan tuotantokeittiössä ja kypsennetään valmiiksi esimerkiksi koulun keittiössä.

Kahdella isolla yksiköllä Kokkola yrittää vähentää kustannuksia ja myös ruuan kuljetusta. Uudistus toteutettaisiin vaiheittain 7–8 vuoden aikana.