Finnairin tulos 91 miljoonaa pakkasella, yhtiö tekee tappiota nyt 2 miljoonaa euroa päivässä – valtio valmistelee osallistumista pääomittamiseen

Lomautuksia joudutaan todennäköisesti jatkaman myös kesän jälkeen.

Finnair
Kuvassa on Finnairin lentokone, jonka moottorit on peitetty pusseilla pölyn ja roskan välttämiseksi.
Finnairin tiedotteessa sanotaan matkustajamäärän laskeneen tammi-maaliskuussa reilun 15 prosenttia.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Lentoyhtiö Finnair julkisti vuoden ensimmäisen (siirryt toiseen palveluun)osavuosikatsauksensa. Lentoyhtiö kertoo, että sen liikevaihto, matkustajamäärä ja vertailukelpoinen liiketulos laskivat merkittävästi koronaviruksen vaikutuksen takia.

Liikevaihto laski 16 prosenttia vuoden takaisesta ja oli 561 miljoonaa euroa. Vertailukelpoinen liiketulos oli tappiolla 91,1 miljoonaa euroa.

– Finnairin vuosi alkoi vahvasti, tammikuu sujui odotuksia selvästi paremmin, mutta helmikuusta alkaen koronavirus käänsi liikevaihdon suunnan dramaattisella tavalla, jolle ei löydy vertailukohtaa koko kaupallisen lentoliikenteen satavuotisesta historiasta, yhtiön toimitusjohtaja Topi Manner kertoo tiedotteessa.

Yhtiö arvioi, että koko seuraavankin vuosineljänneksen ajan jokaisena päivänä tehdään tappiota kaksi miljoonaa euroa, koska lennot on vedetty koronatilanteen vuoksi minimiin. Finnair myös arvioi, että lentoliikenne alkaisi elpyä vaiheittain heinäkuun 2020 alusta eteenpäin. Koronavirusta edeltävälle tasolle se pääsisi kuitenkin vasta kahden tai kolmen vuoden ajassa, arvio jatkuu.

Yhtiö on aiemmin alkuvuodesta antanut kaksi tulosvaroitusta ja kertonut koko henkilöstönsä lomautuksista. Lomautukset alkoivat pääosin huhtikuussa, ja nyt näyttää todennäköiseltä, että lomautuksia joudutaan jatkamaan myös kesän jälkeen. Finnairin viestintäpäällikkö Päivyt Tallqvistin mukaan vielä ei ole tiedossa tarkka päivämäärää, jolloin asiasta kerrotaan enemmän.

Suunnitteilla osakeanti 500 miljoonan euron arvosta

Yhtiö kertoo, ettei se aio maksaa vuoden 2019 osinkoja. Sen sijaan yhtiö suunnittelee 500 miljoonan euron arvoista osakeantia, koska yhtiö ilmaisee haluavansa varmistaa, "että koronaviruksen aiheuttamasta iskusta huolimatta olemme kilpailukykyinen lentoyhtiö myös tulevaisuudessa".

Valtioneuvoston kanslia tiedotti heti (siirryt toiseen palveluun)Finnairin perään tukevansa Finnairin suunnitelmia osakeannista. Tiedotteessa sanotaan, että talouspoliittinen ministerivaliokunta on puoltanut, että eduskunnalle annetaan ylimääräinen lisätalousarvioesitys, jolla katettaisiin valtion osallistuminen Finnairin pääomittamiseen.

Tuloksessa ilmenee erikoinen yksityiskohta. Polttoaiekustannukset nimittäin laskivat Finnairin mukaan vain noin prosentin vuoden takaiseen verrattuna, vaikka lentoja karsittiin isolla kädellä. Yhtiön mukaan polttoaineen hintojen vaikutus kumosi lähes kokonaan kulutuksen vähentämisestä aiheutuneen vaikutuksen.

Finnairin pörssikurssi oli heti pörssien avauduttua yli 10 prosentin laskussa.

Lue myös:

Hallitus tukee Finnairia – suunnitteilla 600 miljoonan euron valtiontakaus