1. yle.fi
  2. Uutiset

Myös kunnat tukevat yrityksiä monella tavalla korona-aikana –Pohjois-Pohjanmaalla raha-avustusta tai lainaa saa vain kuudelta kunnalta

Kalajoki on tuplannut vuotuisen yrityksille jaettavan tuen 50 000 euroon ja suunnittelee vielä 200 000 euron lisäystä.

yritystuet
Kuvassa seteleitä viuhkana
Liminka on tällä hetkellä yksi niistä harvoista kunnista, jotka ovat jo päättäneet antaa määrärahaa paikallisten yritysten suoraan tukemiseen korona-ahdingossa. Nivalassa rahaa lainataan, ja tiettyjen ehtojen täyttyessä yritys voi pitää puolet siitä kehittämistukena.Pxhere CC0

Vain puolenkymmentä Pohjois-Pohjanmaan kuntaa myöntää yrityksille raha-avustusta tai lainaa valtakunnallisten korona-ajan tukimuotojen lisäksi. Tämä käy ilmi Ylen kunnille tekemästä kyselystä.

Kunnat ovat varanneet budjetteihinsa rahaa tätä varten 100 000–500 000 euroa.

Liminka myöntää suoraa rahallista tukea korona-ahdinkoon. Nivalassa taas korottomasta lainasta joutuu maksamaan takaisin vain puolet, jos yritys ei lomauta väkeään.

Kuusamo, Raahe ja Siikajoki lainaavat korona-ahdingossa oleville yrityksille tarvittaessa rahaa kehitysyhtiöidensä kautta.

Kalajoella on jo olemassa pieni vuosittainen yrityksille jaettava tuki: yritykset ovat voineet hakea avustusta 25 000 euron potista. Kaupunki on kaksinkertaistanut myönnettävän summan tänä keväänä.

Lisäksi Kalajoella suunnitellaan erillistä 200 000 euron lisämäärärahaa korona-ahdingon helpottamiseksi.

Myöntämiskriteerit aiotaan laatia uusiksi, jotta eräänlaiset väliinputoajayritykset voisivat saada myös tukea.

– Sellaisia yrityksiä, joissa yrittäjän lisäksi on osa-aikainen työntekijä, mutta ei ole työtuntien vähyyden vuoksi edellytyksiä esimerkiksi Ely-keskuksen tukeen. Jonkin verran on myös yrityksiä, joissa yrittäjyys ei ole päätoimista, kertoo Kalajoen kaupungin elinkeinojohtaja Miia Himanka.

Kunnilla muitakin tukemiskeinoja

Rahallisen avun lisäksi kunnilla on muitakin keinoja tukea yrityksiään. Yleisin tapa on antaa kunnassa sijaitseville yrityksille vuokranmaksun lykkäystä tai vuokrahuojennusta. Näin kertoo tekevänsä suurin osa Pohjois-Pohjanmaan kunnista.

Ostovoimaa kertoo tukevansa puolet maakunnan kunnista: tämä tarkoittaa esimerkiksi hankintojen kohdentamista oman alueen yrityksille, nopeutettua ostolaskujen maksua sekä yrityksille maksuajan antamista.

Myös neuvontaa on tehostettu ja markkinontiapua annetaan: kaksi kolmasosaa Pohjois-Pohjanmaan kunnista kertoo auttavansa yrityksiä tällä tavoin. Lisäksi usealla kunnalla on kiinteä yhteys yrityksiin.

Esimerkiksi Iissä soitetaan kaikki kunnan yritykset läpi ja varmistetaan, että niillä on tietoa valtakunnallisesti jaettavien tukien saatavuudesta.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi