1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. huumeet

Huumekauppiaat kiertävät koronarajoituksia suomalaisen ruokalähettipalvelun vaatteilla Israelissa – Wolt: Kaikkia väärinkäytöksiä mahdoton estää

Woltin viestintäjohtajan mukaan yhtiön paikallinen tiimi on auttanut Israelin poliisia selvittämään yhden tapauksen.

huumeet
Mies seisoi tien reunassa holokaustin muistopäivänä Tel Avivissa.
Mies vietti hiljaista hetkeä ylikulkusillalla holokaustin muistopäivänä Tel Avivissa 21. huhtikuuta 2020. Päivän viralliset juhlallisuudet oli peruttu koronaviruksen takia.Abir Sultan / EPA

Israelin talouskeskuksessa Tel Avivissa suomalaisen ruokalähettipalvelu Woltin asuun pukeutunut kulkija saattaa kuljettaa asiakkaille hummuksen, falafelien, chicken tikka masalan tai pizzan sijaan kannabista ja kokaiinia.

Kaupungin huumekauppiaat ovat alkaneet naamioitua Woltin vaatteisiin kiertääkseen koronaviruksen leviämisen takia asetettuja liikkumisrajoituksia, kertoo israelilainen uutissivusto YnetNews (siirryt toiseen palveluun).

Johns Hopkins -yliopiston mukaan Israelissa oli keskiviikkona vahvistettu vajaat 15 800 koronatartuntaa. Viruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin oli kuollut 212 ihmistä.

Peitenimeä Avi käyttävä huumekuriiri sanoi aiemmin huhtikuussa Ynetille, että Woltin univormu päällä voi kuljettaa huumeita ilman riskiä kiinnijäämisestä.

Avi kertoi työskennelleensä aiemmin Woltin lähettinä, mutta ryhtyneensä myymään huumeita, kun Israeliin julistettiin liikkumisrajoituksia koronan takia.

Miehen mukaan kyseessä on uusi bisnesmahdollisuus, koska koronavirus on lisännyt huumeiden kysyntää.

– Useimmat lähetit toimittavat kannabista, mutta jotkut tuovat jopa kokaiinia. Työvaatteet päällä voi ajella ympäriinsä kokaiinia hallussaan, eikä toiminta kiinnosta poliisia, Avi sanoi Ynetille.

Wolt-lähetti kuljettaa ruokaa helmikuussa Kööpenhaminassa.
Wolt-lähetti kuljetti ruokaa helmikuussa 2020 Kööpenhaminassa Tanskassa. Kuvituskuva.Francis Joseph Dean / AOP

Avi kehuskeli, että hänen tulonsa ovat nousseet huomattavasti laittomien kuljetusten myötä. Hän kertoi tienaavansa sata sekeliä eli noin 26 euroa jokaisesta kannabistilauksesta, joita hän toimittaa kymmeniä päivässä.

Valenimellä Ahmad esiintyvä huumekauppias kertoi Ynetille, että monet diilerit naamioituvat Woltin läheteiksi. Hänen mukaansa osa huumekuriireista työskentelee Woltille ja muut joko varastavat tai ostavat yhtiön univormun itselleen.

YnetNewsin mukaan Woltin työvaatteille on jo syntynyt pimeät markkinat Israelissa. Eräs lähetti kertoi sivustolle, että hänelle oli tarjottu tuhat sekeliä eli noin 260 euroa Woltin vaatteista.

Wolt on selvittänyt ongelmaa poliisin kanssa

Woltilla on Israelissa useita tuhansia lähettikumppaneita. Yhtiön viestintäjohtaja Heini Vesander kertoo sähköpostin välityksellä Ylelle, että yhtiön on vaikea varmistaa, mihin jokaisen lähetin Wolt-varusteita käytetään.

– Yllätyimme luonnollisesti Israelin tapauksista, Vesander sanoo.

Vesanderin mukaan Woltin tiedossa on yksi varma tapaus, jossa Woltin varusteita käyttänyt henkilö on myynyt kannabista Israelissa. Henkilö ei ole Wolt-lähetti.

Kuvassa on israelilainen poliisi ja auto.
Tel Avivin poliisi valvoi kaupungin suljettuja pääteitä 30. maaliskuuta 2020. Tuolloin Israelissa oli vahvistettu noin 4 700 koronavirustartuntaa.AOP

Vesander kertoo, että Israelin poliisi selvitti tapauksen yhteistyössä Woltin paikallisen tiimin kanssa.

– Kyseinen ihminen on varastanut tai muuten hankkinut käyttöönsä Wolt-varusteita voidakseen liikkua kaupungissa, jossa on voimassa tiukkoja yleisiä liikkumisrajoituksia, mutta jossa lähetit saavat liikkua ulkona, Vesander sanoo.

Viestintäjohtajan mukaan muitakin yhtiön varusteisiin sonnustautuneita ihmisiä on epäilty laittomien päihteiden myynnistä. Woltin tietojen mukaan poliisi ei ole kuitenkaan aloittanut tutkintaa näistä tapauksista.

– Uskomme, että ihmiset ymmärtävät, mikä ero on ruoan kuljettamisella varsinaisena Wolt-lähettinä ja sillä, että ulkopuolinen ihminen hankkii käyttöönsä Wolt-varusteita ja myy marihuanaa.

Yhtiö seuraa jatkossa tarkemmin varusteidensa käyttöä

Heini Vesander sanoo, että jos Woltin lähettikumppani paljastuu laittomien päihteiden myyjäksi, niin kyseessä on välitön peruste purkaa yhteistyösopimus.

– Meillä ei toistaiseksi ole tietoa, että yksikään syytöksistä kohdistuisi ihmiseen, joka on todistettavasti Woltin lähettikumppani.

Vesander kertoo, että Israelin tapausten tultua heidän tietoonsa Wolt aloitti prosessin, jolla yhtiö pyrkii seuraamaan paremmin, miten Wolt-varusteita käytetään.

– Kaikkia väärinkäytöksiä on kuitenkin käytännössä mahdoton estää, sillä lähettejä on 22 toimintamaassamme yhteensä yli 20 000.

Vesanderin mukaan Woltin tietoon ei ole tullut muista maista tapauksia, joissa huumekauppiaat olisivat hyödyntäneet toiminnassaan yhtiön varusteita.

Myös kansainvälinen poliisijärjestö Interpol kertoo, että rikolliset käyttävät ruoan toimituspalveluita huumeiden ja muiden laittomien tavaroiden kuljetukseen maissa, joissa liikkumista on rajoitettu koronan takia.

Interpol kertoo saaneensa ilmoituksia Britanniasta, Espanjasta, Irlannista ja Malesiasta, että ruokalähetit ovat kuljettaneet kokaiinia, ekstaasia, ketamiinia ja kannabista.

Helsingin poliisin viestintäasiantuntija Anniina Tourunen kertoo Ylelle, että Helsingissä ei ole havaittu toimintaa, jossa rikolliset hyödyntävät ruokalähettipalvelujen vaatteita välttääkseen poliisin huomiota.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi