1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matkailu

Lapin matkailu ajoi maaliskuussa huippuvauhdista seinään: 10 prosentin kasvuvauhti lässähti, turisteista lähti 40 prosenttia

Lapin matkailussa odotettu kasvusesonki on muuttunut monissa yrityksissä selviytymistaisteluksi.

Kittilän Levillä oli autiota huhtikuun alussa. Kuva: Annu Passoja / Yle

Lapin matkailun vauhdikkaasti alkanut vuosi pysähtyi maaliskuussa kuin seinään. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan rekisteröidyt yöpymiset Lapin majoitusliikkeissä pienenivät 40 prosenttia vuoden takaisesta.

Koko maassa yöpymiset laskivat maaliskuussa vielä rajummin, 47 prosenttia, eli miltei puoleen viime vuoden vastaavaan aikaan. Vielä tammi-helmikuussa yöpymiset olivat Lapissa 10 prosentin ja koko maassa vajaan kahdeksan prosentin kasvussa.

Matkailun ahdingon takana on koronaviruspandemia ja sen myötä asetetut matkustusrajoitukset. Koska maan rajat on laitettu kiinni, etenkin ulkomaalaisten yöpymiset ovat vähentyneet.

Korona vei Lapin matkailun kevätsesongin arvosta ainakin sata miljoonaa euroa, arvioi Lapland Hotels -ketjun ja Lapin Safarit omistava Pertti Yliniemi aiemmin huhtikuussa. Erityisesti monille suljettujen hiihtokeskusten pienyrityksille tämä kevät on koettelemusten aikaa.

Koko maassa oli maaliskuussa vajaat 990 000 rekisteröityä yöpymistä, joista Lapista lähes 248 000.

Kun lasketaan yhteen tammi–maaliskuu, koko maassa yöpymiset ovat vähentyneet 12,5 prosenttia ja Lapissa 8,5 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta. Tammi–maaliskuussa Suomessa oli 4,5 miljoonaa rekisteröityä yöpymistä, josta Lapin osuus oli runsas miljoona yöpymistä.

Tilastokeskuksen luvuissa ovat vain rekisteröityneet hotellit, motellit ja muut majoituspaikat.

Lue myös:

Kysyimme, miten korona muuttaa matkailua tänä kesänä Suomessa – ihmiset haluavat paikkoihin, joissa on "väljää"