1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Meyer Turku Oy

Poliitikot peräänkuuluttavat tukea Meyerin Turun telakalle – työkalupakissa suorat sijoitukset ja valtion projektit telakalle

Turun telakka ilmoitti eilen 450 työntekijän irtisanomisesta ja 900 henkilön lomautuksesta tai osa-aikaistamisesta.

Mein Shiff 2 laskettiin Turussa vesille 1.6.2018. Kuva: Petra Ristola / Yle

Koronavirus on osunut risteilyteollisuuteen rajusti, minkä myötä myös risteilijöitä rakentavat telakat ovat joutuneet vaikeuksiin. Meyer Turku kertoi eilen rajujen yt-toimien aloittamisesta.

Varsinaissuomalaiset poliitikot ovat ottaneet kantaa Turun telakan tulevaisuuteen. Vasemmistoliiton kansanedustaja Johannes Yrttiaho kertoi tiistai-iltana jättävänsä hallitukselle ja elinkeinoministeri Mika Lintilälle kysymyksen Turun telakan tulevaisuudesta.

– Kysyn niiden toimenpiteiden perään, mitä valtio aikoo tässä tilanteessa tehdä. Yritystukien hanat on avattu nopeasti, mutta osumatarkkuus on ollut valitettavan heikko. Nyt kun kysymys on suoraan työpaikoista, niin toivoisin että elinkeinoministeri Lintilä aktivoituisi ja ottaisi asian vakavasti, Yrttiaho sanoo.

Hän vaatii valtiolta, Turun kaupungilta ja Meyeriltä toimia työpaikkojen pelastamiseksi. Hän ehdottaa että osapuolet istuisivat samn pöydän ääreen pohtimaan jatkoa.

Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio toivoi Twitterissä yt-ilmoituksen jälkeen Finneveran tukea ja mahdollisia valtion projekteja telakalle.

– Täytyy olla valmis siihen, että valtio tukee telakkaa vaikeimman ajan yli. Ensin katsotaan löytyykö valtiolta töitä telakalle. Lisäksi valtio voisi tukea telakkaa esimerkiksi Teollisuussijoituksen kautta. Etuna olisi, että Teollisuussijoitus saisi samalla sijoituskohteen osakkeita itselleen, Tavio toteaa.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Uskoa tulevaan löytyy

Poliitikkojen viesteissä kuuluu kaikesta huolimatta usko tulevaan. Johannes Yrttiahon mukaan telakan viime vuosien investoinnit eivät saa valua hukkaan.

– Telakan näkymät ovat olleet parhaat miesmuistiin, siksi Meyerin tiistainen ilmoitus on monelle shokki. Risteilymarkkinan hiljeneminen on kuitenkin luonteeltaan tilapäinen, siksikään tehtyjä panostuksia ei pidä heittää hukkaan, Yrttiaho sanoo tiedotteessaan.

Ville Tavion mielestä Meyerin rajuista toimista huolimatta yritys vaikuttaa olevan omistajana vastuullinen.

– Uskon, että kilpailukyky säilyy hyvänä jatkossakin. Eilen annetussa ilmoituksessa todettiin pyrkimys selvitä hiljaisen ajan yli, Tavio sanoo.

Myös Meyer Turku on itse vakuuttanut haluavansa jatkaa laivanrakennustoimintaa Turussa.

– Tämä uusi tilanne pakottaa meidät kivuliaisiin sopeuttamistoimiin, jotta voimme varmistaa risteilylaivojen rakentamisen tulevaisuuden Suomessa, sanoi telakan toimitusjohtaja Jan Meyer eilen yhtiön ilmoitettua yt-toimista.

Kaikki tahot tuntuvat ymmärtävän, että koronaviruksen aiheuttama talousahdinko on ollut telakka-alalle täydellinen musta joutsen.

Lue lisää:

Meyer Turku aloittaa yt-neuvottelut 450 työntekijän irtisanomiseksi

Meyer Turku aloittaa yt-neuvottelut

Financial Times: Carnival Corporation pyrkii hankkimaan miljardien rahoituksen koronakriisissä – Turussa rakenteilla kaksi tytäryhtiöiden laivaa

Juttua päivitetty 12.06: Lisätty Johannes Yrttiahon kommentti kysymyksestä elinkeinoministerille.