Tahkolle uusia luontoreittejä – Mäkiaution rotkon reitti aukeaa kesällä

Uuden maastopyöräilyreitin rakentaminen alkaa kesällä ja Huutavanholman lehtojensuojelualueen kunnostaminen vuoden päästä.

Kuopio
Mäkiaution rotko Kuopion Tahkolla ylhäältä päin kuvattuna.
Tahkolle rakennetaan uusi Mäkiaution rotkon reitti ja laavu.Kuopio-Tahko Markkinointi

Kuopion Tahkolla parannetaan retkeily- ja maastopyöräilymahdollisuuksia.

Alueelle rakennetaan Mäkiaution rotkon reitti ja laavu, ympärivuotinen maastopyöräilyreitti sekä kunnostetaan Huutavanholman lehtojensuojelualueen reittiä. Työt tehdään vuosien 2020–2022 aikana.

– Tahkolla on upeita kohteita, jotka ovat olleet tietyllä tavalla piilossa. Hankkeen avulla saamme nostettua näiden paikkojen profiilia ja rakennettua niistä kaikkien helposti saavutettavia kohteita, kertoo Tahkon Kyläyhdistys ry:n puheenjohtaja Kari Heiskanen Kuopio-Tahko Markkinoinnin tiedotteessa.

Tahkon kyläyhdistyksen käynnistämän hankkeen kustannukset ovat 173 000 euroa, josta 60 prosenttia on EU-rahoitusta.

Mäkiaution rotko

Mäkiaution rotko sijaitsee lähes Tahkon rinteiden huipulla, Panorama Bar & Cafén pohjoispuolella. Sinne kunnostetaan luonnon muotoja ja esteitä mukaillen uusi luontoreitti. Reitti kulkee sekä rotkon pohjalla että sen huipulla, jonne sijoitetaan maastopyörällä ja talvisin moottorikelkalla saavutettava laavu.

Mäkiaution rotkon alueen rakentaminen alkaa keväällä. Laavun arvioidaan valmistuvan juhannukseen mennessä ja kulkuväylien kesä–heinäkuussa.

Ympärivuotinen maastopyöräilyreitti

Tahko Safareiden ylläpitämästä talvipyöräilyreitistä tehdään hankkeessa polkumainen, ympärivuotiseen ajamiseen soveltuva reitti, johon muodostetaan myös uusi yhteys Tahkolahdelta, Tahkon keskustasta. Reitti kulkee Tahkolahden, Simunalahden, Nipasen, Tarpisenmäen ja Hoikkamäen vaihtelevissa maastoissa ja on kokonaisuudessaan noin 20 kilometrin mittainen.

Sen rakentaminen alkaa ensi kesänä.

Huutavanholma

Huutavanholman lehtojensuojelualue on Natura 2000 -kohde. Alueen retkeilyreitti haarautuu ylös näköalatornia ja Pehkubaaria kohden sekä toiseen suuntaan kohti Kettukangasta ja Nipasen vanhoja rinteitä.

Reitille rakennetaan pitkospuita, portaita ja tasanteita. Samalla uusitaan myös puron ylittävä silta sekä linjataan etelään, Kettukankaan suuntaan lähtevän polun jyrkkä kohta uudelleen.

Huutavanholman alueen rakentaminen alkaa kesällä 2021.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus