Hyppää sisältöön

Vapusta tulee viileä, pilvinen ja paikoitellen kostea – lämpötila jää pääosin alle 10 asteen

Varsinkin maan länsiosissa voi tulla sateita.

Vappuna on hyvä varautua sadekuuroihin. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Vappua vietetään viileässä ja paikoitellen sateisessa säässä, kertoo Ylen meteorologi Henri Nyman. Koronarajoitusten kannalta tämä lienee hyvä asia.

Nymanin mukaan Suomeen on pohjoisesta vahvistumassa korkeapaineen selänne. Se tarkoittaa, että vappuyöstä on tulossa kylmä.

Päivisin aurinko lämmittää, mutta Suomen yllä olevan viileän ilmamassan takia taivaalle muodostuu kumpupilvisyyttä, joka täyttää taivaan iltapäivällä.

Vappuaattona voi esiintyä yksittäisiä vesi- tai räntäkuuroja varsinkin maan länsiosissa. Lapissa voi tulla myös lumikuuroja.

– Koko maassa on riski olemassa sadekuuroille, Nyman sanoo.

Lämpötila on vapunaattona länsiosassa maata 5–9 astetta, idässä ja pohjoisessa 2–7 astetta, etelässä 5–7 astetta ja Itä- ja Pohjois-Lapissa nollan vaiheilla.

Vappupäivänä lämpenee hieman

Henri Nymanin mukaan vappupäivänä korkeapaine väistyy Suomen itäpuolelle ja etelänpuoleinen ilmavirta voimistuu. Samalla maahan pyrkii virtaamaan lämpimämpää ilmaa.

Ennusteen mukaan sadealue leviää Ahvenanmaalle vappuaamuksi, länsirannikolle Turun ja Porin alueelle iltapäiväksi ja laajemmin maan länsiosaan illan aikana.

Itä- ja Pohjois-Suomi ovat enimmäkseen poutaisia. Pohjoisimmassa Lapissa voi tulla vesi- tai lumikuuroja.

Nyman kertoo, että vappupäivänä lämpötila on ehkä asteen tai pari korkeammalla kuin vappuaattona. Ennen sateita Pohjanmaalla lämpötila voi nousta kymmeneen asteeseen.

Viikonloppuna sadealue leviää lounaasta mahdollisesti laajemmalle Suomeen. Lämpötila voi hiukan nousta.

.
.