Koronakriisi ei sulkenut peruskouluja Ruotsissa, Italia avaa opinahjot vasta syksyllä – näin koulut avautuvat eri puolilla Eurooppaa

Vielä ei tiedetä, miten koulujen avaaminen vaikuttaa koronaviruksen leviämiseen.

koulut
Tanskan Lyngbyssä odotetaan jonossa turvälit huomioiden kouluun pääsyä 15. huhtikuuta 2020.
Tanskan Lyngbyssä odotetaan jonossa turvälit huomioiden kouluun pääsyä 15. huhtikuuta 2020.Olafur Steinar / EPA

Keskustelu koulujen avaamisesta on käynyt kuumana monissa eri Euroopan maissa. Kokosimme yhteen muutamia esimerkkejä siitä, miten ja milloin kouluja on määrä avata.

Ruotsissa peruskoulut ovat pysyneet auki

Ruotsissa peruskoulut on pidetty avoinna koko koronaepidemian ajan. Lukiot, opistot ja yliopistot ovat siirtyneet etäopetukseen. Ruotsalaisviranomaiset ovat perustelleet päätöstä sillä, että ei ole olemassa tieteellistä näyttöä siitä, että lapset levittävät tehokkaasti koronavirusta.

Hallitus on silti tehnyt valmiiksi lakimuutoksen, joka mahdollistaa peruskoulun sulkemisen, jos sitä toimea tarvittaisiin.

Ruotsissa on arvioitu, että koulujen sulkeminen tuo enemmän haittaa kuin hyötyä.

Yksi syy on se, että mikäli koulut suljettaisiin, yhteiskunnan kannalta kriittisten alojen työntekijöiden lapsille hoitopaikan järjestäminen on hankalaa.

Mikäli nuoret eivät olisi päivisin koulussa, heidän pelättäisiin syrjäytyvän tai ajautuvan rikollisuuteen.

Ruotsissa kaikkia ihmisiä on ohjeistettu pysymään kotona, mikäli he havaitsevat flunssanoireita.

Viranomaiset ovat ohjeistaneet kouluja (siirryt toiseen palveluun) kiinnittämään hyvää huomiota käsihygieniaan ja etäisyyden pitämiseen oppilaiden välillä, mikäli se on mahdollista. Ohjeissa suositellaan myös opetuksen järjestämistä ulkona, jos se on mahdollista.

Gladsaxessa Tanskassa sijaitseva koulu valmistautuu avaamaan ovensa 1.-5.-luokan oppilaille 14. huhtikuuta 2020. Maahan on piirretty kahden metrin välein turvavälistä muistuttavia viivoja.
Gladsaxessa Tanskassa sijaitseva koulu valmistautuu avaamaan ovensa 1.–5.-luokan oppilaille 14. huhtikuuta 2020. Maahan on piirretty kahden metrin välein turvavälistä muistuttavia viivoja.Liselotte Sabroe / EPA

Tanskassa alakoululaiset palasivat kouluihin kaksi viikkoa sitten

Tanska avasi kuun puolivälissä maan päiväkodit ja palautti lähiopetuksen alakoulun 1.–5. luokilla.

Oppilaat palasivat uudistettuihin luokkahuoneisiin. Pulpettien välissä on noin kahden metrin etäisyys ja osa tunneista on siirretty liikuntasaleihin tai jopa ulos, kertoo Business Insider (siirryt toiseen palveluun).

Kädet pitää pestä kerran tunnissa ja välitunnilla yhdessä leikkiminen on sallittu vain pienissä ryhmissä. Tällä hetkellä oppilaiden vanhempia ei päästetä koulurakennusten sisälle.

Osa vanhemmista on Tanskassa hyvin huolissaan koulujen ja päiväkotien avaamisesta. Heistä Tanska toimii liian aikaisin.

Lue lisää:

Tanska avaa koulut ja päiväkodit, vaikka kymmenet tuhannet vanhemmat ovat huolissaan lastensa turvallisuudesta

Nordstrand-steiner­koulun oppilaita tunnilla Oslossa Norjassa 17. huhtikuuta 2020.
Nordstrand-steiner­koulun oppilaita tunnilla Oslossa Norjassa 17. huhtikuuta 2020.Heiko Junge / EPA

Norjassa etäopiskelu päättyi alakoululaisilla

Norjassa 6–10-vuotiaat ala-asteiden oppilaat palasivat maanantaina kouluun lähiopetukseen kuuden viikon etäopiskelun jälkeen. Luokkien koko on kuitenkin rajoitettu 15 oppilaaseen.

Kaikki vanhemmat eivät olleet iloisia koulun jatkumisesta.

– En yllättyisi, jos tilanne pahenisi koulujen avaamisen myötä, kirjoitti koulujen avaamista vastustavan Facebook-ryhmän jäsen STT:n mukaan.

Lähde: STT

Marktoberdorfin kaupungissa Saksassa sijaitsevassa lukiossa oppilaat osallistuivat opetukseen liikuntasalissa 27. huhtikuuta 2020.
Marktoberdorfin kaupungissa Saksassa sijaitsevassa lukiossa oppilaat osallistuivat opetukseen liikuntasalissa 27. huhtikuuta 2020.AOP

Saksassa keskustellaan maskipakosta kouluissa

Saksassa koulut ovat pääosin kiinni, mutta avaaminen on tarkoitus aloittaa asteittain heti vapun jälkeen, kertoo Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen Ylen aamu-tv:ssä (siirryt toiseen palveluun).

Koulujen viimeiset luokat ovat jo päässeet harjoittelemaan päättökokeisiin.

Saksassa on ollut esillä myös kasvomaskipakko kouluihin. Tässä vaiheessa maskipakko on julistettu vain kauppoihin ja joukkoliikenteeseen.

– Maskipakko tulisi välitunneille ja koulukuljetusten ajaksi, sillä luokkahuoneisiin halutaan rakentaa turvavälit pienentämällä ryhmäkokoja ja rakentamalla luokkahuoneet niin, että pulpettien väliin saadaan riittävä väli, Turtiainen sanoo.

Turtiaisen mukaan Saksassa on pohdittu myös sitä, pitäisikö riskiryhmiin kuuluvien tai yli 60-vuotiaiden opettajien palata koulujen lähiopetukseen, kun koulut avautuvat.

Saksassa Marktoberdorfin kaupungissa sijaitsevan lukion viimeisen asteen oppilaita ruokailemassa 27. huhtikuuta 2020.
Saksassa Marktoberdorfin kaupungissa sijaitsevan lukion viimeisen asteen oppilaita ruokailemassa 27. huhtikuuta 2020.AOP

Espanjassa vain joka 10. lapsi pääsee nettiin, lähiopetus alkaa vasta syksyllä

Espanjassa lähiopetuksen on tarkoitus alkaa vasta ensi syksynä, kertoo Ylen toimittaja Maija Salmi Ylen aamu-tv:ssä.

– Silloinkin saadaan varautua rajoitettuihin ryhmäkokoihin. Turvavälit ja kaikki nämä 'uuden normaalin' turvatoimet ovat varmasti kouluissa käytössä. Etäopetusta on varmasti tiedossa myös ensi syksynä, Salmi kertoo.

Koulut ovat pysyneet Espanjassa suljettuna tietyin poikkeuksin. Esimerkiksi niille alle kuusivuotiaille lapsille, joiden molemmat vanhemmat käyvät töissä, opetusta on järjestetty, Salmi kertoo.

Espanjassa on puhuttanut etäopetuksen eriarvoisuus. Salmen mukaan Espanjassa on hyvin suuria alueellisia ja koulukohtaisia eroja etäopetuksen tasossa.

– Sosiaalisten ongelmien määrä Espanjassa on paljon suurempi kuin Suomessa, ja esimerkiksi noin 10 prosentilla peruskoululaisista ei ole kotona pääsyä internetiin, Salmi sanoo.

Lasten koulumatka taittuu Espanjassa aikuisen, yleensä vanhemman tai isovanhemman kanssa.

Espanjassa yli 65-vuotiaiden liikkumista on rajoitettu suojatoimenpiteenä. Isovanhempien puuttuminen arjesta on ongelma monelle lapsiperheelle.

– Isovanhempien panos on mahdollistanut molempien vanhempien työssäkäynnin monessa perheessä täällä, Salmi arvioi.

Koululaiset läksyjen parissa Santiago Compostelan kaupungissa Galiciassa Espanjassa 19. huhtikuuta 2020.
Koululaiset läksyjen parissa Santiago Compostelan kaupungissa Galiciassa Espanjassa 19. huhtikuuta 2020.Xoan Rey / EPA

Ranskassa rajataan opetuksen ryhmäkokoa, koulut auki 11. toukokuuta

Ranskassa peruskoulut avataan 11. toukokuuta ja lukiot sen jälkeen noin viikon päästä. Kaikkien lukio-oppilaiden tulee käyttää kasvomaskia ja luokkakoko rajataan 15. oppilaaseen, kertoo pääministeri Édouard Philippe uutistoimisto AP:lle.

Päätös koulujen avaamisesta on herättänyt myös vastarintaa. Hautmontin kaupungin pormestari Joel Wilmotte kertoi Facebookissa seitsemän syytä sille, miksi hän ei olisi valmis avaamaan kouluja.

Hänen mukaansa opettajilla ja koulun siivoajilla ei ole tarpeeksi suojavarusteita ja että lasten vanhemmat vastustavat asiaa.

Lähteet: AFP, AP

Italiassa koulut auki vasta syksyllä

Koronakriisin runtelemassa Italiassa koulut on päätetty pitää suljettuna syyslukukaudelle saakka.

Tämä voi tietää ongelmia vanhempien palatessa töihin, sillä italialaisperheissä tyypilliset lapsenvahdit, lasten isovanhemmat, ovat tällä hetkellä eristettyinä perheestä viruksen leviämisen estämiseksi.

Lähde: AP

Itävalta porrastaa koulujen avaamisen toukokuulle

Itävalta puolestaan aikoo aloittaa koulujen vaiheittaisen avaamisen toukokuussa. Ensimmäisinä 4. toukokuuta koulunkäynti alkaa noin 100 000:lla viimeistä luokkaa käyvällä oppilaalla, kertoi opetusministeri Heinz Fassmann.

Seuraavina koulutyöhön palaavat 6–14-vuotiaat toukokuun puolivälissä ja yli 15-vuotiaat kuun lopussa. Tämä kaikki sillä edellytyksellä, etteivät koronavirustartunnat ala Itävallassa uudelleen lisääntyä.

Lähde: STT

Kiinassa koulut ovat paikoin avanneet ovensa, osassa maata ne ovat edelleen suljettuna.

Hangzhoussa lapset saivat kotitehtäväksi rakentaa hatun, joka muistuttaa turvavälin tärkeydestä, kertoo Shanghaaist Twitterissä.

Lue myös:

Ylen tiedot kouluesityksestä: Ensimmäiset voisivat palata kouluun 14. toukokuuta

Ranskan pääministeri: Koulut avataan toukokuussa, kokoontumisrajoitukset pysyvät voimassa

Maailman lapset ovat koronakriisin unohdettu uhri – koulujen suljettua ovensa miljoonilta puuttuu päivän tärkein ateria

Tanska avaa koulut ja päiväkodit, vaikka kymmenet tuhannet vanhemmat ovat huolissaan lastensa turvallisuudesta

Keskustelu on auki vappuaattoon kello 23.00:een asti.