Elinkeinoelämän keskusliitto ja Keskuskauppakamari neuvovat hallitusta jo avaamaan asteittain Suomen taloutta

Hallitukselle satelee nyt ohjeita talouden elvyttämiseksi joka suunnalta. Keskiviikkona neuvojaan jakelivat Elinkeinoelämän keskusliitto ja Keskuskauppakamari.

Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

EK:n Exit-ryhmän mukaan Suomi tarvitsee nyt erillisen tiekartan, jolla maamme pystyy irrottautumaan koronakriisin poikkeusoloista ja aloittamaan jälleenrakennuksen. Talouden avaamiseksi on laadittu noin 50-sivuinen raportti.

– Olennaista on saada epidemia hallintaan ja talous turvallisesti avattua, EK sanoo.

EK:n tähtäimessä on, että sen esittämien toimien avulla olisi mahdollista palata kesästä alkaen turvalliseen työntekoon, kuluttamiseen ja liikkumiseen. Näin Suomen talous voisi kääntyä kasvuun jopa vielä tämän vuoden puolella.

– Talouden turvallinen ja vastuullinen käynnistäminen on parasta tukipolitiikkaa yrityksille, EK kirjoittaa.

Myös Keskuskauppakamari vaatii, että Suomelle on luotava uskottava strategia koronaviruspandemian aiheuttamasta kriisistä ulospääsemiseksi.

Keskuskauppakamari avaisi ensi vaiheessa muun muassa alakoulut normaaliin toimintaan. Lisäksi se kannattaa ravintoloiden osittaista ja asteittaista avaamista aiemmin päätettyä nopeammin.

Keskuskauppakamarin mukaan hallituksen toimet koronakriisissä ovat olleet oikean suuntaisia, mutta eivät tarpeeksi tehokkaita. Yhteiskunnan toiminta pitäisi palauttaa niin lähelle normaalia kuin mahdollista, mutta pitää silti epidemiatilanne kurissa.