1. yle.fi
  2. Uutiset

Etätöiden myötä inarilainen Laila Aikio on säästänyt jo lähes 500 euroa – Lapin liikennemäärät ovat vähenneet jopa puolella poikkeustilan aikana

Lapissa on keväisin tavallisesti runsaasti liikennettä. Poikkeustilan johdosta tien päällä on selvästi rauhallisempaa.

poikkeusolot
Laila Aikio
Inarilainen Laila Aikio asuu noin 40 kilometrin päässä Inarin kirkonkylältä.Vesa Toppari / Yle

Koronatilanteen vuoksi inarilainen Laila Aikio on monen muun tavoin siirtynyt tekemään työnsä etänä. Kun enää ei tarvitse ajaa päivittäistä 80 kilometrin työmatkaa Väylässä sijaitsevan kodin ja Inarin kirkonkylän välillä, on vapaa-aikaakin enemmän.

– Laskin, että nyt minulla on yli kymmenen tuntia enemmän aikaa viikossa, kertoo Aikio.

Pohjois-Suomessa on pitkät välimatkat ja vähän julkista liikennettä. Pitkät työmatkat taitetaan useimmiten omalla autolla.

Aikio kokee, että etätyöskentely on parantanut elämänlaatua. Myös luonto ja kukkaro kiittävät. Reilun kuukauden etätyöskentelyn jälkeen Aikio on laskelmiensa mukaan säästänyt 1 600 ajokilometriä ja noin 400–500 euroa.

Liikenne vähennyt paikoin jopa puolella vuodentakaisesta

Lapissa on keväisin tavallisesti runsaasti liikennettä, mutta nyt tien päällä on selvästi rauhallisempaa. Liikenteen automaattisten mittauspisteiden tuottaman tiedon mukaan esimerkiksi viime perjantaina Ivalon taajaman läpi ajettiin noin puolet vähemmän kuin samaan aikaan viime vuonna.

– Samalla Rovaniemellä liikenne on vähentynyt noin 22 prosenttia vuodentakaisesta, kertoo Oulun tieliikennekeskuksen päällikkö Marika Saarenpää.

Poikkeustila vaikuttaa liikenteeseen koko maassa. Etenkin Lapissa liikenteessä on tavallisesti kevätaikaan paljon matkailijoita Etelä-Suomesta, kertoo Saarenpää.

Pohjoisimmassa Lapissa mittauspisteitä on eniten valtionrajoilla, joissa ero edellisvuoteen on vielä suurempi kuin sisämaassa rajojen ollessa kiinni.

Liikenteen automaattisia mittauspisteitä on pohjoisimmassa Suomessa eniten valtion rajoilla. Siksi liikenne on Karesuvannossa, Kilpisjärvellä ja Nuorgamissa vähennyt rajummin kuin sisämaassa.
Liikenteen automaattisia mittauspisteitä on pohjoisimmassa Suomessa eniten valtion rajoilla. Siksi liikenne on Karesuvannossa, Kilpisjärvellä ja Nuorgamissa vähennyt rajummin kuin sisämaassa. Rovaniemen tilasto on Vapaudentien mittauspisteeltä.Asmo Raimoaho / Yle

Aikio jatkaisi etätöitä mielellään myös poikkeustilan jälkeen

Laila Aikio iloitsee etätyöstä ja toivoo, että aikoo jatkaa sitä poikkeustilan jälkeenkin. Hän työskentelee Saamelaiskäräjillä ja käy tällä hetkellä työpaikallaan Inarin kirkonkylällä noin kerran viikossa.

Laila Aikio
Laila Aikio on pyytänyt, että saisi tehdä etätöitä myös poikkeustilan jälkeen.Vesa Toppari / Yle

– Mieheni on iloinen, kun olen koko ajan kotona, nauraa Aikio.

Vaikka kotona työskentely on mukavaa, on eristäytymisessä huonotkin puolensa: Aikio ikävöi lapsiaan ja lapsenlapsiaan, jotka asuvat Ivalossa.

Lue seuraavaksi