Hyppää sisältöön

Lupaus keväästä

Aurinkoisilla rinteillä sekä puiden ja pensaiden alla nousevat ensimmäiset kevätkukat ovat puutarhurille odotettu värin pilkahdus talven jälkeen.

Idänsinililjat eli skillat ja isokevättähdet levittäytyvät laajoiksi sinisiksi kukkamatoiksi, jos niiden annetaan kasvaa rauhassa.

Puutarhassa narsissit ovat kevään ensimmäisiä merkkejä. Kaupan ruukkunarsisseistakin saat iloa vuosiksi eteenpäin, mikäli istutat niiden kukkasipulit maahan.

Puutarhan kevättyöt alkavat suunnittelulla. Mieti mitä haluat kasvattaa ja tutustu kunkin lajin kylvöaikoihin sekä mahdollisiin esikasvatusohjeisiin.

Pienimuotoinen viljely onnistuu hyvin myös terassilla, parvekkeella tai vaikkapa ikkunalaudalla.

Maan lämpenemistä ja kevätkylvöjä odotellessa kannattaa valmistella tulevaa kautta sekä tehdä tarvittavia hankintoja.

Nyt on myös hyvä aika leikata sekä huoltaa marjapensaat ja kukkapenkit. Muista huoltaa myös omat työvälineesi.

Osan vihanneksista voit kylvää suoraan ulos myöhemmin keväällä, mutta monet lajit vaativat esikasvatuksen sisätiloissa. Näin ne ehtivät kasvaa ja tuottaa satoa lyhyen kesän aikana.

Esikasvatukseen tarvitset siemeniä, multaa sekä kylvöastian. Tarkemmat istutusohjeet kullekin lajille löydät siemenpusseista.

Kannattaa nimikoida jokainen kylvöastia tarkoin, sillä pienet taimet näyttävät samanlaisilta.

Taimista tehdään vahvempia koulimalla eli istuttamalla ne uudestaan harvempaan ja hieman syvempään. Myöhemmin keväällä taimia karaistaan eli totutetaan ulkoilmaan ennen ulos istuttamista.

Kasvimaalla maan muokkaus on ajankohtaista, kun maa on sulanut ja hieman kuivahtanut.

Hyvästä maasta tulee runsaampi sato. Tunnista maalajisi ja lisää sen mukaisesti maanparannusaineita: kompostimultaa, kasvuturvetta, lantaa tai hiekkaa.

Maa käännetään talikon syvyydeltä ja samalla poistetaan esiin nousevat rikkaruohojen juuret.

Joidenkin lajien, kuten porkkanan ja retiisin, siemenet voit kylvää jo maan muokkauksen yhteydessä. Monien lajien kanssa on kuitenkin maltettava odottaa maan lämpenemistä.

Töiden välillä on syytä muistaa hengähtää sekä nauttia keväästä ja auringonpaisteesta. Kevät on täällä!

Tekijät

Valokuvat, video ja tekstiEleni Paspatis