Hyppää sisältöön

Kysely: Koronatuska näyttää hieman hellittävän – Yrittäjien näkemys tulevaisuudesta on aiempaa valoisampi

Noin joka viides yrittäjä on silti hakenut työttömyysturvaa.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen toivoo nopeita päätöksiä valtion suorasta tuesta yrityksille sekä yrittäjien työttömyysturvan jatkosta syksyn puolelle. Kuva: Silja Viitala / Yle

Yrittäjien usko koronaviruksen aiheuttamista vaikeuksista liiketoiminnalle on hieman kohentunut. Suomen Yrittäjien noin viikko sitten tekemässä kyselyssä hieman yli puolet yrittäjistä uskoo yrityksensä pysyvän pystyssä kriisin ajan.

Huhtikuun alussa optimistisia yrittäjiä oli 52 prosenttia, joten myönteisempi mieliala on lisääntynyt muutamalla prosenttiyksiköllä. Myös yrityksensä kaatumista pelkäävien osuus on laskenut huhtikuun aikana yhdeksästä seitsemään prosenttiin.

– Tässä on tapahtunut pientä positiivista kehitystä, jota selittävät tukitoimien käynnistymiset ja se, että monet yrittäjät ovat jo saaneet tukea. Korona on aiheuttanut ongelmia kolmelle yrittäjälle neljästä, joten paha tilanne ei ole pahentunut, mutta uhkaa pahentua, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Marinin hallitukselle yrittäjiltä ei tukipaketeista huolimatta herunut kovin kummoista kouluarvosanaa. Arvosanan keskiarvo laski huhtikuun aikana hivenen ja oli tässä kyselyssä 7,2.

Yrittäjät ovat hakeneet varsin aktiivisesti apua yrityksensä pitämiseksi toiminnassa myös pankeista. Lainaa on hakenut noin joka kahdeksas yrittäjä ja lykkäystä lainojen lyhennyksille reilu puolet.

Työttömyysturvalle jatkoaika

Noin joka viides yrittäjä oli myös hakenut tai hakemassa työttömyysturvaa, joka on nyt mahdollista myös yrittäjille.

– Näitä määräaikaisia työttömyysturvan muutoksia olisi syytä jatkaa kesäkuun lopun jälkeenkin syksyn puolelle, ja kertoa siitä ajoissa. Muuten syntyy paine siihen, että yrityksissä joudutaan käynnistämään varmuuden vuoksi yt-neuvotteluja, mikä ei ole sen enempää yrittäjän kuin työntekijöidenkään edun mukaista, Pentikäinen toteaa.

Lisäksi Pentikäinen toivoo valtiolta nopeita päätöksiä yritysten suorasta tukemisesta.

– Suoraa tukea tarvitaan noin viisi miljardia euroa ja sen jakamisesta olisi syytä päättää ennen kuin aletaan miettiä toimialakohtaisia tukia. Jos edetään toisin päin, niin sitä sotkua ei selvitä kukaan. Yleistuki myös vähentäisi sektorikohtaisten tukien määrää, Pentikäinen sanoo.

Suomen Yrittäjät on tähän mennessä tehnyt kolme kyselyä, joilla on kartoitettu yrittäjien näkemyksiä koronaviruksen vaikutuksista yritysten liiketoiminnalle.

Kantarin toteuttama uusin kysely oli tehty 20. - 23. huhtikuuta ja siihen oli saatu vastaukset 1152 yritykseltä. Kyselyn niin sanottu virhemarginaali on +/- 2,9 prosenttia.

29.4.2020 klo 13:45. Korjattu toisen kappaleen prosenttiluku, joka oli aiemmin virheellisesti 54%.

.
.