1. yle.fi
  2. Uutiset

ELY-keskus ennustaa tavallista pienempiä kevättulvia Pohjois-Savoon

Tulva on jäämässä keskimääräistä pienemmäksi koko maakunnassa.

tulvat
Kallavesi jäiden lähtemisen jälkeen varhain aamulla ennen auringonnousua.
Kallavesi vapautui virallisesti jääpeitteestä viime viikonloppuna.Keijo Salokangas / Yle

Kevättulvista ei pitäisi olla tänä keväänä kovin paljon harmia Pohjois-Savossa. ELY-keskuksen vesitilannekatsauksen mukaan tulva on jäämässä keskimääräistä pienemmäksi koko maakunnassa.

Kallaveden pinnankorkeus on 15 senttimetriä yli ajankohdan pitkäaikaisen keskiarvon. Konnuksen tulvajuoksutuskanavan juoksutus on ollut täysillä ja lisäksi on avattu pienesti Naapuskosken patoa. Juoksutuksen lopettamista harkitaan nyt, vaikka varsinainen kevättulvakausi on kalenteriajallisesti vasta alkamassa.

Nilsiän reitin alaosalla Syvärin ja Vuotjärven pinnat ovat ajankohtaan nähden normaalit ja juoksutuskin on keskimääräistä. Juojärvellä on samanlainen tilanne.

Iisalmen reitillä Kiuruvesi-järven pinta on nyt 20 senttimetriä yli kesäkorkeuden. Pinnannousu on kuitenkin ollut hidasta.

Poro- ja Onkiveden uusi säännöstelylupa on otettu käyttöön. Juoksutukset ovat kasvamassa ja pinnannousu pysyy kurissa juoksutuksia lisäämällä noin viikon verran. Sen jälkeen ennustettu tulovirtaama ylittää juoksutuskapasiteetin ja pinnan nousua tapahtuu enemmän.

Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 50 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason. Pinnannousu jatkunee heinäkuulle.

Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä ollaan noin 15 senttimetriä yli ajankohdan keskimääräisten lukemien. Pielaveden odotetaan nousevan vain pari kuukautta sitten olleen talvihuipun tasolle noin kymmenen senttimetriä nykyisestä.

Lunta vielä maakunnan pohjoisosissa

Iisvesi ja Hankavesi noussevat enää vain muutaman sentin. Kevätnousu on jäämässä kokonaan pois reitin eteläisimmiltä altailta Suonteelta ja Konnevedeltä.

Pohjavesitilanne on hyvä koko Pohjois-Savossa. Lunta on vielä maakunnan pohjoisrajoilla Kiuruvedeltä Rautavaaralle ulottuvalla kaistaleella.

Pohjois-Savon virallisilla mittapaikolla jäät ovat lähteneet. Maakunnan pohjoisosissa ja pienissä järvissä etelämpänäkin jäitä vielä on. Jäätilanne heikkenee nopeasti, eikä jäillä ole enää turvallista liikkua.

Lue seuraavaksi