1. yle.fi
  2. Uutiset

Yksinyrittäjän ei kannata hätiköidä tukihakemuksen kanssa – moni on joutunut täydentämään hakemustaan

Yksinyrittäjät hakevat koronatukea yrityksensä kotikunnalta. Monessa kunnassa tukihaku on jo hyvässä vauhdissa.

yrittäjyys
suljettu toistaiseksi koronavirusepidemian vuoksi
Koronatilanne on vaikeuttanut merkittävästi myös monienn pienten yritysten toimintaa.Ville Viitamäki / Yle

Yksinyrittäjille suunnattu koronatukihaku on käynnistynyt kunnissa pääsääntöisesti hyvin. Haun uskotaan vilkastuvan, kunhan huhtikuun kirjanpito valmistuu.

Into Seinäjoki on parissa viikossa saanut 270 hakemusta ja tehnyt 150 myönteistä päätöstä.

Vaasan seudulla VASEK puolestaan on vastaanottanut runsaassa viikossa 175 hakemusta, joista noin sata on nyt saanut myönteisen päätöksen.

Hylättyjä päätöksiä ovat saaneet esimerkiksi yritykset, joilla on verovelkaa valtiolle tai joille yrittäjyys on sivutoimi.

Lisäksi kymmenet yritykset ovat joutuneet täydentämään hakemuksiaan.

– Meillä on tällä hetkellä 41 hakemusta kesken. Tämä johtuu siitä, ettei niissä ole kaikkia liitteitä ja me olemme tehneet lisäselvityspyyntöjä. Niitä käsitellään sitä mukaa, kun tulee täydennyksiä. Me teemme esityksiä kunnille ja kunnat päättävät, sanoo Vaasan seudun uusyrityskeskuksen johtaja Tommi Virkama.

Kyseessä on kertaluontoinen 2000 euron tuki (siirryt toiseen palveluun).

Hakemuksia odotettavissa lisää

Sama koskee Into Seinäjoen tukikäsittelyä. Lisäselvityspyyntöjä on jouduttu lähettämään monelle. Moni on ehkä hätäillyt hakemuksen kanssa, mikä on tietysti ymmärrettävää tulojen romahdettua.

Yrityksiä kehotetaan kuitenkin malttamaan, kunnes pystyvät todentamaan koronavaikutukset kunnolla yritystoiminnassaan.

– Eniten viivettä käsittelyyn tulee siitä, jos ei vielä maaliskuulta pysty osoittamaan toiminnan supistuneen edellytetyllä tavalla. Huhtikuun kirjanpidon valmistuttua odotammekin hakemuksia reilusti lisää, toimitusjohtaja Leena Perämäki Intosta toteaa.

Sinänsä kiirettä ole, sillä aikaa hakemiseen on syyskuun loppuun saakka.

– Näillä näkymin raha riittää hyvin eli senkään puolesta ei kannata epäröidä hakemista.

Palvelualojen yrittäjät hakijoina

Yksinyrittäjät, kuten moni muukin yrittäjä, tarvitseevat tukea tällä hetkellä.

Yksi ala kuitenkin erottuu selvästi hakijoiden joukosta.

– Nyt alkuvaiheessa pääsääntöisesti palvelualan yritykset, joissa vaaditaan kanssakäymistä asiakkaiden kanssa. Heillä on bisnekset menneet alta, sanoo Tommi Virkama.

Yksinyrittäjät hakevat siis tukensa kunnilta, pienet yritykset ELY-keskuksilta ja isommat Business Finlandilta. Yksittäisistä aloista ravintola-ala odottaa omaa tukeaan ja sellaisesta on neuvoteltu.

Perämäki kannustaa yrityksiä hakemaan tukea hankalaan tilanteeseen.

– Kukaan ei ole syyllinen tähän tilanteeseen. Tuki on yrittäjän oikeus ja pieni korvaus taloudellisista menetyksistä. Sitä kannattaa ilman muuta hakea heti kun kriteerit täyttyvät, sanoo puolestaan Leena Perämäki.

Lue seuraavaksi: Hallitus neuvottelee yritystuista, ainakin ravintolatuesta on tehty esitys – hallituslähde Ylelle: Business Finlandin tuen saajat saavat pitää rahansa

Lue seuraavaksi