Hyppää sisältöön

Fred Sellenberg on yksi tallinnalaisista, jotka hyötyvät suomalaisten paluusta: "Nikotiinipussit ovat aiheuttaneet kultakuumeen, jota voi verrata Neuvostoliiton hajoamiseen"

Nikotiininuuska on uusi tapa myydä nikotiinia. Koronan aikana sen tilaaminen ulkomailta on lisääntynyt.

Nikotiininuuskapusseja myydään Ylen tietojen mukaan jo 14 EU-maassa. Tupakkanuuskaa sitä vastoin saa myydä vain Ruotsissa. Kuva: Eetu Pietarinen / Yle

Vaaleanpunainen nikotiinipussi tuoksuu mansikalta. Se ei sisällä lainkaan tupakkaa, mutta kätkee sisäänsä 120 milligrammaa nikotiinia grammaa kohti.

Karkkipurkilta näyttävän nuuskarasian kyljessä lukee Supreme – ylivertainen.

Kokemattomalle käyttäjälle yksikin vaaleanpunainen pussi saattaisi aiheuttaa nikotiinimyrkytyksen, sanoo kolme toisistaan riippumatonta lääkäriä.

Nikotiinipusseista ovat huolissaan terveysviranomaiset molemmin puolin Suomenlahtea. Pelkona on, että kun nikotiiniriippuvuus syntyy, on tie tupakoitsijaksi valmis.

Siim Rudissaar esittelee Viron tullin takavarikoimaa supervahvaa venäläistä nikotiininuuskaa. Kuva: Juha Heikanen / Yle

Tutkinnanjohtaja Siim Rudissaar hymyilee.

Viime vuonna Viron tullin haaviin jäi viisi kertaa vähemmän nuuskaa kuin vuonna 2018.

Yksi syy ovat nikotiinipussit, joita on saanut Virosta vuoden verran täysin laillisesti.

Myyjät kutsuvat tuotetta nikotiininuuskaksi, koska sen käyttötarkoitus on sama kuin tupakkanuuskan. Nikotiinipusseja saa Tallinnan kaupoista jopa 50 milligramman vahvuisina eikä niiden nikotiinipitoisuudella ole ylärajaa.

Suomen suosituimman tupakkanuuskan, ruotsalaisen Odensin nikotiinipitoisuus on 22 milligrammaa grammaa kohden.

Nikotiininuuskapussit eivät sisällä lainkaan tupakkakasvia. Ne ovat päivitetty versio ruotsalaisnuuskasta ja viime vuonna niitä myytiin Virossa miljoona purkkia.

Osa nikotiininuuskasta kulkeutui Tallinnan kautta suomalaisten suihin.

Nikotiininuuska on hitti

Valkoinen nuuska, nikotiininuuska.

Nikotiinipusseilla on monta nimeä. Lyhyessä ajassa niistä on tullut monen tupakkajätin hittituote.

Esimerkiksi British American Tobaccon nikotiininuuskan myynti kasvoi Euroopassa (siirryt toiseen palveluun) viime vuonna 157 prosenttia.

Koska nikotiininuuskassa ei ole tupakkaa, EU:n tupakkadirektiivi ei koske sitä.

Ylen valmistajilta keräämien tietojen mukaan nikotiinipusseja myydään jo 14 EU-maassa. Tupakkaa sisältävää nuuskaa sitä vastoin saa myydä ja valmistaa vain Ruotsissa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Tallinnassa nikotiininuuskaa saa heti satamasta.

Yhteensä suomalaisten tuntemassa hansakaupungissa on pari sataa myyntipistettä: kioskeja, huoltoasemia, yökerhoja, pubeja, erikoisliikkeitä.

Koska nikotiinipusseja myydään Virossa laillisesti, niistä kertyi viime vuonna valtion kassaan miljoona euroa valmisteveroja. Kauppias Timo Tönnisman mielestä uusi tuote on vähentänyt pimeää nuuskakauppaa. Kuva: Juha Heikanen / Yle

– Yksikään Tallinnaan saapuva suomalaisturisti ei voi olla huomaamatta Nuuskatoria, sanoo Timo Tönnisma, joka avasi liikkeensä vuodenvaihteessa matkustajaterminaalia vastapäätä.

Tönnisman asiakkaista suurin osa tulee Suomesta – tai ainakin tuli ennen koronakriisiä.

Helmikuuhun verrattuna kaupan liikevaihto on pudonnut 70 prosenttia. Ketjun toinen liike on suljettu kokonaan.

Matkustusrajoituksista huolimatta yritys viestii suomeksi muun muassa Instagramissa. Yhteydenottoja Suomesta tulee päivittäin 10–15 kappaletta.

– Monilla suomaisilla on nuuskanhimo ja he haluaisivat ostaa nikotiininuuskaa kotiinkuljetuksella, mutta sitä ei voi tehdä, sanoo Tönisma.

Suomen Tullin mukaan nikotiinipussien tilaaaminen ulkomailta on koronan aikana lisääntynyt huomattavasti.

Vuodenvaihteessa tilauksia oli vain muutamia, mutta viime kuukausina lähetyksiä on tullut yli 400, joista satakunta pelkästään toukokuussa. Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkosen mukaan nikotiinipusseja on tilattu eniten Virosta, Ruotsista ja Liettuasta.

– Kun laivaliikenne normalisoituu, voi nikotiinivalmistetta alkaa tulla Suomeen yhä enemmän, hän sanoo.

Virossa poikkeusaika päättyy 17. toukokuuta.

Nuuskakauppaa käydään pimeästi muun muassa Facebookissa. Kauppapaikoilla liikkuu myös Tallinnasta tuotuja nikotiinipusseja, kertoo puolestaan Viron tullin Siim Rudissaar.

Koronan aiheuttamien matkustusrajoitusten takia hinta on Suomen pimeillä markkinoilla noussut. Ylen tietojen mukaan nuuskapurkki maksaa nyt noin seitsemän euroa.

Mietoa nikotiininuuskaa myydään Suomessa laillisesti nikotiininkorvaustuotteena. Tuote luokitellaan lääkkeeksi ja sitä saa kioskeista, kaupoista ja apteekeista kahden ja neljän milligramman vahvuisena.

Siksi myöskään Virosta ei saa tuoda vahvempia nikotiinipusseja Suomeen ilman reseptiä tai voi syyllistyä lääkerikokseen.

Tallinnan kaupoissa lääkemääräyksiä ei kuitenkaan kysellä.

– Aikuiset vastaavat omista teoistaan, sanoo Tönnisma.

Nikotiinipusseilla pikavoittoja

Kolmekymppinen yrittäjä Fred Sellenberg syntyi samana vuonna, jona Neuvostoliitto hajosi.

Hän on entinen aktiiviurheilija ja tutustui nuuskaan Norjassa kymmenkunta vuotta sitten. Nyt hän vannoo tupakattoman version nimeen.

Kaikki alkoi vuosi sitten: silloin Sellenberg myi nikotiininuuskavarastonsa tyhjiksi hetkessä.

Siitä asti liiketoiminta on sujunut kuin tanssi, eikä askeleita ole hidastanut edes korona.

Fred Sellenberg tuo maahan kansainvälisten tupakkajättien tuotteita, joissa on nikotiinia korkeintaan 30 milligrammaa grammaa kohden. Kuva: Juha Heikanen / Yle

Sellenbergin luotsaama Foxtrot on Baltian suurin nikotiininuuskan maahantuoja. Marraskuussa 2019 se möi 10 000 purkkia, helmikuussa jo yli 20 000 rasiaa.

– Teemme uusia ennätyksiä joka kuukausi, joka viikko, joka päivä.

Foxtrot tuo maahan muun muassa ruotsalaisen tupakkajätin Swedish Matchin nikotiinipusseja.

Swedish Match teki viime vuonna huipputuloksen. Yhtiön vuosikertomuksessa puhutaan murroksesta (siirryt toiseen palveluun), jossa tupakan valta-asema horjuu. Kasvua haetaan tupakkattomista nikotiinipusseista.

Suuntaa näyttää Norja, jossa perinteisen nuuskan myynti laskee mutta uuden nikotiininuuskan kasvaa.

Swedish Matchin yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Patrik Hildingsson kertoo puhelimitse Tukholmasta, että savuttomuus ollut yhtiön ydinbisnes 20 vuotta.

Uudet tuotteet, esimerkiksi nikotiinipussit, mahdollistavat nyt myös tupakattomuuden.

– Haaveilemme maailmasta ilman tupakkaa, mutta haluamme olla buffet-pöytä. Siksi pidämme kiinni myös tupakkanuuskasta, Hildingsson sanoo.

Hildingssonin mukaan savuttomuus kiinnostaa myös eurooppalaisia päättäjiä.

– Uskon, että uusien tuotteiden Euroopan valloitus on vasta alussa.

Todellisuudessa tupakkayhtiöiden kauppatavara on riippuvuutta aiheuttava nikotiini.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa Swedish Matchin nikotiinipusseja saa 67 000 myyntipisteestä. Suomalaisten suosituimmassa matkakohteessa Virossa myyntipisteitä on 500 eli asukaslukuun suhteutettuna tuplasti enemmän.

Sellenbergin mukaan nikotiinipussit ovat aiheuttaneet kultakuumeen, jota voi verrata Neuvostoliiton hajoamiseen.

– Ala on kuin ilmapallo, eikä kukaan tiedä missä ovat kasvun rajat. Kaikki haluavat kiinni pikavoittoihin.

Se tarkoittaa muun muassa sitä, että Tallinnasta nikotiininuuskaa saa nyt entistä halvemmalla.

Supervahva on myydyin

Superalko on suomalaisille tuttu alkoholi- ja tupakkatuotteita myyvä ketju, jolla on kolmisenkymmentä liikettä pitkin Viroa.

Uutuustuote nikotiininuuska on kaapannut muutamassa kuukaudessa neljän prosentin siivun tupakkamyynistä.

Tallinnan sataman Superalkoa johtavan Imre Pollin mukaan nikotiinipussien suosio on ollut poikkeuksellista. Kuva: Juha Heikanen / Yle

Koronakriisin aikana nikotiinuuskan myynti on kasvanut puolitoistakertaiseksi kaikkialla muualla paitsi sataman liikkeessä, jossa käy enimmäkseen suomalaisia, kertoo Imre Poll.

Superalkon myydyimmät ruotsalaiset nikotiinipussit sisältävät 50 milligrammaa nikotiinia grammaa kohti. Niissä on nikotiinia kaksi kertaa enemmän kuin vahvassa Odens-tupakkanuuskassa.

– Luultavasti niistä saa humalan ilman alkoholia, sanoo Poll.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Superalkossa vahvin nikotiininuuska on myös halvin.

Pollin mukaan rasian hinta on laskenut muutamassa kuukaudessa 10 eurosta 5–6 euroon.

Se houkuttelee nuoria. Lisäksi nikotiinipusseja saa muun muassa lakritsin, sitruunan ja mentolin makuisina.

Viron terveysministeriön Triinu Täht on huolissaan nikotiininuuskan nopeasta leviämisestä alaikäisten keskuudessa. Tuotteen nikotiinipitoisuuden sääntely on jäänyt koronan jalkoihin. Kuva: Juha Heikanen / Yle

Asiantuntija Triinu Täht Viron terveysministeriöstäsiteeraa tilastoja, 15-vuotiaista joka toinen aloittaa uusilla tuotteilla, kuten nikotiinuuskalla tai sähkösavukkeilla, 11-vuotiaista kolme neljästä.

– Ei pinkeillä rasioilla tavoitella keski-ikäisiä miehiä. Kun nuoret saadaan riippuvaisiksi nikotiinista, he päätyvät ennemmin tai myöhemmin myös tupakoimaan, hän sanoo.

Viron terveysministeriössä uusia tuotteita pidetään porttina nikotiinin sekakäyttöön: nikotiinipusseja käyttävistä nuorista lähes kaikki myös polttavat.

Suomessa nuuska on nuorten (siirryt toiseen palveluun)suosiossa: ammattikoulupojista sitä käyttää päivittäin joka viides ja tytöistä joka viidestoista.

Swedish Matchin mukaan nikotiinipussien kohderyhmä ovat tupakasta eroon pyrkivät aikuiset. Yhtiön valmistamat nikotiinipussit sisältävät enimmillään 16 milligramaa nikotiinia grammaa kohti.

Koulujen nuuskakirppikset

Viron koululaiset törmäävät nikotiiniin opinahjoissaan. Myynti rehotti vessoissa ennenkuin poikkeusolot sulkivat koulut. Koronan jälkeen ilmiö on muuttunut entistä pelottavammaksi.

– Lapset ostavat nikotiininuuskaa, käyttävät sen ja kuivaavat. Sitten he myyvät sen eteenpäin nuoremmille, sanoo Täht.

Nikotiini on hermomyrkky, jonka tiedetään olevan monin tavoin haitallista (siirryt toiseen palveluun), etenkin lapsille ja nuorille sekä aivoterveydelle. Nikotiininuuskan terveysvaikutuksia ei vielä tiedetä, koska niitä ei ole tutkittu.

Virossa todettiin viime vuonna ennätysmäärä, 29 kappaletta, pikkulasten nikotiinimyrkytyksiä. Maan myrkytyskeskuksen mukaan kasvu johtuu siitä, että nikotiinipusseja myydään rasioissa, joissa ei ole lapsilukkoja.

Suomessa lasten nikotiinimyrkytyksiin liittyvät yhteydenotot eivät ole lisääntyneet.

Venäjällä ainakin yksi poika on kuollut käytettyään vahvaa nikotiininuuskaa. Siksi myös Tullin tutkinnanjohtaja Siim Rudissaar on huolissaan lapsista.

Vaaleanpunaisten nikotiinipussien jäljille päästiin somekanava Telegramissa, jossa niitä myytiin 10 eurolla purkki.

Myyjä mainosti myös venäläisvalmisteisia nikotiinipusseja, joiden nimi on suomeksi itsemurha.

Ne sisältävät 249 milligrammaa nikotiinia grammaa kohti. Rudissaarin mielestä erikoistuotteet on tarkoitettu nuorille.

Kuva: Eetu Pietarinen / Yle

Nyt, kun aikuiset Virossa saavat ostaa nikotiinipusseja kaupoista, palvelevat pimeät markkinat alaikäisiä.

– On päivänselvää, että erikoisvahvoja tuotteita saa Suomestakin, hän sanoo.

Lisää aiheesta:

13.5.2020 kl 18.12, Grafiikkaa korjattu: mg muutettu mg/g